'Zon, Zee, Zorgeloos' breidt aanbod uit naar de paasvakantie


In 2006 sloegen we de handen in elkaar om de kustbeleving voor iedereen toegankelijk te maken. Alle gemeenten die deelnemen, voorzien een toegankelijk toilet, omkleedruimte, voorbehouden parkeerplek, een toegankelijke strandtoegang met verhard pad en strand- en zeerolstoelen die gratis te ontlenen zijn. In de zomermaanden kunnen bezoekers ook rekenen op assistentie van gemotiveerde jobstudenten. Zij krijgen een opleiding om mensen die hulp nodig hebben te begeleiden.

In 2019 waren er meer dan 4000 interventies. Reden genoeg om nog een tandje bij te steken. Samen met de deelnemende kustgemeenten voorzien we ook al in de paasvakantie de mogelijkheid om een strandrolstoel gratis te ontlenen. Assistentie is er in deze paasvakantie niet bij, maar we zijn wel heel blij dat we iedereen de kans bieden om eens uit te waaien aan zee.

Momenteel zijn zes kustgemeenten ingestapt: Nieuwpoort, De Haan, Oostende, Zeebrugge, De Panne en Bredene. Samen zorgen ze voor acht toegankelijke locaties op het strand. De ambitie is een volledig toegankelijke kuststrook. Het blijft een 'work in progress'. We blijven onderhandelen met de kustgemeenten om dit project verder uit te breiden. We zijn overtuigd van het belang van 'Zon, Zee... Zorgeloos'. Het project is een unieke combinatie van een aantal infrastructuuringrepen en het inzetten van opgeleide assistenten om hulp te verlenen aan mensen met een motorische en/of visuele handicap om zich op het strand te begeven. Daarom zetten we hierop verder in!

Bron: Krant van West-Vlaanderen, 12 maart 2021

 'Zon, Zee, Zorgeloos' breidt aanbod uit naar de paasvakantie