Nieuwe koepelvereniging Kustcampings vzw voorgesteld


Voor Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme, zijn de terreinlogies een belangrijk onderdeel van de toeristische sector: "Vakantie in eigen land zet zich door. Met een divers logiesaanbod kan elke regio een breed publiek bereiken. Hedendaagse campings staan garant voor een kwaliteitsvolle beleving".

Westtoer onderlijnt de impact van de kampeersector aan de Kust. De 100 uitbatingen zijn goed voor 25.272 plaatsen. Elke kustgemeente telt minstens drie uitbaters van terreinlogies, met uitzondering van Zeebrugge. Middelkerke-Westende, Bredene en De Haan-Wenduine omvatten ongeveer 75% van alle kampeerplaatsen.

Sabien: "De campings aan de Kust presenteren meer dan ooit een eigentijds aanbod en zijn een belangrijk onderdeel van het hedendaags kusttoerisme. Terreinlogies staan in voor 18 procent van alle verblijfstoeristen aan de Kust".

In 2019 bleven ongeveer 1 miljoen gasten overnachten op een terreinlogies aan de Kust en samen genereerden ze 4,9 miljoen overnachtingen. Van die 1 miljoen gasten verbleven 123.000 gasten op een kortkampeerplaats en 877.000 gasten kozen voor een lange termijn kampeerplaats. Circa 60% van de vakantiegangers op de kortkampeerplaatsen komt uit eigen land. De belangrijkste buitenlandse markten zijn Duitsland en Nederland met respectievelijk 14% en 9% van alle kampeerders aan de Kust.

Gemeenschappelijke noden                                                                                          

Het bestuur van Kustcampings vzw bestaat uit Charlotte Deseins (Camping Eureka-Bloemenduin in Koksijde), Parcifal Coeman (Holiday Village in Knokke-Heist), Sabine Vanwynsberghe (Kampeerverblijfpark Zandpolder in Bredene), Bram Vlamynck (Camping en Camperpark Westende) en Els Casier (Camping Veld & Duin in Bredene).

"De koepelvereniging wil een verbindende factor zijn tussen bedrijven die heel divers zijn en toch veel gemeenschappelijke noden hebben. Oplossingen rond duurzaamheid zijn een belangrijk thema. De belangen van onze sector worden al ruim 50 jaar zeer degelijk behartigd door de beroepsorganisatie Recread. Onze nieuwe vereniging zal vooral regionale accenten benadrukken", aldus voorzitter Charlotte Deseins.

 Nieuwe koepelvereniging Kustcampings vzw voorgesteld