Provincie heeft aangepast aanbod activiteiten voor Erfgoedweekend


Op zaterdag 24 en zondag 25 april vindt de 21ste editie van de Erfgoeddagen plaats. Het thema dit jaar is ‘De Nacht'. Omwille van de covid 19-maatregelen werd er dit jaar gekozen voor online-activiteiten.

Ook de Provincie West-Vlaanderen heeft een aangepast aanbod klaar: de podcast ‘Als de muren konden spreken' met Wim Chielens en vier locaties die bezoekers aan de hand van de ErfgoedApp van Faro ter plekke kunnen verkennen. 

Een overzicht van dit aanbod en de linken naar de podcast en de app zijn terug te vinden op www.west-vlaanderen.be/erfgoeddag .

Podcast met Wim Chielens

In de podcast gaat stemmentapper Wim Chielens op ontdekking in een modernistisch huis van Huib Hoste in Brugge, een oude woning met een ziel. Via de gesprekken met de huidige bewoners, Dries en Jessie Vandenbroucke en architect Tom Gantois komen luisteraars meer te weten over de eerste bewoner Jules Billiet die tijdens het interbellum in de tuin een diamantslijperij uitbaatte.

Ter plaatse met de ErfgoedApp
De Erfgoedapp van Faro brengt op vier West-Vlaamse locaties de geschiedenis tot leven:

  • aan het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (Jan Van Eyckplein) in Brugge komen bezoekers meer te weten over de werking van het Tolhuis aan het begin van de 20e eeuw
  • aan Het Provinciaal Hof (Markt) in Brugge brengt de app het verhaal van de Waterhalle in de Middeleeuwen tot het neogotische Provinciaal Hof uit de 18e eeuw; onder andere via fragmenten uit een kostuumfilm
  • aan het Esenkasteel (Woumenweg 100) in Diksmuide wordt het verhaal van het kasteel gebracht sinds 1775
  • de Marinus - Kapers op de kust!- wandeling in Oostende brengt aan de hand van een podcast het verhaal van over Marinus De Boer, een Oostendse kaper uit de 17de eeuw. Zijn verhaal is een fascinerend avontuur vol zeezout, stevig stormweer, allesomvattende liefde en bonkige mannen met baarden. Peter Bultijnck en Sebastien Dewaele nemen de stemmen voor hun rekening.

www.erfgoeddag.be   

 Provincie heeft aangepast aanbod activiteiten voor Erfgoedweekend