Nieuw uitkijkplatform en kampeerautoterrein in Anzegem


Het nieuwe kampeerautoterrein werd gerealiseerd met subsidies van het Provinciaal Reglement voor Toeristische Impulsen. De gemeente voorziet ruim de helft van de kosten, voor het uitkijkplatform een kwart. Sabien: "Het is in deze tijden belangrijk om extra in te zetten op beleving in de eigen provincie. Het nieuwe uitkijkpunt en kampeerautoterrein in Anzegem zijn perfecte voorbeelden van een eigentijds aanbod".

Uitkijkplatform Grijsloke                                                                                     

Gijzelbrechtegem, in de volksmond Grijsloke genoemd, is een van de hoogste punten van de Leiestreek. Het nieuwe uitkijkplatform is gelegen achter het ontmoetingscentrum De Kleine Kluis en bestaat uit 3 betonnen cirkels, waarvan één met een gegraveerde oriëntatiewijzer, van waar je kan genieten van een landschap dat bestaat uit heuvels en weilanden. Van daar uit kan je op ontdekking door de natuur via de Kleine Kluiswandelroute of op het wandelnetwerk Land van Streuvels, en kan je genieten van een hele reeks mooie panorama's op de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen.  

Nieuw kampeerautoterrein                                                                                            

Door het toenemend succes van kampeerauto's is de vraag naar overnachtingsmogelijkheden in de regio groter dan het huidige aanbod. De gemeente komt hieraan tegemoet door de aanleg van vijf nieuwe standplaatsen voor kampeerauto's aan het Vital Moreelsplein. Het terrein ligt langs het wandelnetwerk en aan de startplaats van de Zachte Ring, een fietsroute van 29 kilometer langs de toeristische troeven van Anzegem.

"Het basiscomfort van het terrein is specifiek toegespitst op de kampeerauto, denk maar aan voorzieningen voor water en elektriciteit, een loospunt en een goede ondergrond. Op deze wijze kunnen we optimaal aan de wensen en noden van de kampeerautotoerist voldoen", aldus Yannick Ducatteeuw, schepen voor Toerisme.

Meer info:

 
 
Lees hierna de speech van Sabien:
 
Beste dames en heren

Namens Westtoer wil ik jullie van harte welkom heten op deze persbijeenkomst, waarbij we graag een nieuw uitkijkpunt en een nieuw kampeerautoterrein voorstellen. Deze bijzondere tijden bewijzen nog maar eens dat het enorm belangrijk is dat we extra inzetten op beleving in de eigen provincie.

 

Horizon 2025

Met Horizon 2025 investeren de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer samen maar liefst 4 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio's.

Tegen 2025 zullen er een twintigtal nieuwe uitkijkpunten gerealiseerd zijn, verspreid over de volledige provincie. Naast het bouwen van nieuwe uitkijkpunten worden ook bestaande gebouwen met een mooi uitzicht, zoals kerktorens, toegankelijk gemaakt voor groot en klein.

Zo hebben we de voorbije jaren al heel wat mooie uitkijkpunten kunnen realiseren, denk maar aan de Warandetoren in Middelkerke, de kerktoren in Zonnebeke en de Vuurtoren/Uitkijktoren van Guillaume Bijl in De Haan. Net voor de paasvakantie konden we nog de Sint-Niklaastoren in Veurne inhuldigen. En later dit jaar staat ook nog de opening van de Sint-Maartenskerktoren in Kortrijk op de planning.

Eind vorig jaar hebben we een bijkomende oproep gelanceerd om nog een aantal extra uitkijkpunten te voorzien binnen Horizon 2025. Binnenkort zullen we kunnen bekendmaken welke nieuwe uitkijkpunten we de komende jaren nog zullen realiseren. 

De uitkijkpunten zijn een extra troef voor de fietsers en wandelaars in de regio, en herinneren ons eraan dat er zo veel prachtige dingen te ontdekken zijn in onze eigen streek. Het zijn ideale stopplaatsen om het landschap op een unieke manier te bewonderen.

Dit nieuwe uitkijkplatform in Anzegem is een mooie aanwinst voor de regio: het voegt nog extra beleving toe aan het wandelnetwerk en kan meteen meegenomen worden in de huidige campagne rond de 10 meerdaagse fiets- en wandeltrips in de Leiestreek. Aan de eindafrekening wordt nog gewerkt, maar de kostprijs zal op ongeveer 45.000 euro bedragen, waarvan de Provincie 75% voor haar rekening neemt en de gemeente 25%.

 

Nieuw kampeerautoterrein

We zijn hier vandaag niet alleen om het uitkijkplatform in te huldigen. Op enkele kilometers hiervandaan werd er ook een nieuw kampeerautoterrein gerealiseerd.

Het aanbod aan kampeerautoterreinen in de Leiestreek blijft groeien. Het terrein in Tiegem is opnieuw een mooie aanvulling. Toerisme Leiestreek zet sinds kort nog meer in op de kampeerautotoeristen, want zij zijn meer dan ooit op zoek naar nieuwe locaties. Het is de ideale manier om hen kennis te laten maken met de Leiestreek.

Via een uitgebreide webpagina speelt Toerisme Leiestreek rechtstreeks in op de noden van de kampeerautotoeristen. De website geeft niet alleen praktische informatie zoals de faciliteiten ter plaatse, maar ook de dichtstbijzijnde bakker, supermarkt,  eet- en drinkadresjes, fiets- en wandelmogelijkheden en andere activiteiten of bezienswaardigheden in de buurt.

Het kampeerautoterrein ligt aan de startplaats van de Zachte Ring, een fietsroute van 29 kilometer langs de toeristische troeven van Anzegem. Eerder werden ook al 3 picknickbanken en 3 kijkvensters geplaatst langs deze route. Ook voor het project de zachte Ring (dus het kampeerautoterrein, de picknickbanken en de kijkvensters) is de eindafrekening nog in opmaak, maar daar eindigen we vermoedelijk op 84.000 euro, waarvan 29.000 euro subsidie van de Provincie.

De Provincie West-Vlaanderen gaf in de afgelopen jaren al een forse impuls aan de toeristische sector met de vorige versie van het provinciaal reglement ‘Toeristische impulsen in West-Vlaanderen'. Onder de categorie ‘Infrastructuur' was er onder meer een specifieke oproep voor de aanleg van kampeerautoplaatsen. Dankzij de steun van de provincie zullen er zo meer dan 230 nieuwe kampeerautoplaatsen gerealiseerd worden in de provincie.

 

Nieuw reglement ‘Beleef West-Vlaanderen' in uitvoering

Ook de nieuwe versie van het reglement, in de provincieraad in mei vorig jaar goedgekeurd, is een groot succes.

Zowel voor de oproep ‘transitiesteun', die midden 2020 gelanceerd werd naar aanleiding van het uitbreken van de coronapandemie, als voor de oproep van eind 2020 voor het indienen van projectideeën voor nieuwe investeringen in de West-Vlaamse toeristische sector, kwam heel wat reactie vanuit private sector en de gemeenten.

225 projectideeën werden weerhouden. Ondertussen werden er vanuit de private sector meer dan 90 uitgewerkte projectdossiers ingediend. De dossiers van de andere 3 categorieën verwachten we uiterlijk 20 juni.

We verwachten dat er de komende jaren nog heel wat mooie projecten zullen gerealiseerd worden dankzij dit nieuwe subsidiereglement van de provincie.

 
 
 Nieuw uitkijkplatform en kampeerautoterrein in Anzegem  Nieuw uitkijkplatform en kampeerautoterrein in Anzegem  Nieuw uitkijkplatform en kampeerautoterrein in Anzegem