Nieuwe Vlaamse Kunststedenroute doorkruist het Brugse Ommeland


De Kunststedenroute

De Kunststedenroute is 332 km en verbindt de kunststeden Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent en Brugge met de kust in Oostende.

De vakantiefietser doorkruist via de route de rijke Vlaamse geschiedenis en ontdekt de getuigen daarvan in de vorm van erfgoed, kunst en cultuur. Een reis in de tijd, maar ook door schitterende natuur- en bosgebieden en door een staalkaart van Vlaamse landschappen. Jaagpaden langs kanalen en rivieren en oude spoorlijnen zorgen voor zorgeloos, veilig en aantrekkelijk fietsen. Restaurants en cafés onderweg serveren je het beste van wat Vlaanderen culinair te bieden heeft.

De Kunststedenroute is in twee richtingen bewegwijzerd. Wie de volledige route wenst te fietsen kan gebruik maken van de GPX -file op de website www.vlaanderenmetdefiets.be.   

"Het West-Vlaamse stuk van de Kunststedenroute is verrassend groen", stelt Sabien. "De fietser doorkruist er het Landschapspark Bulskampveld, het grootste aaneengesloten bosgebied van West- en Oost-Vlaanderen. Via het schilderachtige Damme en de iconische Damse Vaart komt de vakantiefietser in Werelderfgoedstad Brugge. De route volgt tot slot een prachtig en verrassend stuk van het Groen Lint rond Oostende, een echte eye-opener, en eindigt op de Zeedijk van de stad aan zee."

De Groene Gordelroute

De Groene Gordelroute is 126 km en laat je fietsen door de heuvelachtige groene gordel rondom de hoofdstad. Het is het land van Bruegel, hop, druiven en witloof. Je ontdekt onderweg imposante kastelen, golvende akkers en indrukwekkende panorama's via een opeenvolging van heuvelruggen en vruchtbare valleien met kabbelende beekjes. 

Vlaanderen als fietsvakantiebestemming

Toerisme Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Limburg hebben samen met de vzw Grote Routepaden negen thematische icoonfietsroutes ontwikkeld om Vlaanderen in binnen- en buitenland te promoten als fietsvakantiebestemming.  

De icoonfietsroutes haken de mooiste stukjes van het Vlaamse landschap aan elkaar via aantrekkelijk fietswegen en rond sterke thema's die het mogelijk maken om het beste van Vlaanderen te beleven met de fiets. De icoonfietsroutes zijn toegankelijk voor iedereen en vooral bedoeld om te genieten en te proeven van de streek.  

De icoonfietsroutes beschikken over een eigen uniforme bewegwijzering in twee richtingen. Toerisme Vlaanderen stond in voor de financiering van de nieuwe bewegwijzering. De provinciale toeristische organisaties plaatsen en beheren de borden op het terrein. 

De opening van de icoonfietsroutes vormt het startschot van een vijfjarig project om samen met fietsers, toeristische diensten, de logiessector, reisorganisatoren en aanbieders van fietsservices het product fietsvakanties in Vlaanderen naar een hoger niveau te tillen. Nog voor de zomer van 2021 worden ook de Heuvelroute en de Vlaanderenroute voorgesteld. 

Meer infowww.vlaanderenmetdefiets.be  

 Nieuwe Vlaamse Kunststedenroute doorkruist het Brugse Ommeland