De Kust presenteert de zevende editie van Triënnale Beaufort


Voor de nieuwe editie is gekozen om de bijzondere kwaliteiten van Beaufort te benadrukken: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn.

Beaufort 21 wil een ander perspectief bieden

Curator Heidi Ballet: "Ik ben blij dat ik een tweede keer Beaufort mag cureren en het werk van een groep interessante internationale kunstenaars naar de Belgische kust kan brengen. In Beaufort 21 gaan de werken in dialoog met de geschiedenis van de kust. Niet de geschiedenis zoals we die meestal kennen, door mensen gemaakt, maar de geschiedenis van natuurlijke processen die er zich hebben voltrokken. Hierin speelde niet de mens de hoofdrol maar paste hij zich slechts aan, zoals bij het verschuiven van de kustlijn of bij het verdwijnen van het eiland Testerep. Dit perspectief van bescheidenheid past in het tijdperk van klimaatcrisis en we zijn er ook mee vertrouwd geraakt in het afgelopen jaar. Daarnaast is er aandacht voor andere verborgen verhaallijnen, zoals wat verborgen ligt op de bodem van de zee, of voor stemmen die vroeger onderdrukt werden. De werken activeren hierdoor een collectief geweten dat op een onzichtbare manier deel uitmaakt van de identiteit, zodat we met andere ogen naar een gekende plek kunnen kijken."

Permanente en tijdelijke kunstwerken

De artistieke selectie bestaat uit een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Acht kunstwerken zullen na de tentoonstelling blijven staan en het permanent Beeldenpark Beaufort uitbreiden. 

 • De Panne: Laure Prouvost (FR) - Michael Rakowitz (USA) 
 • Koksijde-Oostduinkerke: Els Dietvorst (BE) - Heidi Voet (BE)
 • Nieuwpoort: Goshka Macuga (PL) - Maarten Vanden Eynde (BE)
 • Middelkerke-Westende: Oliver Laric (AT) - Raphaela Vogel (DE)
 • Oostende: Rosa Barba (IT) - Monokino (BE)
 • Bredene: Rossella Biscotti (IT) - Nicolás Lamas (PE)
 • De Haan: Maen Florin (BE) - Jimmie Durham (US)
 • Blankenberge: Marguerite Humeau (FR) - Timur Si-Qin (DE)
 • Zeebrugge: Sammy Baloji  (DRC) in samenwerking met In Flanders Fields Museum - Adrián Villar Rojas (AR) in samenwerking met Triënnale Brugge
 • Knokke-Heist: Jeremy Deller (UK)  - Ruben Bellinkx (BE)
 • Performances: Ari Benjamin Meyers (US) met Die Verdammte Spielerei (BE) - Saâdane Afif (FR)
 • Nel Aerts (B) en Gert Verhoeven (B) slaan voor Beaufort 2021 de handen in elkaar en brengen nieuw werk dat in de zomer van 2021 vorm zal krijgen

 

Het programma wordt aangevuld met performances die zich verspreiden langs de kustlijn. Zo wordt tijdens de zomer een muzikale creatie van kunstenaar Ari Benjamin Meyers uitgevoerd in elke kuststad. De tien uitvoeringen gebeuren door ‘Die Verdammte Spielerei' in samenwerking met lokale amateurensembles. Saâdane Afif sluit de lijst af met zijn project ‘Pirate's Who's Who'. De Franse kunstenaar vroeg andere kunstenaars om een songtekst te schrijven over zijn gelijknamige installatie. Zijn oproep leidde tot een concertenreeks die voor Beaufort opgevoerd wordt op verschillende plekken langs de kust.

De unieke beleving van Beaufort 21

De Provincie West-Vlaanderen zet opnieuw de schouders onder dit uniek kunstproject. Het brede publiek kan coronaproof Beaufort ontdekken. Bezoekers kunnen gedurende een langere periode in de eigen bubbel de vele kunstwerken langs de Kust bezoeken.

Sabien: "Spreiding in tijd en ruimte is perfect toepasbaar voor de Triënnale aan zee. Iedereen doet mee: we zijn bijzonder blij dat alle kustgemeenten dit keer deelnemen, ook Blankenberge. Beaufort is een belangrijk initiatief om het toeristisch imago van de hele Kust te ondersteunen en te stimuleren. De Triënnale aan zee onderscheidt zich door de unieke beleving: kunst in het decor van de Kust en de zee."

Bart Tommelein, burgemeester Oostende: "Kunst beweegt de wereld, het zet aan tot denken. De kustbeeldenroute Beaufort combineert dit met een deugddoende wandeling in de zeelucht, een boost voor onze mentale gezondheid. De Triënnale is dan ook een krachtig artistiek concept. Ze plaatst onze steden en gemeenten internationaal in de kijker en laat de bezoeker deze regio ontdekken zoals nooit voorheen."

Meer dan Beaufort 21                                                                                                   

Voor fietsers en wandelaars zijn trajecten uitgetekend langs de vele kunstwerken aan zee. Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer: "De Triënnale Beaufort, Triënnale Brugge, de Triënnale Kortrijk en het Kunstenfestival Watou plaatsen West-Vlaanderen in 2021 stevig op de internationale kaart van de hedendaagse kunst. Westtoer werkt met deze partners vooral samen op het vlak van communicatie. Toerisme Vlaanderen zorgt voor internationale promotie." 

 

Lees hierna de speech van Sabien:

Geachte burgemeesters en vertegenwoordigers van de kustgemeenten,

Dames en heren van de pers,

Beste genodigden,

We bevinden ons vandaag in een uniek decor, dichtbij de zee: perfect dus om Beaufort 21 voor te stellen!

De Triënnale Beaufort heeft een mooie traditie.

Al sinds 2003 zorgt Beaufort voor een méér dan unieke uitstraling voor onze Kust en het is een krachtig artistiek concept met blijvende impact. Van de 20 geselecteerde kunstwerken blijven er ook nu weer acht permanent staan.

Dat permanente beeldenpark, met werken uit de eerdere edities, wordt door zowel inwoners als toeristen erg geapprecieerd. Het zijn voor velen onder ons bijzondere plekken geworden.

Het is nog altijd een uniek cultureel project, dat ook in het buitenland faam heeft gekregen en echt een internationale topper is geworden.

Om die reden heeft het provinciebestuur beslist om de unieke traditie van de Triënnale aan zee verder te zetten, ook al werden de provinciale bevoegdheden een aantal jaar terug.

Het project is immers te waardevol. Beaufort ondersteunt en stimuleert het eigentijdse imago van de kustregio en onze provincie.

De link met Westtoer is snel gelegd. Het provinciebedrijf voor toerisme coördineert sinds 2018 het geheel op vlak van productie en communicatie. Ook al was het voor deze editie niet altijd evident om deze opdracht uit te voeren, toch heeft het team van Westtoer haar rol met enthousiasme en de nodige professionaliteit vervuld.

Deze zevende editie van Beaufort wordt voor de tweede keer gecureerd door Heidi Ballet. Zij heeft het artistieke concept uitgetekend en de kunstenaars geselecteerd. Ook een pluim voor haar, uiteraard. 

Van het totale budget voor Beaufort van 2,4 miljoen euro, wordt 1,5 miljoen euro gedragen door de provincie. Ook Westtoer en de kustgemeenten participeren.

Voor deze zevende editie zet de Kunsttriënnale aan zee nieuwe stappen. We zijn overtuigd dat dit een goede editie wordt.

Met verenigde krachten en veel samenwerking wil de Provincie West-Vlaanderen bovendien graag onderzoeken om de toekomst van Beaufort te verzekeren. 

2021 is en wordt voor het toerisme uiteraard een vreemd en bijzonder jaar.

Iedereen beseft het ten volle: de Coronacrisis zorgt nog altijd voor onzekerheid.

En toch.

Er is veerkracht, hoop en we bieden met Beaufort 21 een sterk perspectief.                                                                                    

Schoonheid, zicht op zee, artistieke creaties, beleving, verwondering: het zijn kernwoorden die vooral nu een grote meerwaarde bieden.

Na de opening van de terrassen zullen de nieuwe versoepelingen van 9 juni nog een extra perspectief bieden.

De nieuwe editie van de Triënnale aan zee leeft nu al.

De nieuwsgierigheid en belangstelling van kustbewoners, toeristen en internationale media is groot: Wat wordt het? Wie zijn de kunstenaars?

Ook al was het werktraject van de voorbije maanden niet evident, vandaag kunnen we met trots de editie 2021 voorstellen.

Zo meteen zal curator Heidi Ballet ons in primeur het geheel presenteren.

Ik wil graag onderlijnen dat ALLE kustgemeenten en -steden deelnemen aan de zevende editie van Beaufort. Anders gezegd: langs de hele kustlijn zullen in ALLE badplaatsen nieuwe kunstwerken van Beaufort te bewonderen zijn.

Dit is natuurlijk een extra troef. Ik ben dan ook dankbaar voor de prima samenwerking met de tien kuststeden.

We kunnen zeker spreken van een participatiemodel dat zorgt voor dynamiek en vooral voor enthousiasme bij iedereen.

Aan de curator, het team van Beaufort en alle partners: dank u wel voor jullie inzet.

Aan de kunstenaars: gefeliciteerd.  Jullie inspiratie én het decor van de zee zijn de bron van al dit moois.

Om af te sluiten.

De Triënnale Beaufort is niet alleen uniek in België, maar ook in Europa. Een Triënnale met beeldende kunst in de openbare ruimte, in het unieke decor van de zee.

Het klinkt clichématig, maar dat is het niet: kunst met de voeten in het zand. Het is een zin met een bijzonder rijke inhoud, en een prachtig verhaal om te ontdekken.

Ik dank u.

 De Kust presenteert de zevende editie van Triënnale Beaufort De Kust presenteert de zevende editie van Triënnale Beaufort De Kust presenteert de zevende editie van Triënnale Beaufort De Kust presenteert de zevende editie van Triënnale Beaufort
 De Kust presenteert de zevende editie van Triënnale Beaufort