De Westhoek presenteert de negende gezinsfietsroute


Sabien: "Toerisme Westhoek zet al verschillende jaren in op familievriendelijkheid. Het aanbod wordt verder uitgebreid. De regio heeft 2 K(a)D(ee) ambassadeurs: de stripfiguurtjes Jaek en Nink die de kinderen wegwijs maken in de regio via wandeltochten, fietstochten. Deze fietsroute in Koekelare en Kortemark is de laatste in de rij. De Westhoek kent met negen gezinsvriendelijke fietsroutes een sterk aanbod dat goed gespreid is over de hele Westhoek."

Negende KD-fietsroute

De eerste KD-routes in de Westhoek werden ontwikkeld in 2016. De familievriendelijke fietsroutes worden erg gesmaakt door toeristen. De negende route verbindt Koekelare met Kortemark rond het thema ‘Zoek de vink met Jaek en Nink'.

De route is in totaal 26 kilometer lang en is bewegwijzerd met 6-hoekige bordjes met de figuurtjes van Jaek en Nink. De route heeft twee startpunten: aan de Dienst voor Toerisme van Koekelare en Kortemark. Tijdens de route kom je heel wat plaatsen tegen waar je kunt genieten van een ijsje of waar de kinderen kunnen ravotten op speelpleintjes of een maisdoolhof op de boerderij. Bovendien ga je op zoek naar twee in hout gesculpteerde vinken. Ze houden zich schuil, ergens in een boom, onderweg.

Fietsroutekaart

De fietsroutekaart ‘Zoek de vink met Jaek en Nink' is gratis te verkrijgen bij de diensten toerisme van Kortemark en Koekelare. Je kan de route ook downloaden via www.toerismewesthoek.be/westhoek-kd/fietsen

Fietstoerisme in de Westhoek

Naast familievriendelijkheid zet Westtoer ook al jaren sterk in op fietsen. Gemiddeld telt het fietsnetwerk van de Westhoek ongeveer 1,9 miljoen recreatieve fietsers op jaarbasis. Het fietsonderzoek van Westtoer in 2019 toont aan dat in de Westhoek 48% van die fietsers verblijfstoeristen zijn, ten opzichte van 22% in heel West-Vlaanderen. Bovendien zijn 46% netwerkfietsers, het bewijs dat de inspanningen van Westtoer en zijn partners renderen. De Westhoek KD-fietsroutes spelen daarop in en lopen voor 90% op het fietsnetwerk.

De grootste interesse van de fietsers in West-Vlaanderen gaat uit naar een aantrekkelijk landschap. De Westhoek is op dat vlak erg gevarieerd met een landschap dat strekt ‘van de bergen tot de zee', over de broeken, de moeren en de polders.

Ook de lengte van de KD-routes is afgestemd op de noden van de fietser. Alle Westhoek KD-routes zijn 20 tot 30 kilometer lang. Het fietsonderzoek van Westtoer wees uit dat een gezelschap met kinderen in West-Vlaanderen gemiddeld 26 kilometer fietst.

Met de landelijke cafeetjes, de vele terrasjes en de toeristische infopunten heeft de Westhoek ook een uitgebreid aanbod waar fietsers kunnen pauzeren. Volgens het fietsonderzoek is iets eten of drinken de hoofdreden om een pauze te houden tijdens een fietstocht.

Alle info: www.toerismewesthoek.be

 

Lees hierna de speech van Sabien:

Beste genodigden,

Van harte welkom op de opening van deze gloednieuwe gezinsfietsroute. In de Westhoek hebben we al 8 gelijkaardige routes ontwikkeld. Deze route, de negende in de rij, is meteen ook de laatste. We kunnen op vandaag dus zeggen, dat met deze route erbij, de Westhoek over een heel mooi en boeiend aanbod aan gezinsfietsroutes beschikt. Wie komt logeren met het gezin of een daguitstap heeft gepland, vindt over de hele regio een prima spreiding aan Westhoek KD-routes.

De beslissing om gezinsfietsroutes te ontwikkelen is er vanzelfsprekend niet zomaar gekomen. Onderzoek ging hieraan vooraf. Ik verwijs hiervoor naar de beide onderzoeken, die al dateren uit 2012: ‘De recreatieve verblijfstoerist in de Vlaamse regio's' en het onderzoek van Logeren in Vlaanderen, gerealiseerd door het Kenniscentrum van Westtoer. Beide wezen uit dat de Westhoek een regio is in Vlaanderen waar de Vlaamse en Nederlandse toerist naar toe komt, omwille van het heel divers aanbod. Maar ook werd aangetoond, dat de Westhoek niet zo heel goed scoorde, wanneer we spreken over een gezinsvriendelijk aanbod.

Op vandaag mag ik dus zeggen met enige trots: dat de Westhoek een kwaliteitsvol en uitstekend aanbod heeft aan logies, fiets- en wandelroutes, specifiek voor de doelgroep gezinnen met kinderen. De focus van de ontwikkelingen kwam echter niet enkel en alleen op het logies te liggen. Of op de recreatieve producten, waar deze nagelnieuwe route deel van uitmaakt. Er is even goed werk gemaakt om in onze kleinschalige musea een aanbod voor kinderen te voorzien. Een goed voorbeeld, is het Fransmansmuseum in de gemeente, waar we ons vandaag bevinden. Hier is immers een kindvriendelijk museumparcours met de Westhoek KD's Jaek en Nink ontwikkeld.

Deze gezinsvriendelijke productontwikkeling kwam enkele jaren geleden in een stroomversnelling door het Leaderproject ‘Westhoek KD's XL'. Het Team van ‘Toerisme Westhoek / Westtoer was hiervan de initiatiefnemer samen met de diensten voor toerisme uit de regio. Binnen het project werd o.a. het logies begeleid en kreeg een cursus op maat. Een van de opleidingen, ‘speelnatuur in de tuin van je logies' werd erg gesmaakt. De eerste reeks Westhoek KD-routes werden ook gerealiseerd in het kader van dit project.

Buiten spelen, zorgeloos kunnen fietsen en wandelen in een prachtig Westhoeklandschap, dat is waarvoor gezinnen en vooral de kinderen erg graag naar de Westhoek komen. De fietsroute die we vandaag openen is hierop hét' antwoord! Jaek en Nink, het jongetje en het meisje op de fiets, vind je terug op de bordjes waarmee de route feilloos is bewegwijzerd. De bordjes wijzen de kinderen vlotjes de weg! Ze doen je ‘goesting' krijgen om er op uit te trekken en dat geldt natuurlijk ook voor de Westhoekgezinnen zelf.

Ik benadruk even dat producten, zoals deze gezinsfietsroute, enkel kunnen gerealiseerd worden door de fantastische samenwerking met de diensten van toerisme van de beide gemeenten Koekelare en Kortemark. Samen met Toerisme Westhoek / Westtoer en de afdeling recreatie van Westtoer hebben deze gemeenten schitterend werk geleverd. Waarvoor dank!

Dit alles leidt tot een aanbod afgestemd op wat de consument op vandaag vraagt. Samen met jullie ben ik tevreden op wat je met fierheid mag zeggen een doeltreffende aanpak. Een eigenschap die ons als Westhoekers heel erg typeert en verbindt.

 

 

 De Westhoek presenteert de negende gezinsfietsroute   De Westhoek presenteert de negende gezinsfietsroute   De Westhoek presenteert de negende gezinsfietsroute   De Westhoek presenteert de negende gezinsfietsroute