Heuvelroute en Vlaanderenroute zijn de nieuwe icoonroutes voor fietsers


De Heuvelroute (459 kilometer) volgt vanuit Poperinge de reliëfrijke zuidelijke grens van Vlaanderen over Brussel naar de Voerstreek. Ze doorkruist het Heuvelland, het glooiende landschap ten zuiden van Kortrijk, de Vlaamse Ardennen, het Pajottenland, het Hageland en Haspengouw. Het West-Vlaamse deel van de Heuvelroute is 122 kilometer lang, bijzonder groen en erg gevarieerd.

Sabien: "Het traject van de Heuvelroute rijgt de hoogtepunten letterlijk aan elkaar: naast het Heuvelland met Rodeberg en Kemmelberg, doorkruist de route ook het interfluvium tussen Leie en Schelde met zijn prachtige vergezichten en de Tiegemberg als bekroning. De fietser maakt kennis met schitterende groengebieden zoals de Palingbeek en de Gasthuisbossen, de Balokken, het Preshoekbos en de Avelgemse Scheldemeersen. ‘Couleur locale' is voor handen in onder meer de steden Poperinge, Wervik, Menen en Kortrijk".

De Vlaanderenroute (952 kilometer) geldt als een best-of-route die de troeven van alle overige acht icoonroutes met elkaar combineert tot een route van in totaal maar liefst 952 km doorheen alle Vlaamse provincies.

Negen icoonroutes in Vlaanderen                                                                                             

Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse provinciale toeristische organisaties, waaronder Westtoer, hebben in Vlaanderen negen icoonroutes uitgestippeld als leidraad voor fietsvakanties in Vlaanderen. Deze negen thematische langeafstandsfietsroutes combineren het beste van Vlaanderen op het vlak van natuur, cultuur, erfgoed, gastronomie en het goede leven.

Startschot vijfjarig project                                                                                     

De lancering van de negen icoonroutes in Vlaanderen vormt meteen ook het startschot van een vijfjarig project om Vlaanderen samen met de toeristische sector, vakantiemakers en de fietsers verder uit te bouwen tot een top fietsvakantiebestemming.

Toerisme Vlaanderen en de vijf Vlaamse provinciale diensten maken samen in totaal bijna 1,5 miljoen euro vrij om deze ambitie waar te maken. Er wordt een meertalig centraal informatieaanbod gecreëerd, er zullen campagnes uitgerold worden om het fietsvakantieaanbod in binnen- en buitenland te promoten, en de toeristische sector en fietsvakantiemakers zullen actief betrokken worden bij de uitwerking van fietsvakantieproducten. Aan de hand van fietstellers en een tevredenheidsonderzoek zal het fietsvakantieproduct met de input en feedback van de fietsers verder op punt gesteld worden.

"Een fietstocht door Vlaanderen is een totaalbeleving. Met de 9 icoonroutes gaan we die beleving nu ook ten volle uitspelen. Via de 9 routes beleef je het beste van Vlaanderen: onze prachtige natuur, ons erfgoed en het goede leven. Met de fiets zit je er middenin en ontdek je de ziel van Vlaanderen. Via deze investeringen in de icoonroutes kunnen we fietsvakanties in Vlaanderen laten uitgroeien tot een belangrijke economische hefboom voor het toerisme. Fietsvakanties genereren immers meer inkomsten, verlengen het verblijf en het toeristische seizoen en trekken binnen- én buitenlandse toeristen aan. Gezien de routes zich uitstrekken over heel Vlaanderen, zorgen ze ook voor voldoende spreiding van de toeristen in onze regio", zegt Vlaams Minister van Toerisme Zuhal Demir.

"De Vlaamse provincies hebben samen met de gemeenten een hoogwaardig aanbod aan fietspaden en -knooppunten ontwikkeld. Door dat aanbod en de jarenlange kennis in recreatief fietsen te bundelen, hebben we een krachtig antwoord op de groeiende vraag naar fietsvakanties", aldus Igor Philtjens, voorzitter van de beleidscommissie Toerisme van de Vereniging van de Vlaamse Provincies. "Door over de provincie- en landsgrenzen heen te kijken, kunnen we aansluiten op internationale routes en daarmee Vlaanderen als topbestemming voor recreatief fietsen blijvend op de kaart plaatsen."

De negen icoonroutes:

1.    Kustroute (85 km)

2.    Frontroute 14-18 (100 km)

3.    Schelderoute (181 km)

4.    Kunststedenroute (332 km)

5.    Groene Gordelroute (126 km)

6.    Kempenroute (203 km)

7.    Maasroute (63 km)

8.    Heuvelroute (459 km)

9.    Vlaanderenroute (952 km)

Infowww.vlaanderenmetdefiets.be  

 Heuvelroute en Vlaanderenroute zijn de nieuwe icoonroutes voor fietsers  Heuvelroute en Vlaanderenroute zijn de nieuwe icoonroutes voor fietsers