Toeristische sector aan de Kust voorzichtig positief over juli


De toeristische sector hoopt op goed weer in augustus. e sector van het verblijfstoerisme noteerde vooral boekingen tot medio augustus. Ook voor de tweede zomermaand hebben de tien kustgemeenten zich goed voorbereid om de gasten een aangenaam vakantiegevoel te bezorgen. 'Welkom, veilig en comfortabel' blijven de kernwoorden.

Toeristische overnachtingen                                                                                   

Ondanks het wisselvallig weer was juli toch een opsteker voor de hele toeristische sector aan zee. Ook als de zon niet schijnt, zijn er tal van mogelijkheden om te genieten van de vakantiesfeer aan zee.

De eerste cijfers geven aan dat op zaterdag 17 juli bijna 270.000 gasten bleven overnachten aan de Kust. Naar aanleiding van de nationale feestdag hebben op dinsdag 20 juli zelfs iets meer dan 270.000 gasten overnacht aan de Kust - evenveel als op de beste dag van 2020. De daaropvolgende dagen zijn telkens meer dan 250.000 toeristische overnachtingen geteld aan de Kust.

Topdagen voor het dagtoerisme waren zondag 18 juli en woensdag 21 juli met respectievelijk 140.000 en ruim 160.000 dagtoeristen. Op een topdag vóór de corona-crisis kwamen ongeveer 200.000 dagtoeristen naar de Kust. Piekdag vorig jaar was 8 augustus met 172.000 dagtoeristen. Qua dagtoerisme is het niveau van vóór de corona-crisis niet gehaald maar het verblijfstoerisme kan dit ruimschoots compenseren.

Rustige plekken                                                                                                       

Spreiding in tijd en ruimte blijft cruciaal. De Kust telt ook op topmomenten voldoende rustige plekken in elke kustgemeente: op de druktebarometer van de Kust blijft 2/3 van alle zones meestal groen gekleurd. Slechts 1/3 van de zones zijn op topmomenten geel of oranje gekleurd. Op woensdag 21 juli waren 20 zones ingekleurd als ‘druk' en 40 zones als ‘rustig' tot ‘gezellig'.

In juli is de druktebarometer op www.dekust.be ongeveer 250.000 keer geraadpleegd. Om (potentiële) vakantiegangers een fijn verblijf aan te bieden, besteden Westtoer en de tien kustgemeenten grote aandacht aan communicatie.

Met uitgebreide informatie blijft Westtoer de potentiële bezoeker helpen om een vakantie aan de Kust te plannen. De website van de Kust brengt een overzicht van de strand- en dijkplannen in de badplaatsen. Ook logeren, activiteiten en het openbaar vervoer komen extra aan bod. In samenwerking met de NMBS en Proximus toont de barometer de drukte op aankomende treinen.

Alle info over de Kust en over het weer aan zee: www.dekust.be

 Toeristische sector aan de Kust voorzichtig positief over juli