Kust en Westhoek tevreden over typisch Belgische zomer


KUST

Meteorologisch gezien waren de zomermaanden juli en augustus vooral minder zonnig dan gemiddeld, maar aan de Kust scheen de zon wel een pak meer dan in het binnenland. Vooral in augustus was er een groot verschil in zonneschijn aan de Kust in vergelijking met het binnenland. Van 1 tot en met 25 augustus scheen de zon gemiddeld 7u34 per dag aan de Kust, ofwel 53 procent meer dan de 4u56 per dag in het binnenland (Ukkel). Ook in juli scheen de zon beduidend meer aan de Kust (gemiddeld 6u46 per dag) in vergelijking met het binnenland (5u33). (Bron: KMI)

Verblijfstoerisme: beter dan vorig jaar                                                                        

De campings, de kusthotels en de sector van de vakantiewoningen zijn tevreden over de zomer. Een ‘dichtbij vakantie' is ook dit jaar een belangrijk gegeven. De Kust blijft een topbestemming: vooral Belgen en stilaan wat meer vakantiegangers uit de buurlanden zijn in juli en augustus naar zee gereisd. De logiessectoren zien ook al een goede belangstelling voor het najaar.

Met ongeveer 12 miljoen overnachtingen doet het verblijfstoerisme het iets beter dan vorige zomer. Dit betekent circa drie procent meer dan in de zomer van 2020. Juli en augustus 2021 tellen elk ongeveer zes miljoen overnachtingen. Hiermee doet vooral augustus het beter dan vorig jaar. Ondanks het globaal mindere weer kozen toch meer Belgen voor een vakantie aan zee. De Triënnale Beaufort21, het ruime fiets- en wandelaanbod en de levendige sfeer spelen hierin zeker een rol.

Ondanks het wisselvallig weer noteren de kusthotels een hogere bezetting dan vorige zomer met in periodes pieken tot 85 en zelfs 95%. De online hotelboekingen van 153 Kusthotels tonen een betere zomervakantie in vergelijking met de zomermaanden van 2020, in hoofdzaak door een sterke stijging van binnenlandse boekingen. Vanaf begin juli merken we meer online hotelovernachtingen in vergelijking met de zomermaanden van 2020, maar vooral in de periode na 10 augustus ligt het aantal online hotelreservaties een stuk hoger in vergelijking met vorig jaar. De versoepeling van de corona-maatregelen in de evenementensector zorgde voor meer activiteiten en sfeer aan de Kust vanaf augustus. Net zoals vorige zomer, blijven de Duitsers ook in de zomermaanden van 2021 de belangrijkste buitenlandse markt, zij het net zoals de andere buitenlandse markten in iets mindere mate dan in 2020.

De sector van de vakantiewoningen is tevreden over de twee zomermaanden. De stijgende tendens van de verhuur van vakantiewoningen via verhuurkantoren in de zomer van 2020 zet zich ook in de zomer van 2021 verder. Het zijn vooral de Belgen, zowel Vlamingen als Walen, die zorgen voor de positieve balans. 

Na een geslaagd voorjaar startte de zomerdrukte al begin juli waardoor quasi alle verhuurkantoren tussen half juli en half augustus een (bijna) volledige bezetting konden noteren. In de derde week van augustus zijn tal van last minute boekingen genoteerd, waardoor ook voor die week een hoge bezetting is gerealiseerd. Voor eind augustus noteert de sector een bezetting van 75 à 80%.

Daguitstappen naar zee                                                                                                 

Hoewel er geen echt stabiel mooi zomerweer en zeker geen hittegolf was, kwamen bijna evenveel dagtoeristen naar zee als in de zomer van 2020. In totaal verwacht Westtoer dat in juli-augustus net geen vier miljoen dagtoeristen op daguitstap naar de Kust zullen gekomen zijn (1,9 miljoen in juli en 2,0 miljoen in augustus). Topdagen waren 21 juli met iets meer dan 160.000 dagtoeristen, gevolgd door zondag 18 juli met 140.000 dagtoeristen en donderdag 12 augustus met 130.000 dagtoeristen.

Alle info over de Kust: www.dekust.be 
 
 
 
WESTHOEK
 
"Vakantiegangers kunnen tal van aspecten van de Westhoek bijzonder appreciëren. Het goede leven, het familievriendelijk aanbod, het herdenkingstoerisme, de diverse verblijfsmogelijkheden, de nabijheid van de Kust en de vele fiets- en wandelmogelijkheden zijn thema's waarmee de Westhoek zich onderscheidt bij een breed publiek. Toeristen uit eigen land waarderen meer dan ooit de authenticiteit van de streek. Het jaarthema ‘de grote goesting' valt ook letterlijk en figuurlijk in de smaak. Dit DNA blijft toekomstgericht een grote troef", aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Vlamingen en vooral kusttoeristen ontdekken de Westhoek

Nog meer dan vorig jaar hebben vooral Vlamingen de weg naar de Westhoek gevonden.

De bezoekers komen in eerste instantie uit West-Vlaanderen. Opvallend is het groeiend aantal kusttoeristen die de Westhoek ontdekken. Naast de regio Veurne-Diksmuide trokken tal van kusttoeristen ook naar de zuidelijke Westhoek om o.a. Ieper en Poperinge te bezoeken.

Opvallend in 2021 zijn het groeiend aantal toeristen uit de andere kant van Vlaanderen, de Nederlanders die opnieuw naar de Westhoek reizen en beperkt Franstalige toeristen.

Tevreden logiessector

De logiessector is tevreden over de boekingen tot eind augustus. De sector noteert twee topzomermaanden, waarbij het aantal overnachtingen en de bezettingsgraad zeker boven het niveau van 2020 ligt en soms boven dat van 2019. Ondanks het wegvallen van de Britten kende zelfs het logies in Ieper een sterke bezetting, met het weekend van de Ypres Rally als hoogtepunt. De vakantiewoningen noteren een sterke bezetting. Bij de gastenkamers en hotels was er begin deze zomer een sterkte stijging van het aantal boekingen op korte termijn. Ook de kampeersector doet het goed, met een groeiend aandeel van het campertoerisme. In de regio wordt volop geïnvesteerd in dit logiessegment. Het groepslogies heeft het moeilijk door de afwezigheid van onder andere de Britse groepen.

Britse toeristen noodgedwongen afwezig

Groot aandachtspunt blijft de afwezigheid van Britse toeristen in de regio. Strikte coronamaatregelen maken het hen moeilijk om naar de Westhoek te reizen via Frankrijk.

Traditioneel is het najaar een belangrijke periode voor het herdenkingstoerisme in de Westhoek. De toeristische sector hoopt dat het verblijfstoerisme vanuit het Verenigd Koninkrijk snel kan worden hervat.

Restaurants en cafés

Ook de restaurants en cafés blijken tevreden uit een bevraging. Naar aanleiding van evenementen en op dagen van goed weer, zitten de terrasjes afgeladen vol in de streek. Men komt van steeds verder in ons land voor het lekkers uit de streek. Sommige restaurants beleefden hoogdagen. Ook de wijndomeinen die investeerden in onthaal voor de individuele bezoekers zijn bijzonder tevreden over de opkomst.

Musea en attracties

Het was een sterke zomer voor de Ieperse musea in de Lakenhallen. De expo POES is in het Yper Museum een groot succes. Bij MMP 1917, het Museum aan de IJzer, Museum Hooge Crater en Talbot House noteert men bezoekerscijfers die hoger zijn dan deze in de zomermaanden van 2020. De Britse groepen blijven hier ook wel afwezig. De bezoekers zijn voor 90% Belgen. Algemeen gaf het vaak wisselvallige weer dit indoorsegment vaak ongewild een duwtje in de rug.

Ook de andere attracties zijn positief. De gloednieuwe ‘Klankmakerij' in Dranouter Centrum valt bij gezinnen in de smaak. De bezoekers zijn zowel streekbewoners, verblijfstoeristen als dagjesmensen. De Zonnegloed in Oostvleteren noteert een nooit geziene interesse en waakt ook steeds meer over de kwaliteit van het bezoek en het dierenwelzijn. Hun jaarcijfers zullen hoger liggen dan in 2019.

Topevenementen

Veel evenementen vieren hoogtij deze zomer. Toppers zoals Dranouter zomersessies XL mochten 14.500 bezoekers uit heel Vlaanderen verwelkomen voor een muzikale vakantie. Kamperen op het festivalterrein was niet mogelijk, wat ten goede kwam aan de logies in Heuvelland. Stad Poperinge is als organisator tevreden met de opkomst voor het Kunstenfestival Watou en verwacht tegen het einde van het event de kaap van 20.000 bezoekers te overschrijden. Veurne kent traditioneel een goede evenementenzomer met veel interesse van kusttoeristen.  Onder andere het Will Tura event met 5.000 aanwezigen was een van de hoogtepunten. Het topevenement was de Ypres Rally met 30.000 verkochte tickets. Het initiatief zorgt in het midden van de zomer voor een extra toeristische stimulans in de regio.

Fietsen en wandelen

De diensten voor toerisme in de Westhoek bevestigen tevens een blijvende interesse in het recreatief fietsen en wandelen. Deze trend was al duidelijk zichtbaar in de zomer van 2020, maar zet zich dit jaar stevig door. Van 1 juli tem 22 augustus 2021 telt Westtoer bijna 600.000 recreatieve fietsers op het fietsnetwerk in de Westhoek. Dat is 15% minder in vergelijking met het topjaar 2020, maar wel nog altijd 16% meer dan in 2019.

Meer bezoekers in de toeristische diensten

Aan de onthaalbalies van de diensten voor toerisme werden deze zomer globaal meer toeristen ontvangen dan in 2020. Ieper telde 30% meer baliebezoekers dan in 2020, dat is slechts 2,7% minder dan in juli 2019. Bij Toerisme Heuvelland liggen de bezoekerscijfers in de lijn van de zomer 2020. Veurne telt traditioneel een zeer hoog aantal baliebezoekers mede door de vele kusttoeristen die er langs komen. Toerisme Diksmuide telt iets meer bezoekers dan vorige zomer en zelfs twee keer zoveel dan in een niet-corona zomer. Ook de toeristische diensten van Poperinge en Zonnebeke noteerden topcijfers.

 Kust en Westhoek tevreden over typisch Belgische zomer