Tieltse school wint Lego Spike Robot na deelname aan wedstrijd van Technoboost


Wedstrijd

Klas 5 van Freinetschool het Reuzenhuis nam afgelopen mei deel aan de wedstrijd tijdens het digitaal event van technoboost ‘Escape from your school!' waarbij ze met de klas een automata moesten ontwikkelen. Een automata is een mechanisch apparaatje dat je eenvoudig met de hand in beweging kunt zetten. 

De leerlingen werkten als een heus team samen en ontwierpen een zelfrijdende fiets waarmee ze een Lego Spike wonnen. De robot kregen ze al op het einde van vorig schooljaar waardoor ze al even de tijd kregen om hem te ontdekken.

Op 18 oktober werd robot Spike officieel lid van hun klas. Voor de leerkracht volgt later dit schooljaar nog een extra opleiding zodat de communicatie met de robot vlot blijft verlopen.

Bekijk hier het filmpje van de zelfrijdende fiets! 

Technoboost  

Het Reuzenhuis neemt vaker deel aan activiteiten van technoboost, dat technische opleidingen en beroepen promoot. Al voor het tweede schooljaar op een rij gaat klas 5 zes technische uitdagingen aan. Ze ontvangen hierbij kosteloos een pakket met uitdagingen rond verschillende onderwerpen: elektriciteit, mechanica, voedingsindustrie, textiel, chemie,.... Het pakket bevat lesfiches, lesdoelen en eindtermen, volledig volgens de STEM-didactiek. Specifiek verbruiksmateriaal, dat in klas of thuis niet voorradig is, wordt meegeleverd.

Bedoeling is dat leerlingen kennismaken met techniek en technische beroepen en gestimuleerd worden om op onderzoek uit te gaan en zelf oplossingen te bedenken.

Technoboost Tielt 2022

Technoboost organiseert ook lokale techniek-events. Nieuwe technologieën, innovaties en digitalisering zorgen dat er volop job opportuniteiten zijn binnen techniek en technologie. Om leerlingen te inspireren een bewuste studie- en carrièrekeuze te maken, is het belangrijk om ze samen met hun leerkrachten in contact te brengen met de vele technologische aspecten van het bedrijfsleven. Op zo'n event bezoeken leerlingen meerdere standen en kunnen ze zelf aan de slag in verschillende workshops rond mechanica-elektriciteit.

Een nieuwe editie, in samenwerking met Stad Tielt, staat op de planning voor 24-25-26 februari 2022 (Europahal).

Technoboost is een initiatief van Provincie, POM en RTC West-Vlaanderen, de sectoren metaal, elektriciteit, chemie - kunststoffen & life sciences, voeding, textiel & flexibele materialen en VDAB. Een unieke samenwerking van negen partners die samen acties opzetten om de industriële sectoren én het technisch en beroepsonderwijs op een positieve manier in de kijker te zetten.

 

Lees hierna het woordje van Sabien tijdens het persmoment:

Geachte aanwezigen,

Vooreerst uiteraard proficiat aan de Freinetschool Het Reuzenhuis, die eind vorig schooljaar een Lego Spike Robot won na een wedstrijd binnen het digitaal event van Technoboost, namelijk ‘Escape from your school!'. De robot kregen jullie al op het einde van vorig schooljaar, zodat al even de tijd kregen om hem te ontdekken. Maar een officiële verwelkoming leek ons toch wel gepast.

Flankerend onderwijs

Technoboost is maar één van de vele initiatieven, die we als Provincie op het vlak van flankerend onderwijs. Een moeilijk woord om te zeggen dat onze acties een aanvulling zijn bij het beleid op Vlaams niveau, want Vlaanderen is uiteraard in eerste instantie bevoegd.

We willen vooral ons steentje bijdragen aan het verhogen van de gekwalificeerde uitstroom. Als we de cijfers op Vlaams niveau bekijken, dan blijkt maar liefst 11,9% van de leerlingen ongekwalificeerd uit te stromen. In West-Vlaanderen ligt het net onder de 10%, maar ook dat cijfer ligt veel te hoog.

We zijn ervan overtuigd dat, als kinderen en jongeren op ‘de juiste plek zitten', we zo het aandeel jongeren, dat zonder diploma de school verlaat, kunnen inperken. We houden daarbij uiteraard rekening met hun mogelijkheden, interesses en talenten.

We stimuleren wetenschappelijke - en zeker technische - opleidingen - hierbij als een positieve studiekeuze. We moeten kinderen laten proeven van wetenschap, wiskunde en zeker ook techniek en hen daarin hun talenten laten ontdekken. Door van het schoolverhaal een positief verhaal te maken, neemt de kans op een diploma en daarna een succesvolle loopbaan toe. We nemen op dat vlak zélf initiatief, maar we doen dat altijd in samenwerking met partners die ons daarbij kunnen helpen en die veel expertise bezitten.

Technoboost

Technoboost is hiervan het voorbeeld bij uitstek. Het is een samenwerking van 9 partners die samen acties opzetten rond de beeldvorming van de industriële sectoren én het technisch en beroepsonderwijs:

-     De Provincie West-Vlaanderen

-     de POM West-Vlaanderen

-     het RTC West-Vlaanderen

-     de VDAB

-     5 industriële sectoren: de voedingssector, de textielsector, elektriciteitssector, chemie-kunststoffen en lifesciences en de metaalsector.

We zijn nu begonnen aan het vijfde schooljaar van deze samenwerking. En dankzij het engagement van de partners en de onschatbare energie en inzet van de coördinator, Valerie Deleersnyder, konden we al tal van mooie initiatieven realiseren en bereikten we reeds meer dan 7.000 jongeren rechtstreeks!

Zo organiseerde Technoboost de voorbije jaren op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen techniek-events. We willen leerlingen lager én secundair (én hun ouders) op een positieve manier in contact brengen met industriële bedrijven, technische beroepen en bijhorende opleidingen.

Op zo'n event bezoeken leerlingen meerdere standen en kunnen ze zelf aan de slag in verschillende workshops rond mechanica-elektriciteit. Bedrijven uit de regio, onderwijsinstellingen en andere opleidingspartners helpen hier mee om de leerlingen enthousiast te maken voor techniek en technologie.

Op deze manier hopen we dus om meer instroom naar de opleidingen te krijgen, de kwaliteit van het technisch onderwijs te vergroten en de instroom van technische profielen naar de bedrijven te ondersteunen.

Het eerstvolgende event is Technoboost Tielt. Dat vindt plaats op 24, 25 en 26 februari 2022. De Stad Tielt investeert ook al jaren mee in het promoten van technische jobs hier in de regio. Half mei trekt Technoboost naar Ieper.

Digitaal event en challenges in het schooljaar 2020-2021

Vorig schooljaar gooide corona heel wat roet in het eten, ook bij Technoboost. Er werd een digitaal event georganiseerd en er werd een coronaproof project gelanceerd, dat in de klas kon doorgaan.

Het Reuzenhuis, waar we hier vandaag te gast zijn, nam deel aan beide.

Het Reuzenhuis kreeg via Technoboost een pakket met 6 uitdagingen en materiaal rond verschillende onderwerpen: elektriciteit, mechanica, voedingsindustrie, textiel, chemie,... Zo kropen jullie bijvoorbeeld in de huid van een voedingstechnoloog en ontwierpen jullie ook een pannenkoekenmachine, ...

Jullie vonden het heel interessant waardoor het 5de leerjaar ook dit schooljaar terug deelneemt aan deze challenges. In totaal nemen dit jaar 1.997 leerlingen uit 75 West-Vlaamse scholen deel aan de challenges.

Aan het digitaal event ‘Escape from your school', waar de leerlingen die nu in het 6de leerjaar zitten aan deelnamen, was een wedstrijd gekoppeld. Hiervoor moest eerst een digitale les rond ‘simple machines' worden doorlopen. Het was de bedoeling dat de leerlingen in deze les eerst konden kennismaken met eenvoudige machines en systemen (bv. wiel en as, tandwieloverbrenging, katrol, ...)  en meteen ook even konden stilstaan bij de evolutie van technologie (vroeger en nu).

Met de opgedane kennis konden ze dan zelf een een ‘automata' ontwikkelen. Een automata is een eenvoudig mechanisch apparaatje dat je met de hand in beweging kunt zetten. De leerlingen werden gestimuleerd om op onderzoek uit te gaan en zelf oplossingen te bedenken om hun ideeën te kunnen uitwerken.

We kunnen zeggen dat in het Reuzenhuis heel veel creatieve leerlingen met technisch denkvermogen zitten. Ze ontwierpen een eenvoudige versie van een zelfrijdende fiets. Het is niet zo dat deze fiets onmiddellijk in productie kan, er is nog heel wat werk nodig. J Ze wonnen met hun ontwerp een Lego robot, die kan hen misschien verder op weg helpen. Over Lego Spike laat ik hen zometeen zelf aan het woord.

De Lego Spike is een robot en om hem te laten werken moeten de leerlingen met een eenvoudig programma, nl. Scratch programmeren. Ze kunnen hem ook steeds weer terug afbreken, herbouwen en hem nieuwe zaken laten uitvoeren. De leerlingen moeten hierbij goed op voorhand nadenken hoe ze bepaalde problemen kunnen oplossen. Voor de leerkracht voorziet technoboost nog een opleiding in de Lego Studio.

Kansen in het Reuzenhuis

Een afsluitend woordje: in deze school wordt volop geëxperimenteerd. De leerlingen krijgen hierbij de kans om te ontdekken of ze talenten hebben binnen techniek en technologie en worden op die manier volop geïnspireerd om een bewuste studie- en carrièrekeuze.

En dat is net wat we vanuit de Provincie samen met onze partners binnen Technoboost willen bereiken!

Ik wens de school en alle leerlingen veel inspirerende creatieve momenten!

 Tieltse school wint Lego Spike Robot na deelname aan wedstrijd van Technoboost