Inhuldiging van de nieuwe zeilwagenvloot van de Royal Sand Yacht Club in De Panne


Beste dames en heren,

Het is een uitstekende gelegenheid om vandaag -samen met de laatste wedstrijd van het jaar en volop in de herfst (maar jammer genoeg niet onder een mooie najaarszon)- Royal Sand Yacht Club en hun nieuwe zeilwagenvloot in de kijker te zetten.

De zeilwagens van De Panne behoren tot de iconen van de Kust. Wanneer televisieploegen uit binnen- en buitenland de Kust in beeld willen brengen, dan zijn de zeilwagens op het machtige strand van De Panne vaak een belangrijke invalshoek. Zeilwagenrijden is zonder meer een extra troef van onze Kust.

De Kust is meer dan ooit een bestemming voor de vier seizoenen. Ook in het najaar heeft de Kust een heel aantrekkelijk aanbod. Met voorop het gezond uitwaaien aan zee, een weekendje weg met familie of vrienden, lekker tafelen of de natuur ontdekken: dit zijn thema's waaraan de hedendaagse toerist veel belang hecht. Meer nog: ook actieve recreatie behoort tot de eigentijdse beleving aan de Kust. Ik denk hier niet alleen aan de klassiekers zoals fietsen en wandelen, maar ook aan activiteiten op het strand en diverse watersporten.

Het unieke en kwalitatieve aanbod van deze club illustreert dan ook het diverse aanbod aan de Kust. Dit alles onderlijnt de visie van de toeristische sector, Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen om met authenticiteit en kwaliteit de Kust nog verder uit te bouwen als een gewaardeerde toeristische topbestemming. We zijn blij dat we met de Provincie West-Vlaanderen hier ons steentje kunnen toe bijdragen en een provinciale subsidie van 25.000 euro uittrokken voor nieuwe zeilwagens, zee- en strandactiviteiten.

Vanuit Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen blijven we, ook in de toekomst, de hand reiken aan alle besturen en ondernemers die verder inzetten op het innoveren van hun toeristisch en recreatief aanbod.

Hierbij vermeld ik graag dat de provincieraad op 28 mei 2020 een nieuw reglement heeft goedgekeurd: "Beleef West-Vlaanderen!" Hiermee willen we opnieuw impulsen geven aan de toeristische sector in West-Vlaanderen.

1.   Met de eerste oproep werd steun toegekend aan 270 ondernemingen. Met die steun wilde de Provincie West-Vlaanderen inspelen op de coronacrisis. We hielpen private toeristische ondernemers bij de fysieke ingrepen, die ze ondernamen om hun zaak coronaproof te maken.

2.   Met de tweede oproep werden de subsidies voor de categorie ‘belevingsvolle en duurzame concepten bij de private sector' toegekend. De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer ondersteunen 75 projectdossiers voor een totaalbedrag van 1,5 miljoen euro. Alle projecten beogen een nieuwe of verbeterde versie van het aanbod. Dit kan een project zijn waarmee de zaak extra beleving biedt aan zijn gasten of een project dat een duurzame ontwikkeling en een kleinere ecologische voetafdruk van de onderneming beoogt.

3.   Ondertussen werden ook de projectdossiers ingediend voor de overige drie categorieën: 42 dossiers voor ‘musea & attracties', 41 voor ‘recreatieve hotspots' en 16 voor ‘toeristisch onthaal'. Deze dossiers hebben we afgelopen donderdag beoordeeld in de deputatie en zullen opnieuw ongetwijfeld heel wat mooie projecten tot stand brengen.

Ik besluit graag met iedereen te bedanken, die zich heeft ingezet om dit project te realiseren. Ik dank u voor uw aandacht en geef nu graag het woord aan clubmedewerker Seddik Caeyzeele.

 Inhuldiging van de nieuwe zeilwagenvloot van de Royal Sand Yacht Club in De Panne