Westtoer en Provincie investeren in 52 belevingsvolle toeristisch-recreatieve projecten


Beleving, daar draait het om in deze investeringsronde, die in 2020 werd gelanceerd onder de titel ‘Beleef West-Vlaanderen!'. Daarbij staat de ervaring van de toerist centraal. De oproep werd eind vorig jaar gelanceerd naar toeristische ondernemers en lokale besturen in West-Vlaanderen.

"99 dossiers werden ingediend in drie categorieën: toeristisch onthaal, musea & attracties en recreatieve hotspots. Voor elk van deze categorieën gelden voorwaarden waaraan de initiatieven moet voldoen. Zo moeten projecten de identiteit van de regio zoveel mogelijk versterken, uniek en innovatief zijn, rekening houden met toegankelijkheid en de principes van duurzaamheid. Familievriendelijkheid was in bepaalde gevallen ook een criterium", vertelt Sabien. 

Begeleiding door externe experts
Indieners konden zich voor het eerst laten begeleiden door externe experts, bij het opstellen van hun dossier. Daar maakten heel wat ondernemers en lokale diensten gebruik van. Mede dankzij die externe coaching zijn de ingediende voorstellen van hoge kwaliteit, en nauw aansluiten bij de ambities van Westtoer. 

"Zo is het de ambitie om de komende jaren een omslag te maken van klassieke gemeentelijke infokantoren naar inspiratieplekken voor toerisme en recreatie. Voor de dossiers die werden ingediend in de categorie ‘toeristisch onthaal' is die externe blik van experten duidelijk merkbaar", licht Stefaan Gheysen toe, als algemeen directeur van Westtoer.

De betrokken experten blijven trouwens ook na de toekenning van de steun de projecten opvolgen in samenwerking met Westtoer. Alle indieners moeten zich ook engageren om het Q-traject van Westtoer te volgen, waarin de ondernemers en lokale besturen zich engageren om elke dag opnieuw aan kwaliteit te werken.

De deputatie keurt nu 52 projecten definitief goed, een investering van 2,5 miljoen euro subsidies om de projecten te ondersteunen.
In juni 2021 konden toeristische spelers uit de private sector al een beroep doen op een impuls. Zij konden toen projecten indienen die vooral inzetten op duurzame ontwikkeling en een positieve impact hebben op de ecologische voetafdruk van hun onderneming. In die ronde werden 61 toeristische initiatieven gehonoreerd, goed voor een bedrag van 1,2 miljoen euro.

Alle info over het reglement en over de oproep:

www.corporate.westtoer.be/provinciaal-reglement-voor-de-toeristische-impulsen

www.west-vlaanderen.be/toeristische-impulsen

 Westtoer en Provincie investeren in 52 belevingsvolle toeristisch-recreatieve projecten