Provinciale studiedag rond taalondersteuning mag rekenen op grote belangstelling


Lees hier het welkomstwoordje: 

 

Geachte aanwezigen
Dames & Heren

Van harte welkom op onze provinciale studiedag rond taalondersteuning. De grote belangstelling voor deze studiedag illustreert dat de Provincie West-Vlaanderen terecht inzet op geletterdheid. Wij zijn dan ook heel blij om jullie hier vandaag met zovelen te mogen verwelkomen, ondanks de opnieuw opflakkerende coronaperikelen. 

Reeds enkele jaren zet de Provincie West-Vlaanderen het verhogen van geletterdheid hoog op de agenda, vandaar de opmaak en uitrol van het Strategisch Plan Geletterdheid West-Vlaanderen. Om dat Plan Geletterdheid te kunnen waarmaken, werkt de Provincie samen met actoren en partners uit diverse hoek. Samenwerking met de onderwijsactoren is daarbij uiterst belangrijk.

Deze studiedag focust zich voornamelijk op OKAN en (ex)-OKAN leerlingen, een doelgroep die ongetwijfeld de nodige aandacht verdient. Met het programma van vandaag willen we een interessant aanbod aanreiken op maat van de scholen, een aanbod dat aansluit bij de concrete noden van de leerkrachten. Deze studiedag wil jullie bovenal inspireren, jullie nieuwe inzichten geven en methodieken aanreiken om die doelgroep nog beter te kunnen ondersteunen.

Vandaag is taalstimulering een hot item in de Vlaamse onderwijswereld. De taalscreening die momenteel in het kleuteronderwijs loopt, illustreert het belang dat Onderwijs Vlaanderen hecht aan taalvaardigheid. Op basis van de resultaten van de Koalatest zullen leerlingen die het Nederlands onvoldoende beheersen vanaf het schooljaar 2021-2022 een actief taalintegratietraject Nederlands moeten volgen. Onze keynotespreker van vandaag Jordi Casteleyn is hoofddocent aan de Universiteit Antwerpen. Hij is verantwoordelijk voor Didactiek Nederlands, Didactiek Nederlands aan anderstaligen, en Talenbeleid. Zijn onderzoek focust op lees- en spreekvaardigheid in het secundair onderwijs. Samen met de hogescholen Odisee en Thomas More deed hij onderzoek naar taalintegratietrajecten, waarop hij in zijn keynote focust.

Het volledige dagprogramma wordt u verder toegelicht door de moderator Bart Coopman.

Ik wens jullie een boeiende studiedag!

 Provinciale studiedag rond taalondersteuning mag rekenen op grote belangstelling