Financiële steun voor drie nieuwe plattelandsprojecten in de Westhoek


Biofilm, gevaarlijk onzichtbaar

Met dit project wil het provinciaal onderzoekscentrum Inagro het probleem van biofilm, een vaak ongekende, vuile laag aan de binnenkant van waterleidingen, onder de aandacht brengen bij de veehouders. Door intense begeleiding en verschillende wateranalyses wil Inagro de gezondheid van de dieren en de economische resultaten van deze landbouwers verbeteren. De kostprijs van het project bedraagt 106.834,92 euro en krijgt 53.417,46 euro steun van Leader Westhoek.

De Westhoek op je bord

Westtoer en Inagro willen hiermee de korte keten dichter bij de vele toeristen brengen. Samen met streekproducenten en toeristische ondernemers zullen het bestaande korte ketenaanbod in kaart brengen en dit aanpassen en uitbreiden in functie van de hedendaagse noden van de toerist. Op die manier krijgt de Westhoek een vernieuwd aanbod aan streeklekkers om de vele toeristen te bekoren. De kostprijs van het project bedraagt 398.417,80 euro, waarvan 199.208,90 door Leader Westhoek gefinancierd wordt.

Museumtuin 2.0

Vzw Bakkerijmuseum uit Veurne creëert in het project ‘Museumtuin 2.0' een groene, ecologische belevingszone en ontmoetingsplaats. Ze plannen in de museumtuin onder meer fruitboomgaarden, speelnatuur voor kinderen, een buitenklas, picknick- en rustplaatsen, een pluktuin, educatieve graanveldjes en -akker. Samen met verschillende sociale organisaties verzorgen ze een aantal moestuintjes. De totale kostprijs van het project bedraagt 161.850,00 euro, waarvan 80.925 euro via Leader Westhoek.

Europees programma

‘Leader' is een Europees programma voor plattelandsontwikkeling. Het wil de leefbaarheid op het platteland in de ‘Leadergebieden' verbeteren door lokale initiatieven te ondersteunen. In West-Vlaanderen zijn er twee leadergebieden: de Westhoek (18 gemeenten) en Midden-West-Vlaanderen (14 gemeenten).

Leaderprojecten streven naar kennisoverdracht en innovatie binnen de reguliere en/of de biologische landbouw, willen de streekidentiteit profileren en promoten of willen armoede en kwetsbaarheid in de landbouw- en plattelandsgemeenschap aanpakken.

6 miljoen euro voor projecten in de Westhoek

Tot en met 2022 is in totaal 6 miljoen euro aan steun beschikbaar voor plattelandsprojecten in de ‘Westhoek'. De enveloppes bestaan uit 50% Europese, 25% Vlaamse en 25% provinciale steun. Daarmee staat de Provincie in voor 1,5 miljoen euro aan middelen.

Sinds 2014 werden voor ‘Leader Westhoek' al 93 projecten goedgekeurd. Nieuwe projectideeën kunnen worden ingediend tot en met 1 april 2022 om 12 uur.

[www.west-vlaanderen.be/plattelandsbeleid]

 

Ook drie nieuwe projecten in Midden-West-Vlaanderen krijgen 217.692 euro euro steun van Leader 

Drie nieuwe West-Vlaamse projecten ontvangen samen 217.692 euro provinciale, Vlaamse en Europese steun. Het gaat om drie projecten in het kader van Leader Midden-West-Vlaanderen in Tielt, Wakken (Dentergem) en Wingene.

Natuur voor de zorg, zorg voor de natuur

Natuurpunt De Torenvalk uit Tielt gaat samen met 7 verschillende zorgactoren (OC Wingene, Mivalti, wzc Hardoy, OCMW Tielt, Kinderopvang Tanneke, Vrijwilligers Opstap, Psychiatrisch Ziekenhuis St-Jozef) aan de slag om te streven naar winst voor de natuur maar ook voor de zorg. Ze willen voor iedereen de woonplaats/voorziening verbeteren, zowel voor de klant als voor de lokale biodiversiteit. Dat zal gebeuren via maatwerk en nauw overleg aan de hand van acties die de natuur dichterbij brengen, de natuur ondersteunen, iets leren over de natuur en daarnaast ook acties om te genieten en te ontspannen in de natuur. Met een afsluitende studiedag zal de opgedane kennis en ervaringen gedeeld worden met milieuverenigingen en zorgvoorzieningen.

Het kostenplaatje bedraagt 28.342,95 euro, waarvan 18.422,92 euro vergoed wordt door Leader Midden-West-Vlaanderen.

Renovatie parochiaal centrum als multifunctionele ontmoetingsplaats

Het gemeentebestuur van Wingene wil het parochiaal centrum in het centrum van de gemeente renoveren zodat het in de toekomst een aantrekkingspool wordt voor de burgers die gemakkelijk toegankelijk is en zo het samenzijn rond de kern van de gemeente versterkt. Er komt een leskeuken, een technisch atelier, artistiek atelier en een polyvalente zaal.

Het project kost 340.000 euro, waarvan 100.000 euro vergoed wordt door Leader Midden-West-Vlaanderen.

Polyvalente ruimte met tentoonstellingsruimte

De vzw Goethals wind-koren-oliemolen uit Wakken wil de bijgebouwen van de Goethalsmolen inrichten tot een polyvalente ruimte waar de bezoekers op een comfortabele manier ontvangen kunnen worden. In de tentoonstellingsruimte komt een permanente en wisselende collectie landbouwmaterialen, deze ruimte wordt ook ter beschikking gesteld van alle plaatselijke verenigingen voor het organiseren van activiteiten. Het project krijgt de naam "Het verhaal van graan tot brood, een warme thuis".

Het kostenplaatje bedraagt 152.722,69 euro, waarvan 99.269,75 euro vergoed wordt door Leader Midden-West-Vlaanderen.

2 miljoen euro voor projecten in Midden-West-Vlaanderen

Tot en met 2022 is in totaal 2 miljoen euro aan steun beschikbaar voor projecten in Midden-West-Vlaanderen. De enveloppes bestaan uit 50% Europese, 25% Vlaamse en 25% provinciale steun.

Sinds 2014 werden voor ‘Leader Midden-West-Vlaanderen' al 31 projecten goedgekeurd.

Nieuwe projectideeën kunnen worden ingediend tot en met 1 april 2022 om 12 uur.

 Financiële steun voor drie nieuwe plattelandsprojecten in de Westhoek