De Kust maakt zich op voor een ongewone kerstvakantie


Bekijk hier de reportage van Focus/WTV!

De kerstvakantie blijft een klassieker aan de Kust. Ondanks de nieuwe covid-maatregelen biedt de Kust ook nu een hele reeks troeven. Met voorop de gezonde zeelucht en de open ruimte zorgen tal van klassiekers in de kerstvakantie voor een unieke vakantiesfeer. Alle kustgemeenten organiseren activiteiten. De info is vermeld op de website van de Kust en van de kustgemeenten.

Als gevolg van de covid-maatregelen zorgen Westtoer en de tien kustgemeenten alvast voor een aangepast aanbod en goede informatie. De druktebarometer op de website van de Kust brengt een overzicht van de huidige situatie in de badplaatsen en toont waar het rustig is aan zee.

Om (potentiële) toeristen een aangenaam verblijf aan te bieden, heeft de Kust zich ook nu goed georganiseerd.

Sabien: "Spreiding in tijd en ruimte geldt eveneens voor de kerstvakantie. Het is belangrijk dat mensen zich veilig voelen. Onze gezondheid is een topprioriteit. We blijven de vakantiegangers goed informeren op welk moment en op welke plaats ze optimaal van de winterse sfeer kunnen genieten".

Drukker rond eindejaar                                                                                             

Uit de cijfers van de voorbije jaren leren we dat een kerstvakantie met feestdagen buiten het weekend meer bezoekers naar de Kust brengt.

Voor de kerstvakantie van 2021 ligt het aantal verhuurde vakantiewoningen voorlopig op hetzelfde niveau of zelfs iets lager dan in 2020. De extra week kerstvakantie zorgt voor een relatief beperkt aantal extra boekingen bij de verhuurkantoren.

Zoals elk jaar is er een verschil tussen de twee vakantieweken: in de eerste ‘kerstweek' noteren de verhuurkantoren een bezetting van ongeveer 60%. In de tweede week rond en na Nieuwjaar is de bezetting iets groter (75 à 85% naargelang de kustgemeente). Traditioneel komen ook eigenaars van een tweede verblijf graag naar de Kust in de kerstvakantie.

Bij de hotels is de gemiddelde boekingstermijn korter dan bij de vakantiewoningen. Sommige potentiële hotelbezoekers wachten dan ook eerst de resultaten van het overlegcomité af dat staat ingepland op 22 december. Momenteel blijkt uit de cijfers dat er geen effect te zien is van de extra week kerstvakantie: de boekingen in de kusthotels volgende week liggen niet hoger dan de voorbije twee weken in december.

Voorlopig zijn de hotelboekingen voor de kerstvakantie nog laag. Traditioneel is oudejaarsavond de drukste nacht van de kerstvakantie voor de kusthotels. Voorlopig heeft ook 31 december met ongeveer 40% de hoogste bezettingsgraad. Deze bezetting ligt nog een stuk onder de bezetting van de krokusvakantie van 2021 toen meer dan 60% gehaald werd in de weekends.

Zowel de verhuurkantoren als de hotels geven aan dat er nog een ruim aanbod voor last minute reservaties is.

Westtoer en de kustgemeenten raden bezoekers aan om zich vooraf goed te informeren over de initiatieven van zowel de ondernemers als de gemeenten, alsook over de geldende maatregelen. Dit kan via de toeristische website van de Kust en via de gemeentelijke websites.

Alle info: www.dekust.be

 De Kust maakt zich op voor een ongewone kerstvakantie