Nieuwe mountainbikeroute in en om Tielt voorgesteld


Twee lussen of één lange route

De nieuwe route is door Sport Vlaanderen, de dienst Sport van de stad Tielt, Westtoer ontwikkeld en loopt ook door diverse buurgemeenten van Tielt. Het parcours zelf is 47 km lang en bestaat uit twee lussen, een rode en een blauwe. De twee lussen zijn perfect combineerbaar. De route is zaterdagochtend 15 januari officieel ingereden en is vanaf nu ook toegankelijk voor het publiek.

De rode lus ten noorden van Tielt (± 17,5 km - 40 % off-road) is eerder geschikt voor beginnende mountainbikers, met veel vlakke veldwegels en op het einde het 26/9INCH trailpark ‘De Piste' in de Stokerijstraat. De blauwe lus ten zuiden van Tielt (± 30,5 km - 35 % off-road) is meer attractief en toeristisch, met veel verschillende landschappen en ondergronden.
Elk van de routes leg je als doorsnee mountainbiker af in een kleine twee uur. Beginnende mountainbikers beleven dus een viertal uur plezier aan de gecombineerde route. Ga je vol voor de grote lus en ben je in topconditie, dan ben je al snel 2,5 uur aan het zwoegen.

Bij het uitstippelen van de nieuwe route is meteen ook gezorgd voor een mogelijke aansluiting op de bestaande MTB-routes in de regio. Zo kunnen geoefende mountainbikers er een lange dagtrip van maken. De Tieltse MTB-route sluit naadloos aan op de MTB-routes van Pittem en Dentergem. Via een korte (gele) verbinding van 2,1 km kan je aansluiten op de MTB-route van Meulebeke.

De Tieltse MTB-route start en eindigt telkens aan sporthal De Ponte, Sportlaan 3. Bij de uittekening ervan is rekening gehouden met de veiligheid van alle passanten. Er werden ook zo veel mogelijk natuurlijke elementen gebruikt. De route is volledig bewegwijzerd en is klaar om uitgetest te worden.

Alle info en downloads kan je vinden op de website van Sport Vlaanderen: https://www.sport.vlaanderen/waar-sporten/sporten-in-de-natuur/mountainbikeroutes/mountainbikeroutes/

Sport Vlaanderen

In Vlaanderen is er voor meer dan 7.000 km aan bewegwijzerde mountainbikeroutes; een groot deel daarvan dateert nog uit de jaren '90 en ligt er al lange tijd onveranderd bij. Sport Vlaanderen zet tegenwoordig vooral in op het aantrekkelijker maken van de bestaande routes eerder dan er nog veel nieuwe te realiseren.

De noden van de huidige mountainbikers en hun materialen evolueren, dus moeten ook de vaak verouderde routes mee evolueren. Samen met de lokale besturen en de lokale MTB-clubs streeft Sport Vlaanderen naar meer technische passages op en langs de routes. In Tielt zijn we er met 2 technische parcours langs de route en heel wat extra onverharde kilometers dan ook zeker in geslaagd om de route optimaal te pimpen en af te stemmen op de noden van de mountainbikers van vandaag.

Westtoer

Sporten, recreëren en bewegen in de natuur zitten meer dan ooit in de lift. De COVID-19 crisis legde op dit vlak een acute en grote behoefte bloot. Het Brugse Ommeland biedt met zijn landschappelijke rijkdom en verscheidenheid en zijn areaal aan bossen en natuurgebieden uitstekende troeven voor sporten en recreëren in de natuur. Er is in het Brugse Ommeland ruim 600 kilometer aan bewegwijzerde mountainbikeroutes en daar komt nu nog een toproute bij: de mountainbikeroute Tielt.

In het glooiende Tieltse is een grote behoefte aan omgevingsrecreatie in de woonomgeving. Mountainbikeroutes zijn een mooie aanvulling op het recreatieve aanbod van Westtoer, zoals bijvoorbeeld het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen, de erfgoedwandelroute Tielt en het fietsnetwerk.

"Voor de realisatie van de mountainbikeroute Tielt slaan Westtoer, Sport Vlaanderen en de stad Tielt de handen in elkaar. Om en bij 250 palen en borden moeten garant staan voor een kwalitatieve bewegwijzering voor de mountainbiker. Vrijwillige peters en meters voeren jaarlijks 1 of meerdere controles uit en ook andere bikers kunnen problemen aan de routes signaleren via de website www.routechirurg.be. De technische ploegen van Westtoer voeren de nodige werkzaamheden uit om de bewegwijzering van de route in optimale toestand te houden.", aldus Sabien.

Bron: Het Nieuwsblad, 17 januari 2022. 

 Nieuwe mountainbikeroute in en om Tielt voorgesteld