Restauratie van orgels als orgelpunt van restauratie Sint-Salvatorskathedraal in Brugge


Voorbereidende fase en buitenrestauratie

In 1987 werd gestart met de instandhoudingswerken (stabiliteit en brandbeveiliging) van de toren, inclusief het interieur van de Weekkapel en de Sint-Jacobskapel. Daarna volgde de totale buitenrestauratie en de restauratie van het interieur van de schatkamer van de kathedraal. Deze werken werden in 2008 beëindigd. De werken aan de elektriciteit en beveiliging werden uitgevoerd in 2012-2013.

 

Binnenrestauratie Sint-Salvatorskathedraal in drie delen

Om de werking van de kathedraal tijdens de binnenrestauratie zo goed mogelijk te kunnen verzekeren, werd de kathedraal in drie grote delen opgesplitst: 

  • het schip en de zijbeuken (2011-2013);
  • de viering, het hoogkoor, het zuidelijk transept en de sacristie: de pleister- en schilderwerken en de restauratie van de gebrandschilderde ramen werden uitgevoerd tussen 2014 en 2017; de werken aan het stenen en houten meubilair in 2017;
  • het noordelijk transept, de kooromgang en de kranskapellen met o.a. werken aan de polychromie, de metalen inrichting en het stenen en houten meubilair; er waren twee vooronderzoeken nodig: voor de houten wapenborden in het hoogkoor en het gebrandschilderd glasraam in de Sint-Barbarakapel; de laatste restauraties aan het interieur werden eind 2017 afgerond.

 

Restauratie van de orgels

In 2010 besliste de Provincie West-Vlaanderen om het gecombineerde orgel op het doksaal te scheiden: het Klais-orgel op het huidige doksaal blijft behouden, het Van Eynde-orgel wordt gemonteerd op een nieuw doksaal ter hoogte van de kooromgang in het zuidelijk transept. De bouw van het nieuwe doksaal werd in 2017 gerealiseerd. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de restauratie van de orgels. Het Van Eynde orgel werd al op het daarvoor bestemde nieuwe oksaal geplaatst (foto 1). Momenteel is het plaatsen van de orgelpijpen alsook de intonatie ervan lopende. Het Klais orgel wordt vanaf maart terug geplaatst op het bestaande oksaal.

 

De totale kostprijs van de buiten- en binnenrestauratie én de restauratie van de orgels zal na 35 jaar zo'n 30 miljoen euro (incl. btw) bedragen.

 

 Restauratie van orgels als orgelpunt van restauratie Sint-Salvatorskathedraal in Brugge  Restauratie van orgels als orgelpunt van restauratie Sint-Salvatorskathedraal in Brugge  Restauratie van orgels als orgelpunt van restauratie Sint-Salvatorskathedraal in Brugge  Restauratie van orgels als orgelpunt van restauratie Sint-Salvatorskathedraal in Brugge
 Restauratie van orgels als orgelpunt van restauratie Sint-Salvatorskathedraal in Brugge