Bulskampveld wordt 'proeftuin' voor 'historische landgoederen'


Bekijk hier de reportage van Focus/WTV!
 
Tegen 2023 moet het plan helemaal klaar zijn en zullen acties ondernomen worden om ze aantrekkelijk te houden. Er zijn maar liefst 33 historische landgoederen op 10.000 hectare in Bulskampveld.
 
Toerisme Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos en het departement Landbouw en Visserij zetten hun schouders onder dit project. Daarnaast is er een positieve samenwerking met Landelijk Vlaanderen en Historische Woonsteden en Tuinen van België, die de stem van de landgoedeigenaren vertolken. Een historisch landgoed vraagt immers heel wat onderhoud en restauratie. En dat is vaak niet evident, want het kost handen vol geld. Met Bulkampveld als proeftuin is het de ambitie om oplossingen aan te reiken die relevant kunnen zijn voor het groot aantal historische landgoederen in heel Vlaanderen.

Samenwerking vormt de sleutel tot succes en daarom wil minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de eigenaars van landgoederen helpen om antwoorden te vinden op de uitdagingen waar ze voor staan. Een ‘onroerenderfgoedrichtplan' is daarvoor een geschikt instrument.

Dit plan bouwt verder op het Europese Interregproject Innocastle. Dit onderzoeksproject bekijkt hoe beleid kan bijdragen tot een toekomstgerichte ontwikkeling van landgoederen in hun ruime omgeving. Voor Vlaanderen zijn HOGENT/KASK en de provincie West-Vlaanderen betrokken. Zij zijn samen met het agentschap Onroerend Erfgoed ook de initiatiefnemers van het ‘onroerenderfgoedrichtplan.

De provincie West-Vlaanderen en de gemeenten Aalter, Beernem, Oostkamp, Ruiselede en Wingene engageren zich om de visie mee vorm te geven. Zij krijgen ondersteuning van regionaal landschap Houtland en Polders en de onroerenderfgoeddiensten Raakvlak, Radar en Meetjesland.

 

Lees hierna de speech van Sabien:

Geachte genodigden,

Wat een prachtig domein waar we te gast zijn. Hartelijk dank aan de gastheer, Harald van Outryve d'Ydewalle, voor de ontvangst. Dit domein toont meteen aan wat een impact een landgoed heeft op de omgeving. Erfgoed vertelt een verhaal van het verleden met het oog op de toekomst.

Als gedeputeerde ben ik niet alleen bevoegd voor Erfgoed, maar ook voor Ruimtelijke Planning. Deze intentieverklaring geeft de start van de opmaak van een onroerend erfgoed richtplan rond historische landgoederen. Het richtplan zelf laat deze 2 domeinen, erfgoed en ruimte, samen komen. Het ontwikkelen van een visie op het bewaren, het beheren en het toekomstgericht ontsluiten van de historische landgoederen. Het maakt mij alvast benieuwd naar het eindproduct, de visie zelf.

Ook vanuit toerisme en recreatie zijn we bijzonder verheugd dat het landschapspark Bulskampveld gekozen is als proeftuin om tot die visie te komen die relevant kan zijn voor alle historische landgoederen in Vlaanderen. We zien een aantal belangrijke linken met de verhaallijnen van het Brugse Ommeland.

Het Brugse Ommeland is rijk aan verhalen en bijzondere plekken. We willen met deze verhaallijn niet enkel het historische karakter van Brugge uitspelen maar ook van de groene gordel rond de stad en daarbuiten. Het Brugse Ommeland is een aaneenschakeling van verhalen, gekoppeld aan bijzondere plekken en bijzondere personages.

Heel concreet willen we het erfgoed in dit gebied meer beleefbaar maken. Een parelsnoer van kleine en grotere authentieke belevingen leidt bezoekers en bewoners naar het rijke verleden van de streek. We combineren hierbij steeds het erfgoed met het omliggende landschap. Goede storytelling vormt de basis. Toeristische erfgoedontwikkeling zorgt voor een groter bewustzijn van de waarde van erfgoed en geeft aanleiding tot instandhouding en herstel ervan. Een mooie win-winsituatie dus. Zo voorzien we de mogelijkheid voor toeristen en bezoekers om te overnachten in historische locaties, er zijn zomerse pop upbars waar je als passant kunt eten en drinken, en zo letterlijk én figuurlijk kunt proeven van het historische landschap.

Het Brugse Ommeland wil de kastelen en het religieus erfgoed in de regio regelmatig in de kijker plaatsen. Dit doen we aan de hand van een terugkerend themajaar ‘kastelen en religieus erfgoed'. De volgende editie gaat door in 2023/2024.

Een andere verhaallijn die belangrijk is voor het Brugse Ommeland is ‘Groen van nature'. De natuur in het Brugse Ommeland nodigt ten volle uit om te connecteren met de omgeving. Het weidse landschap doet wegdromen terwijl bomenrijen en kanalen tot de verbeelding spreken. De perfecte plek om te onthaasten, en dat echt dichtbij.

Landschapsbeleving vormt de groene draad bij verdere productontwikkeling voor de streek. De landschappelijke rijkdom van het Brugse Ommeland kan nog meer als USP uitgespeeld worden. We halen alles uit de kast om de ontdekking en beleving van de landschappen op de toeristisch-recreatieve kaart te zetten. Naast de polders en de Zwinstreek willen we inzetten op de bosrijke zandstreek. Het landschapspark Bulskampveld is uitgekozen tot 1 van de focuslandschappen binnen die bosrijke zandstreek.

Sinds 2011 is er via projecten ruim 13 miljoen euro geïnvesteerd in het gebied. Zo is er werk gemaakt van de inrichting van landschappen en natuur, het beheer van typische dreven, de realisatie van onthaalpoorten, Expeditie Bulskampveld met speelnatuur, een vernieuwd wandelnetwerk, het op de kaart zetten van hoeve- en streekproducten en de promotie van het gebied als bestemming binnen het Brugse Ommeland.

En ook dit jaar staan nog een aantal mooie realisaties voor het landschapspark op het programma:

Binnen het Leaderproject ‘Landschapspark Bulskampveld vertelt... het verhaal van een streek' werden eind vorig jaar 4 vertelavonden op unieke locaties in het Landschapspark georganiseerd. Het vertelcollectief Mandragora bracht de verhalen van de streek dichter bij de inwoners. Erfgoed ontsluiten betekent niet alleen het fysieke erfgoed, maar zeker ook het immaterieel erfgoed. De verhalen die de streek mee vorm gegeven hebben en vaak overgeleverd werden van vader op zoon, van moeder op dochter.

In 2022 gaan we verder aan de slag met deze verhalen. De Bulskampveldfietsroute wordt vernieuwd. Het parcours volgt de knooppunten van het fietsnetwerk en doet de 5 gemeenten van het landschapspark aan. Enkele erfgoedhotspots onderweg worden ingericht om de aandacht van de fietsers te trekken. Op deze hotspots kunnen fietsers en bezoekers via een QR-code een verhaal bekijken of beluisteren. Deze extra laag bovenop de fietsroute zorgt ervoor dat de verhalen in het gebied blijven leven en dat de bijzondere plekken een gezicht krijgen. De route wordt gelanceerd in februari 2023.

Nog voor de fietsliefhebbers wordt begin april een toffe pocket gelanceerd met 15 écht smakelijke fietsroutes in het Brugse Ommeland. 1 fietsroute gaat dwars door Bulskampveld en brengt de fietsers naar de lekkerste adresjes en langs heel wat beleefpunten en 1 route door het Landschapspark werd op maat van gezinnen met kinderen gemaakt. In 2022 willen we West-Vlaanderen als dé gastronomische provincie op de kaart, onder de titel Het Lekkere Westen. En vergis u niet, ook aan lekker eten hangt vaak een historisch kantje. Denken we maar aan grootmoeders recepten die van generatie op generatie doorgegeven werden, heel vaak met lokale geteelde producten.

Als kers op de taart wordt op zondag 25 september het Feest in het Bos georganiseerd. Het Bezoekerscentrum Bulskampveld werkt er samen met Westtoer en de gemeenten een boeiend programma uit met workshops en activiteiten rond de dieren in het bos. Op het Feestplein wordt het Landschapspark extra in de kijker gezet via een infostand én met een marktje waar de bezoekers allerlei lekkers rechtstreeks van de producent kunnen proeven. Je ziet het, Het Lekkere Westen is ook in het Brugse Ommeland en in het Landschapspark Bulskampveld een feit.

Landschappelijk erfgoed speelt hier een primaire rol. De ontwikkeling van een onroerend erfgoed richtplan voor de historische landgoederen biedt vele kansen om het landschappelijk en het historisch erfgoed nog meer op te waarderen. Niet alleen binnen het landschapspark Bulskampveld, maar over heel Vlaanderen.

Jawel dames en heren, we zwaaien corona met plezier uit en hervatten stilaan weer het leven van de Bourgondiërs, dat ook hier in het Landschapspark Bulskampveld troef is!

 Bulskampveld wordt 'proeftuin' voor 'historische landgoederen'  Bulskampveld wordt 'proeftuin' voor 'historische landgoederen'  Bulskampveld wordt 'proeftuin' voor 'historische landgoederen'