Toerisme Leiestreek vzw gaat voor een smaakvol jaar in 2022


Smaakmakers 2022

Onder de noemer Smaakmakers lanceert Toerisme Leiestreek vzw tien thema's die telkens smakelijke ervaringen aanbieden met een eigen thema. Elk van die tien thema's biedt een waaier aan activiteiten, te ontdekken adressen en unieke belevingen. Over de verschillende thema's heen worden in totaal veertien nieuwe fiets- en wandelroutes gelanceerd. Ze bestaan uit drie eco-cyclo routes, een supergezonde fietsroute, twee bierwandelroutes, drie bierfietsroutes, een zoete route en vier korte-keten fietsroutes. Dankzij het uitgebreide aanbod aan lekkers en activiteiten maken bezoekers makkelijk een meerdaagse uitstap naar de Leiestreek. Dat kan op basis van thema of op basis van locatie (bv. regio Kortrijk, Roeselare, Deinze, Gent, ...). De tien smakelijke thema's zijn:

1.    Op ecovakantie in de Leiestreek: Naast allerlei duurzame adressen en activiteiten kan je de regio ook duurzaam en verantwoord beleven dankzij drie gloednieuwe eco-cyclo tours. Zo zijn de startlocaties makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, en leiden de routes je langs duurzame stops.

2.    Gezond de Leiestreek rond: Naast gezonde eet-, ontbijt- en zelfs gezonde taartadressen ontdek je kant-en-klare gezonde trips. Je kan de actieve kant op en - naast lekker genieten - ook zalig fietsen, wandelen, aan watersport doen, avontuur beleven... Of je kiest voor rust en harmonie met wellness, yoga, SUP, bootje varen, ...

3.    Het beste bier van hier: Toerisme Leiestreek vzw brengt een nieuwe bierpocket uit met ‘+50 hoppige hotspots'. Stuk voor stuk brouwerijen, biercafés en andere interessante bieradressen die je niet mag missen. Je ontdekt ze langs vijf nieuwe, bruisende fiets- en wandelroutes. Ook online kan je de beste brouwerijen, biercafés, bierroutes en meer schuimende inspiratie leren kennen.

In het najaar organiseert Toerisme Leiestreek vzw de Brouwerij Opendeurdagen in de weekends van oktober en november. Elk weekend stellen drie à zes brouwerijen hun deuren open voor bezoekers. In samenwerking met de steden, gemeenten en ondernemers uit de buurt worden telkens nog extra acties opgezet.

4.    Lokaal lekkers: De Leiestreek is een vruchtbare en creatieve voedingsbodem voor allerlei lokaal lekkers. Je ontdekt de niet te missen eet-, drink- en shopadressen. Toerisme Leiestreek vzw stippelde drie nieuwe fietsroutes uit waarbij bezoekers eigen lunch- of diner-ingrediënten bij elkaar verzamelen. Je rijdt langs de lekkerste hoeves en lokale winkels en krijgt tips over wat je best waar koopt. Met al het verzamelde lekkers kan je thuis of in je vakantiewoning aan de slag.

5.    Culinair genieten: De Leiestreek is een culinaire topregio met meer dan 60 toprestaurants (volgens Gault & Millau en Michelin). Toerisme Leiestreek vzw wijst je de weg naar de crème de la crème, de toprestaurants met logeermogelijkheden, de beste restaurants aan het water en culinaire events.

6.    Prettig en prachtig picknicken: Een gezellige picknick kan niet ontbreken bij een uitstap in de Leiestreek. Dankzij de 12 picknickkasten geniet je zonder zorgen of bagage. De picknick vol streeklekkers wordt voor je klaargezet op een mooie natuurplek, in een ecologisch gekoelde picknickkast met groendak. Of kies voor een van de unieke picknickbelevingen zoals picknicken tussen alpaca's.

7.    Kickstart je dag met een zalig ontbijt: Ontbijten op unieke locaties? Uitgebreid brunchen? Gezond ontbijten? Voor elk wat wils, Toerisme Leiestreek vzw tipt je de beste adresjes.

8.    Zoet, zoeter, zoetst: Heb jij een zoet ‘goestje'? Toerisme Leiestreek vzw verzamelt de beste namiddag-adressen om je honger te stillen. Je kiest op basis van jouw favoriete zoete zonde: pannenkoeken, wafels, taart, gebak, ... Vergeet ook niet een heerlijke zoete workshop te volgen.

9.    Koffie & thee à volonté: De Leiestreek telt enkele onvergetelijke specialty koffie- en theezaken. Of vind je koffiebars intussen oud nieuws? Wacht maar tot je de unieke locaties leert kennen. Heb je keuzestress? Dankzij een heuse ‘koffiecrawl' rijg je de leukste koffiebars aan elkaar in één koffietastische dag.

10. Bijzondere smaakbelevingen: De Leiestreek staat bekend als creatieve smaakregio, dat merk je ook aan alle bijzondere smaakbelevingen. Denk maar aan een kunstenfestival met een culinair pop-up restaurant, een diner tussen de fruitgaarden, brunch op een boot, ...

> Alle info vind je via www.toerisme-leiestreek.be/nl/smaak

 

25 nieuwe Leiespots in 2022

Naast de smaakmakers zet de Leiestreek ook verder in op de Leiespots. In 2022 verwelkomt Toerisme Leiestreek vzw 25 nieuwe Leiespots en 76 herverkozen Leiespots, dus 101 Leiespots in totaal. Elk van deze hotspots vertelt een uniek verhaal, met creatieve en eigenzinnige accenten. Dat gaat van een art-deco café met modderparcours tot een retrobistro met hebbedingen uit de jaren '70; van een koffiebar tussen de planten tot een biodynamische boerderij.

Alle creatieve topadressen staan gebundeld in de vernieuwde Leiespots-pocket. Op de website krijg je bij de 101 Leiespots ook tips van de uitbaters, logeeradresjes, en fiets- en wandelroutes in de buurt. Zo maak je er meteen een originele uitstap van.

> Alle 101 Leiespots vind je via www.toerisme-leiestreek.be/leiespots

 

Nieuwe fiets- en wandelroutes

In het voorjaar neemt de gloednieuwe Tiegembergfietsroute je mee langs Anzegem, Waregem, Deerlijk en Avelgem. Toppers langs de route zijn de Tiegemberg, het Horizon 2025 uitkijkplatform in Gijzelbrechtegem, de prachtige panorama's op de Scheldevallei en enkele Leiespots.

Daarnaast worden in 2022 vijf nieuwe Blob-gezinszoektochten gelanceerd in Meulebeke, Deinze, Harelbeke, Avelgem en Wervik. Vandaag bestaan er al dertien Blob-zoektochten. De gezinstochten zijn een gezamenlijke realisatie van Toerisme Leiestreek vzw, Stadlandschap West-Vlaamse Hart, Stadlandschap Leie en Schelde en Provincie Oost-Vlaanderen.

> Alle Blob gezinszoektochten vind je via www.toerisme-leiestreek.be/blob

 

Beleving op en langs het water

In juli en augustus 2022 organiseren de steden, gemeenten en ondernemers van de Leiestreek spetterende activiteiten op en langs het water. Denk aan: (yoga)SUP, waterballen, kajaktochten, picknicks langs het water, snorkelplons, flyboarding, ...

> Meer info vanaf juni via www.toerisme-leiestreek.be/water

 

Kunst in de kijker

De Leiestreek is sinds jaar en dag een plek waar beeldend kunstenaars zich thuis voelen, om te werken en te wonen. De regio trekt dan ook voluit de kaart van kunstbeleving.

Van 18 juni t.e.m. 25 september kan je de werken van 42 lokale en enkele internationale kunstenaars ontdekken op unieke locaties in Kortrijk tijdens Kunstzomer Leiestreek 2022. Het volledige programma en alle activiteiten vind je vanaf mei via www.toerisme-leiestreek.be/kunstzomer.

Van 26 juni t.e.m. 2 oktober organiseren de drie beeldende kunst­musea aan de Leie - mudel, museum Dhondt-Dhaenens en Roger Raveel Museum - de negende editie van de Biënnale van de Schilderkunst. Meer info via www.mudel.be.

Van 17 september t.e.m. 13 november wordt een grootse hommage georganiseerd aan de gerenommeerde Belgische keramist/kunstenaar José Vermeersch (1922-1996). De unieke tentoonstelling in het al even authentieke atelier toont werk uit privécollecties. Daarnaast zijn er nog tentoonstellingen in het kasteel van Rumbeke en in Huis Patria in Kortrijk. Meer info vanaf 3 mei via www.toerisme-leiestreek.be/vermeersch.  

 

Ondersteuning vanuit de provincies

Vanuit provincie West-Vlaanderen werd het Reglement Toeristische Impulsen (RTI) ingezet om toeristische spelers een impuls te geven voor een nieuwe of verbeterde versie van hun aanbod. Ruim 40 dossiers in de Leiestreek werden (al dan niet voorwaardelijk) goedgekeurd. In totaal werd een financiële ondersteuning van meer dan een miljoen euro toegewezen.
Toerisme Oost-Vlaanderen zet sterk in op laagdrempelig toerisme via Rap op Stapkantoren (11 in de Oost-Vlaamse Leiestreek) voor mensen met een beperkt budget en via het project ‘Toegankelijke, kwaliteitsvolle en duurzame auto-, fiets- en wandelroutes in Oost-Vlaanderen' voor mensen met een fysieke beperking.

 Toerisme Leiestreek vzw gaat voor een smaakvol jaar in 2022  Toerisme Leiestreek vzw gaat voor een smaakvol jaar in 2022