De Mouterij in Kortemark, met onder andere vernieuwd toeristisch infokantoor, officieel geopend


Lees hierna de speech van Sabien:

Een week na de opening van het nieuwe infokantoor in Kortrijk, het eerste in een reeks van een 10-tal infokantoren dat werd betoelaagd door de Provincie, mag ik hier vandaag alweer een feestelijk moment bijwonen.

Wie Kortemark bezoekt, zal voortaan worden onthaald op deze brouwerijsite. Het onthaal begint al buiten: deze plek wordt het startpunt voor alle fiets- en wandelroutes, die Kortemark te bieden heeft en in de tuin kan je even op adem komen voor of na een tochtje. In de buitenlockers kan je iets opbergen, maar ook je GSM en fietsbatterij opladen. Alle gratis publicaties om de streek te ontdekken zijn ook 24u op 24u beschikbaar.

Tijdens de openingsuren krijgt de bezoeker in de inkom van de mouttoren het verhaal van de brouwerij zelf en allerhande toeristische info over de streek. Bij baliemedewerkers van het vrijetijdspunt kan men bepaalde toeristische producten en enkele streekproducten kopen.

Zoals jullie kunnen zien, sluit de inrichting van de onthaalplek aan bij het DNA van deze site: materialen, kleuren en inrichting passen volledig bij het brouwerijverhaal en bij de overige onderdelen van het gebouw.

Naast de informatie en inspiratie, die de bezoeker hier kan opdoen, kan hij ook de mouttoren beklimmen. Een prachtig uitzicht over de streek en duiding bij enkele ankerpunten in het landschap geven aan wat er in de buurt allemaal te beleven valt en tonen de omvang van de vroegere brouwerij Louwaege.

Door de integratie van het toeristische onthaal in het vrijetijdshuis worden de openingsuren sterk verruimd en de toegang dus laagdrempeliger. Ook de fysieke toegang, zelfs tot boven op de toren, is optimaal. Ook voor mensen die wat minder mobiel zijn of met kleine kinderen toch even naar boven willen om te genieten van het vergezicht. Zoals het gebruikelijk en wenselijk is, bevindt het toeristisch onthaal zich hier bovendien op een centrale plek in de gemeente en op een boogscheut van de Markt, vlakbij enkele recazaken, in het hart van Kortemark.

De betoelaging van dit project door de provincie West-Vlaanderen en westtoer bedraagt 25.000 euro. In ons reglement ‘Beleef West-Vlaanderen!' staat de beleving van de bezoeker centraal. We ondersteunen 163 projecten, goed voor een totaalbedrag van 5,5 miljoen euro. Van de 16 aanvraagdossiers voor de categorie ‘Optimalisatie van het gemeentelijk toeristisch onthaal' komen 15 in aanmerking voor subsidiëring, waaronder het toeristisch onthaal hier in Kortemark.

Toeristische infokantoren zijn geen reden voor een bezoek aan een bestemming. Het zijn ook geen attracties met een autonome aantrekkingskracht. Maar in een wereld waar het gevecht om aandacht groot is, de tijd beperkt is en informatie binnen (bijna) ieders handbereik ligt, moeten zij alsnog proberen het verschil te maken. Ze moeten evolueren naar een 100% gastvrije plek waar bezoekers even kunnen opladen, gebruik maken van een toilet, een koffietje drinken, ... en vooral op een ongedwongen manier in contact kunnen komen met de medewerkers. En net dat is heel belangrijk: voor veel bezoekers blijft een fijne menselijke interactie vaak het langst nazinderen.

Westtoer ondersteunde de gemeenten bij het opstellen van hun dossier met behulp van een visienota over de toekomst van het onthaal in West-Vlaanderen én een webinar georganiseerd rond ‘futureproof toeristisch onthaal'. Talrijke goede voorbeelden werden toegelicht. Er werd ook uitvoerig ingegaan op de verwachtingen rond de rol én de toekomstige inrichting van toeristische infokantoren.

Ik ben ervan overtuigd dat deze historische plek in Kortemark in de toekomst vast en zeker een gastvrije plek wordt waar elke bezoeker terecht kan voor een warm welkom, een fijne beklimming en vooral voor het opdoen van veel inspiratie over wat er dichtbij, maar ook in de regio te beleven valt. 

 De Mouterij in Kortemark, met onder andere vernieuwd toeristisch infokantoor, officieel geopend  De Mouterij in Kortemark, met onder andere vernieuwd toeristisch infokantoor, officieel geopend  De Mouterij in Kortemark, met onder andere vernieuwd toeristisch infokantoor, officieel geopend  De Mouterij in Kortemark, met onder andere vernieuwd toeristisch infokantoor, officieel geopend