Nieuw uitkijkpunt 'Horizon 2025' geopend op Sint-Niklaaskerk Mesen


Sabien: "De uitkijkpunten in onze provincie zijn een extra troef voor de fietsers en wandelaars in de regio, en herinneren ons eraan dat er zo veel prachtige dingen te ontdekken zijn in onze eigen streek. Het zijn ideale stopplaatsen om het landschap op een unieke manier te bewonderen en te ontdekken. Na de stadswandelroute en het knuppelpad is het uitkijkpunt een nieuwe impuls voor de ontwikkeling van toerisme en recreatie in Mesen".

Opvallende landmark

De Sint-Niklaaskerk is een opvallende landmark in het glooiende landschap met zijn unieke koepelvormige top op de toren. De Mesenaars noemen de toren "de dikkop", een naam die ook voor de inwoners van de stad al eens wordt gebruikt. Terwijl bezoekers de 214 treden van de kerktoren beklimmen, kunnen ze halfweg de tentoonstelling ‘Feniks : Mesen, kleine stad, grootse geschiedenis' ontdekken. Die tentoonstelling belicht de geschiedenis van Mesen door de eeuwen heen.

Eenmaal boven, op 39 meter hoogte, wacht een fenomenaal panoramisch uitzicht over de stad en haar omgeving tussen de West-Vlaamse heuvels en de Noord-Franse vlaktes. Wie minder mobiel is of kampt met hoogtevrees kan op een scherm beneden in de kerk genieten van het uitzicht dankzij twee camera's die op het uitkijkplatform zijn geïnstalleerd.

Op weg naar het uitkijkplatform ontdekt de bezoeker ook de vredesbeiaard in de toren, met zijn 58 klokken. In 2005 waren er al een 50-tal klokken opgenomen in de Vredesbeiaard, geschonken door verenigingen of landen wereldwijd. De beiaard speelt om het kwartier hymnen en volkse muziek uit landen die betrokken waren in de Eerste Wereldoorlog. 

Rijke geschiedenis

De Sint-Niklaaskerk was oorspronkelijk de kerk van de abdij van Mesen. Toen de abdij verdween in 1176 werd de abdijkerk de parochiekerk van Mesen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kerk vernield en nadien heropgebouwd. Bij het ruimen van het puin werd de Romaanse crypte ontdekt, uniek is in Vlaanderen.

De opening van het Horizon 2025-uitkijkpunt op de kerk van Mesen is het sluitstuk van de heraanleg van de volledige site rond de kerk. Eerder werden door Westtoer al het knuppelpad heraangelegd tussen de Ierse vredestoren en het NZ Battlefield Memorial en een stadswandelroute uitgewerkt. Later volgt nog een nieuwe picknickzone langs het vlonderpad en wordt de picknickbank aan ‘'t Koeputje' vervangen.

Het nieuwe uitkijkpunt op de Sint-Niklaaskerk van Mesen is het zesde Horizon 2025-uitkijkpunt in de Westhoek. Eerder werden al de Belvedèretoren in Kemmel, de O.L.V.-kerk in Zonnebeke, de St.-Niklaastoren in Veurne, de Mouterijtoren in Reningelst en de Vredesmolen in Houthulst gerealiseerd. De ideale manier om de uitkijkpunten in de regio te verkennen is per fiets via het fietsnetwerk Westhoek.

Praktisch
De Sint-Niklaaskerk is dagelijks gratis toegankelijk, van april tot oktober van  9 tot 18u, en van oktober tot april van 9 tot 16u30.

Meer info: www.mesen.horizon2025.be; www.feniks2020.be

 Nieuw uitkijkpunt 'Horizon 2025' geopend op Sint-Niklaaskerk Mesen