Provincie helpt lokale besturen met activeringstraject


Bekijk hier de reportage van Focus/WTV!
 

De tewerkstelling gebeurt in het kader van artikel 60§7 van de OCMW-wet. Het OCMW zoekt werk voor personen, die een bepaalde periode een tewerkstelling moeten kunnen bewijzen om recht te hebben op een werkloosheidsuitkering. De duur van de tewerkstelling mag niet langer zijn dan de duur, die nodig is om een recht op een uitkering op te verkrijgen. Door de tewerkstelling vergroot de persoon zijn werkervaring en uiteraard blijft hij of zij aansluitend actief op de arbeidsmarkt.

Samenwerkingsovereenkomst

De Provincie sloot onlangs een samenwerkingsovereenkomst af met het OCMW van Izegem. Daarvoor werden al dergelijke overeenkomsten afgesloten met de OCMW-besturen van Brugge en Diksmuide. Op deze manier konden al drie mensen tewerkgesteld worden bij het provinciebestuur. Dat gebeurt via terbeschikkingstelling. Het OCMW blijft dus de werkgever. De Provincie zoekt verschillende functies waarbij deze personen ervaring kunnen opdoen, bv. als administratief medewerker, als onthaalmedewerker, voor de begeleiding en ondersteuning van projecten en activiteiten, in het documentatiecentrum of als GIS medewerker.

De Provincie hoopt dat dit het begin is van een vruchtbare samenwerking met ook heel wat andere OCMW-besturen. Hiervoor werden de gemeenten al aangesproken.

Provinciale cijfers

Een tewerkstelling via art. 60, § 7 is een onderdeel van een TWE-OCMW-traject (Tijdelijke WerkErvaring-traject). Dit zijn trajecten waarbij de OCMW's werkzoekenden intensief begeleiden naar een tewerkstelling in het normaal economisch circuit. In de periode van 2017 tot en met het derde kwartaal van 2021 zijn er in de provincie West-Vlaanderen:

  • 4.336 TWE-OCMW-trajecten gestart. Bij 85,19 % hiervan was er sprake van tijdig werk (tijdige start art. 60, § 7 tewerkstelling).
  • Drie maanden na het einde van een TWE-OCMW-traject is de klant bij 1.189 van de 3.125 beëindigde trajecten met een tweede resultaatsmeting aan het werk. Dit betekent dat bij dit meetmoment 38,05 % aan het werk is.
 
 Provincie helpt lokale besturen met activeringstraject  Provincie helpt lokale besturen met activeringstraject