Sabien present op de prijsuitreiking van de provinciale scholenwedstrijd Sanitair & Verwarming


Alle deelnemende scholen kregen een waardebon overhandigd, waarmee zij nieuwe materialen voor hun afdeling sanitair-cv kunnen aankopen bij de steunende groothandelaars. Er werd een totale prijzenpot van 3.450 euro uitgereikt aan de scholen.

De wedstrijd wordt sinds 2005 georganiseerd. Het gaat over een proef voor de West-Vlaamse technische scholen met een afdeling installateur sanitair-CV, waarbij de samenwerking tussen school en ondernemingswereld centraal staat. Daarom heeft RTC West-Vlaanderen, het regionaal technologisch centrum met de steun van de provincie West-Vlaanderen, sinds 2019 beslist om het unieke project als good practice te ondersteunen.

De doelstelling van de proef is het monteren van een installatie met diverse toestellen en leidingen, waarbij de theorie omgezet wordt in de praktijk. De installatie moet in teamverband met de volledige klas opgebouwd worden. Deze installatie wordt dan op het einde van het schooljaar grondig nagezien en beoordeeld. Ook de praktische kennis van de leerlingen wordt getest.

De ondernemingswereld staat onder druk, in heel het land, maar zeker en vast in West-Vlaanderen. Door de krapte op de arbeidsmarkt is het zoeken naar gekwalificeerd personeel. Zo ook het beroep van installateur sanitair-cv. Het is een knelpuntberoep omwille van kwantitatieve en kwalitatieve redenen. Naast technisch inzicht wordt van de jongeren verwacht dat ze geavanceerde verwarmingsystemen kunnen installeren, onderhouden en herstellen. Gezien de push naar hernieuwbare energie en de extra aandacht voor het klimaat zijn dit zeer gegeerde mensen op de West-Vlaamse arbeidsmarkt.

Maar ook de afstudeerrichting sanitair staat de laatste jaren helaas onder druk. Het dalende leerlingenaantal dat deze richting volgt, is hiervan de barometer. Desondanks kende de wedstrijd ook dit jaar heel wat succes: maar liefst zes BSO scholen en drie BuSo-scholen namen deel aan de wedstrijd zijnde: VTI Kortrijk, VTI Oostende, VTI Ieper, VTI Waregem, VTI Zeebrugge, VTI Roeselare, BuSo de Ast Poperinge, BuSo Haverlo Brugge, BuSo Vibso Waregem.

"De wedstrijd wil dan ook het knelpuntberoep installateur sanitair-cv volop in de kijker plaatsen. De scholen, de leerkrachten en de ondernemingswereld sloegen de handen in elkaar om de wedstrijd zowel inhoudelijk als logistiek vorm te geven. En met succes, de leerlingen worden met nauwkeurige aandacht begeleid, tot de succesverhalen die we vandaag belonen. Ook hier klinkt de olympische gedachte luid, deelnemen is belangrijker dan winnen. Want winnaars zijn de leerlingen allemaal, de arbeidsmarkt smeekt om hen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ze binnen aanzienelijke tijd aan een veelbelovende carrière kunnen beginnen", aldus Sabien tijdens haar speech.

"Speciale dank ook aan de groothandelaars Facq, Van Marcke en Sanicomfort voor de intense samenwerking tussen de bedrijven en de scholen. De scholen mochten voor een aanzienlijk bedrag aan materialen bestellen in in  functie van de realisatie van de opdracht. Een aantal materiaal- leveranciers zijn hierin zeer gul  geweest. Zo konden de scholen deze editie ondermeer twee ketels, een waterverzachter, buizen, waterslagdemper, een hang-wc, en nog veel meer ontvangen. Ik overdrijf dus zeker niet als er gesteld wordt dat er door de scholenwedstrijd een hechte band is ontstaan tussen de afdelingen sanitair van de verschillende scholen en de leveranciers."

Dankjewel voor jullie inzet en veel succes in de toekomst! Bekijk hier de reportage!

 Sabien present op de prijsuitreiking van de provinciale scholenwedstrijd Sanitair & Verwarming  Sabien present op de prijsuitreiking van de provinciale scholenwedstrijd Sanitair & Verwarming  Sabien present op de prijsuitreiking van de provinciale scholenwedstrijd Sanitair & Verwarming  Sabien present op de prijsuitreiking van de provinciale scholenwedstrijd Sanitair & Verwarming
 Sabien present op de prijsuitreiking van de provinciale scholenwedstrijd Sanitair & Verwarming