Nieuw Leerwinkelpunt in de bibliotheek van Kortrijk officieel geopend


Aan de hand van een infopunt waar al het dienstverlenings- en opleidingsaanbod verzameld wordt, maar waar ook workshops en evenementen gegeven worden rond het brede thema levenslang leren, willen we volwassenen triggeren en een leercultuur en leergoesting stimuleren.

Huis van het Leren vzw biedt gratis leerloopbaanbegeleiding aan via haar basiswerking Leerwinkel West-Vlaanderen. De begeleiding is gericht op volwassenen en met een bijzondere aandacht voor kansengroepen.

Leerwinkel beoogt een neutrale dienstverlening die volwassenen met een leervraag of leernood op weg helpt naar een passend opleidingsaanbod. Hierbij wordt objectieve informatie verstrekt over de leermogelijkheden die passen binnen de persoonlijke omstandigheden van de volwassene. Begeleiding op maat van de cliënt dus.

Meer dan tien jaar geleden, op 12 oktober 2011 om precies te zijn, verwelkomde Leerwinkel de eerste cliënt. De eerste van velen, zo blijkt! Ondertussen vonden reeds 9.500 volwassenen de weg naar Leerwinkel.

Kelly Lebon, coördinator bij Huis van het Leren, was op die eerste dag ook al van de partij, toen nog in de functie van leerloopbaanbegeleider. Ze blikt terug op die startperiode: ‘Leerwinkel startte heel kleinschalig met één leerloopbaanbeleider en een halftijdse procesbegeleider. Tien jaar later geven we met 16 personeelsleden dagelijks verder vorm aan onze organisatie. Tien jaar later heeft Leerwinkel grote sprongen gemaakt. Ons verhaal startte destijds in Kortrijk, intussen kunnen we in 4 extra West-Vlaamse steden wekelijks een zitdag op afspraak voor cliënten organiseren, met name in Brugge, Ieper, Roeselare en Oostende.

BIKO Kortrijk

Dankzij de steun van ESF konden we binnen een nieuw partnerschap 54 trajecten opstarten waarbinnen we kwetsbare werkzoekenden ondersteunen tijdens hun opleidingstraject kinderbegeleider baby's en peuters.

Dit schooljaar behalen al zeven cursisten het certificaat, waarmee ze als begeleider in de kinderopvang aan de slag kunnen. Zij worden verder begeleid en ondersteund in hun eerste stappen op de arbeidsmarkt door onze partner Mentor vzw.

Ook CVO Miras, VZW Effect, VZW Talternatief en Felies zetten in Kortrijk hun schouders onder deze trajecten.

 Nieuw Leerwinkelpunt in de bibliotheek van Kortrijk officieel geopend