Unieke projecten en events zetten sporen van WO I in het Westhoek-landschap centraal in 2023-2024


"Het project "Het Landschap Getuigt" heeft als doel om tijdelijke en blijvende thema-initiatieven te ontwikkelen die het oorlogs- en vredeverhaal van de Westhoek versterken. Daarbij kunnen bestaande toeristische producten in de Westhoek worden aangevuld, of kunnen er nieuwe worden ontwikkeld. Het project rond "Het Landschap Getuigt" wil zo in 2023 en 2024 een sterk programma presenteren vol boeiende tentoonstellingen, belevingsplekken, evenementen, aangepaste wandel- en fietsroutes die de getuigenissen van het landschap op een aantrekkelijke, toegankelijke en betekenisvolle manier tot bij het grote publiek brengen. Toerisme Vlaanderen stelt 2,5 miljoen euro ter beschikking om de nieuwe projecten te ondersteunen", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Publieke en private partners konden sinds april voorstellen indienen in vijf categorieën:

  • Overkoepelende expo met grote internationale uitstraling
  • Expo's met (inter)nationale uitstraling
  • Kleinere expo's met beperktere (inter)nationale uitstraling
  • Events en artistieke projecten met (inter)nationale of beperktere uitstraling
  • Beleving in het landschap

Er werden 35 dossiers ingediend, een jury heeft er uiteindelijk 25 geselecteerd. Zij ontvangen vanuit Toerisme Vlaanderen steun om hun project uit te werken. Het gaat onder meer om een tijdelijke tentoonstelling 'For Evermore' in het In Flanders Fields Museum in Ieper, een fietsfestival 'Modderland' van Muziekcentrum Dranouter op verschillende WOI-sites in Heuvelland, evocaties van The Last Post in het landschap, een dag vol beleving rond 100 jaar Guynemer-monument, een deelluik over het landschap in het Kunstenfestival Watou, maar ook theaterwandelingen, belevingsroutes in het landschap en sportieve events langs de frontlinies.

(hieronder en volledig overzicht van de gehonoreerde projecten)

"Het themajaar wil voortbouwen op de sterke reputatie die de Westhoek en Vlaanderen hebben verworven na de herdenking van WO I tussen 2014 en 2018," verklaart Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer. "Na enkele moeilijke jaren is het enthousiasme om nieuwe zaken te ontwikkelen bij zowel de publieke als de private partners groot. De inhoudelijk sterke dossiers bewijzen dit. Vanuit Westtoer zijn we vereerd om de coördinatie van dit Vlaamse project op ons te kunnen nemen, een blijk van de goeie samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen en Westtoer."

"Het themajaar is ook een impuls om de belangrijkste buitenlandse markten, met de Britse markt op kop, terug naar de Westhoek te halen," licht Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen toe. "Na Brexit en de covid-crisis willen we heel graag zowel individuele bezoekers als (school)groepen uit het buitenland opnieuw met open armen verwelkomen in de Westhoek. "

Landschap als stille getuige

De Westhoek is het herdenkingslandschap bij uitstek. De zorgvuldige situering van de militaire begraafplaatsen is niet toevallig: ze vormen als het ware een afdruk van het voormalige front op de kaart van Europa. Strijdende partijen en nationaliteiten zijn door de begraafplaatsen voor eeuwig verankerd in de bodem én het landschap van de Westhoek, en zijn voor altijd stille getuigen.

De begraafplaatsen, monumenten en andere landschapsrelicten maken de oorlog voelbaar voor de bezoeker. Daarnaast zijn er in de regio ook veel plekken waar het verleden niet meer zichtbaar is, maar waar vele verhalen aan verbonden zijn.

AGB Musea Ieper - afdeling In Flanders Fields Museum Educatieve toer Ieperboog Noord Betekenisvolle organisatie van het instappunt Hoeve Klein Zwaanhof door o.a. ontsluiting Yorkshire Trench & Dug-out en tekeningen van Dave Chisholm van historisch correcte doorsnede van het landschap aan het begin van de 3e Slag bij Ieper. 
AGB Musea Ieper - afdeling In Flanders Fields Museum For Evermore expo Een overkoepelende instaptentoonstelling schetst de overgang van oorlogs- naar herdenkingslandschap in de Westhoek vanuit een Brits, Belgisch, Frans, Duits en Amerikaans standpunt. 
Commonwealth War Graves Commission Witnesses in the landscape Een interactieve muur met immersive drawing en sliding screen in het infocenter toont  een 25-tal begraafplaatsen, must-see WOI-sites en verborgen parels in het landschap. De bezoeker wordt met kaarten aangespoord om deze plekjes te bezoeken in het landschap.
Dienst Toerisme Koekelare Het Lint # Das Band # The Ribbon Een belevingstocht doorheen het oorlogsverleden en -landschap van Koekelare. 
Gemeentebestuur Hooglede AR DMB Hooglede Een innovatieve AR-toepassing ontsluit de Duitse militaire begraafplaats.
Gemeentebestuur Vleteren Het landschap getuigt in Vleteren Door kijkkasten en wachtposten in het landschap kunnen bezoekers elementen zien die vroeger in het landschap aanwezig waren. 
Hooge Crater Museum The Front Eye Uitkijkpunt met zicht op Hooge Crater Cemetery gepaard met een tijdelijke expo rond de inbedding van de begraafplaats.
Last Post Association De Last Post in het landschap De Last Post Association verlaat de Menenpoort en neemt bezoekers mee in het landschap tijdens 5 evocaties.
Lokaal bestuur Langemark-Poelkapelle 100 jaar Guynemer & Brooding Soldier 100 jaar na datum wordt de inhuldiging van 'The Canadien Memorial als het 'Guynemermonument' in de kijker gesteld met plechtigheden en evenementen. 
Lokaal bestuur Langemark-Poelkapelle Theaterwandeling Bergen van verdriet Het minder gekende verhaal van WOI wordt gebracht, maar ook de gevolgen van de oorlog in de vorm van een theaterwandeling. (samenwerking)
Memorial Museum Passchendaele 1917 Tijdelijke tentoonstelling De tijdelijke expo belicht de rol van het landschap bij de Slag bij Passendale door o.a. digitale storymaps, interactieve kaartentafel en een landschapskiosk.
Memorial Museum Passchendaele 1917 Theaterwandeling Een theaterwandeling i.s.m. University of Kent vertelt de omgang van nabestaanden met het naoorlogse landschap. 
Muziekcentrum Dranouter MODDERLAND Fietsfestival met thematische fietstochten tijdens het hemelvaartweekend, met miniconcertjes in het landschap op WOI-sites in Heuvelland. 
Pacific Eiland Peace Bridge Een permanente Peace Bridge wordt een kunstzinnige hotspot in het unieke en meerlagige getuigenlandschap van Ieper en de Ieperse vestingen. 
Regionaal Landschap Westhoek vzw Onzichtbaar landschap - op zoek naar verdwenen begraafplaatsen in de Westhoek De verdwenen militaire begraafplaatsen uit WOI worden terug zichtbaar in het landschap via landschapskunstwerken. (samenwerking)
Stad Lo-Reninge In alle rust genieten in een historisch landschap De voormalig militaire begraafplaats wordt ingericht als stilteplek in het groen met een picknickplaats. 
Stad Nieuwpoort Nieuwpoort over Water Een belevingsvol en meerlagig event evoceert de bijzondere rol van het water in het landschap tijdens de inundatie van het poldergebied.
Stad Poperinge Vergeten spoor Een immersieve beleving brengt het spoorverhaal in en rond Poperinge tot leven. 
Stad Poperinge Kunstenfestival Watou deelluik Landschap Getuigt Een deelluik binnen Kunstenfestival Watou 2023 voorziet kunst- en dichtwerk specifiek binnen het WOI-thema van 'Het Landschap Getuigt'.
Stadsbestuur Diksmuide Belevingsroutes Belevingsroutes in het spoor van (kunstzinnige) personages in het voormalige oorlogslandschap. (samenwerking)
Stadsbestuur Diksmuide Apotheose spektakel LIKSEM Evenement in de vorm van een wandeling die de evolutie van frontlandschap naar vredevol herdenkingslandschap met zijn ‘relicten of littekens' belicht.
Stadsbestuur Diksmuide EXPO LIKSEMS Historische personages tonen de verwondingen aan het landschap van toen in de tijdelijke expo. 
Up 4 Running Belgian Front Memorial Trail Loopevenement langs monumenten, musea en begraafplaatsen als een soort pelgrimstocht in de sporen van WOI.
VZW Aan de Ijzer Gedenk uit plicht! Een digitale installatie in de panoramazaal van het museum toont de evolutie van het oorlogslandschap naar een herdenkingslandschap.
VZW Talbot House De Talbotousians Tubby neemt de bezoeker mee op pelgrimstocht zowel in het landschap als in de tijdelijke expo.
 Unieke projecten en events zetten sporen van WO I in het Westhoek-landschap centraal in 2023-2024