Toeristische sector aan de Kust is tevreden over juli


Voor het laatste weekend van juli noteren de hotels aan de Kust een gemiddelde bezetting van 90 tot 95%. Bij goed weer worden nog tal van last-minute reservaties verwacht.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: "Hoewel reizen naar het buitenland opnieuw mogelijk zijn, kiezen Belgische toeristen meer dan ooit voor een vakantie aan de Kust. Ook de hernieuwde belangstelling van buitenlandse vakantiegangers is een opsteker. De Kust blijft een gewaardeerde bestemming met eigentijdse troeven. Voor augustus heeft de toeristische sector alvast optimistische vooruitzichten".

Topdagen in juli                                                                                                                      

Op basis van mobiele telefoniedata wordt het aantal dagtoeristen aan de Kust voor juli geraamd op 2,3 miljoen. Dit is ongeveer een kwart meer dan in dezelfde periode in 2021. Vooral het zomerweer speelt hierin een belangrijke rol. Topdagen voor het dagtoerisme waren zondag 24 juli met 145.000 dagtoeristen en zondag 17 juli met 140.000 dagtoeristen.

Toeristische overnachtingen                                                                                       

Het aantal overnachtingen aan de Kust, inclusief het tweede verblijfstoerisme, wordt in juli (eveneens op basis van mobiele telefoniedata) op 6,2 miljoen geraamd. Dit is ongeveer twee procent meer dan de zelfde periode vorig jaar. De topdagen voor het verblijfstoerisme vielen in het verlengd weekend van de Nationale Feestdag, met tijdens dit verlengd weekend elke dag tussen de 240.000 en 275.000 overnachtingen. Ook het weekend van 16 en 17 juli was een topper met meer dan 255.000 overnachtingen op zaterdag. Dit zijn evenveel verblijfstoeristen als op topmomenten in de zomer van 2021. Hiermee situeert het verblijfstoerisme aan de Kust zich opnieuw op of zelfs boven het niveau van juli 2019.

Voor de meeste hotels aan de Kust bedraagt de gemiddelde bezetting in juli 75 tot 80% met pieken tot 95 procent en meer op de warme dagen. Bij zomerse temperaturen vullen de laatste kamers zich vlug met last-minute reservaties. Voor augustus noteert de hotelsector al een mooie bezetting. Ook hier zal het weer opnieuw bepalend zijn voor een hoog gemiddeld bezettingscijfer.

De toeristische verhuurkantoren blikken uitermate tevreden terug op de eerste vakantiemaand. Bij de start van de zomervakantie lagen de cijfers nog licht negatief ten opzichte van het recordjaar 2021, maar het prachtige weer van de voorbije weken heeft er voor gezorgd dat de meeste kantoren dit kleine verlies goed gemaakt hebben. De verhuurkantoren hebben in juli quasi identieke tot zelfs betere boekingscijfers gehaald met een gemiddelde bezetting tussen 85 en 100 procent. Voor de maand augustus zijn de verwachtingen goed. De eerste twee weken is er een gemiddelde bezetting van ongeveer 85%. Na halfweg augustus vallen de cijfers wel terug, waardoor last-minute boekingen zeker nog mogelijk zijn. De wijziging inzake schoolvakanties in Wallonië (en de vervroegde start van het schooljaar) zorgt in die periode voor wat minder bezetting.

De vzw Kustcampings noteert in juli mooie resultaten met een gemiddelde bezetting van ruim 90%. De kampeersector is optimistisch over de boekingen voor augustus. Voor de tweede helft van augustus is er nog voldoende aanbod.

Buitenlandse vakantiegangers                                                                                                

Bij de hotelboekingen in juli maken de buitenlandse vakantiegangers een inhaalbeweging: met een gemiddeld aandeel van 11% in juli zijn de Duitse toeristen de belangrijkste buitenlandse gasten, gevolgd door de Nederlandse met gemiddeld 6%. Voor het komende weekend van 30 en 31 juli zijn buitenlandse reservaties goed voor 38%.

In de campings aan de Kust is de belangstelling van de buitenlandse vakantiegangers opnieuw op het niveau van 2019. Vooral de Nederlandse, Duitse en Franse kampeerders reizen opnieuw naar de Kust.

Ook de toeristische verhuurkantoren stellen vast dat de buitenlandse toeristen de weg terug gevonden hebben naar de vakantiewoningen en de appartementen aan de Kust. Dit zijn vooral vakantiegangers uit de buurlanden (Duitsland, Nederland en Frankrijk).

Rustige plekken                                                                                                       

Westtoer en de tien kustgemeenten besteden grote aandacht aan de spreiding in tijd en ruimte. De Kust telt ook op topmomenten voldoende rustige plekken in elke kustgemeente. De druktebarometer op de website van de Kust biedt een actueel overzicht van de drukte aan zee.

Veilig en netjes                                                                                                          

Westtoer en de tien kustgemeenten roepen strandbezoekers op om kinderen een anti-verdwaalbandje te bezorgen. De kindvriendelijke armbandjes zijn gratis verkrijgbaar bij de kustredders, de toeristische diensten en openbare toiletten. Bij mooi zomerweer zijn de stranden aan de Kust drukbezochte plaatsen. Bezoekers wordt gevraagd om rekening te houden met het afval om zo de stranden netjes te houden. Samen met de kustgemeenten zorgt ook de organisatie Propere Strand Lopers voor dagelijkse opruimacties op het strand.

Alle info: www.dekust.be

 Toeristische sector aan de Kust is tevreden over juli