'WineHotSpot Merlijn' in Zonnebeke officieel geopend


Provinciaal reglement ‘Beleef West-Vlaanderen!'

In het najaar van 2020 werd binnen dat reglement een oproep gelanceerd naar:

  1. lokale besturen om hun toeristisch onthaal te optimaliseren
  2. musea & attracties voor belevingsconcepten
  3. toeristische actoren om recreatieve hotspots te realiseren
  4. de private sector om ‘innovatieve, belevingsvolle en duurzame projecten' te ontwikkelen

In die laatste categorie, de private sector, reikten de provincie West-Vlaanderen en Westtoer aan 61 toeristische spelers subsidies uit. In totaal gaat het om een bedrag van 1,2 miljoen euro. Dit project, in Beselare, kreeg een financiële ondersteuning van 12.450 euro.

In tegenstelling tot vorige versies van het reglement wensten we deze keer niet enkel financiële ondersteuning te bieden maar ook inhoudelijke begeleiding. Hiervoor werkte Westtoer samen met een aantal gespecialiseerde coaches, die op pad werden gestuurd en ter plaatse begeleiding boden bij het uitdenken en het voorbereiden van het projectdossier. Ook dit project werd op deze manier begeleid.

Binnen dit regelement draait alles om beleving. En met beleving bedoelen we het creëren van positieve, memorabele ervaringen. Kortom, een ervaring die blijft hangen. Een voorwaarde waarin dit project helemaal geslaagd is. De gast van vandaag is op zoek naar meer dan een lekkere maaltijd. Ze willen kennismaken met lokale producten en dat in een verrassend kader.

WineHotSpot Merlijn

Chef Wendy Vanhecke weet als Lekkere Westen-chef hoe rijk onze provincie aan hoeve- en streekproducten is en hoe belangrijk dit korte keten-verhaal is. Gastvrouw-sommelier Carine Hoedt, is absolute fan van de wijnen uit de Westhoek. Wijnresto Merlijn is dan ook één van Vintage Heuvelland Ambassadeurs die met trots één of meerder Heuvellandse wijnen serveren. In 2018 werden ze trouwens beloond met een 12/20 in de culinaire gids Gault Millau.

Maar Wendy en Carine zijn bovenal Westhoek ambassadeurs pur sang. Dat zie je in alles wat ze doen en ondernemen, ze denken mee in het regioverhaal en handelen er naar. Het wijnverhaal in de regio behoort al een tijdje niet meer enkel Heuvelland toe. Wijnresto Merlijn was één van de trekkers om er hier in Zonnebeke ook mee aan de slag te gaan. Gelegen tussen topwijngaarden als Den Nachtegael en Ravenstein, zijn ze hier op de top van de heuvel ‘De Reutel', de kers op de taart als het op wijnbeleving in de Westhoek aan komt.

En waar beter van dit lekkers genieten dan hier, tussen de wijnranken in de TuinWijnGaard "Clos Clement". De naam van de wijngaard verwijst naar kapitein Clement Robertson die hier vlakbij in oktober 1917 sneuvelde. Vandaag is hier ook familie van kapitein Robertson aanwezig. En hiermee overstijgt het project de verhaallijn van "de grote goesting" en sluit het ook aan bij de andere zo belangrijke themalijn in de Westhoek, namelijk die van de oorlog en vrede.

Adres: Oude Kortrijkstraat 70, 8980 Beselare - Meer info: www.restomerlijn.be

 'WineHotSpot Merlijn' in Zonnebeke officieel geopend  'WineHotSpot Merlijn' in Zonnebeke officieel geopend