Westtoer zet keihard in op goed onderhouden wandel- en fietsproducten


Voorbeelden van onvolkomenheden zijn een bordje dat ontbreekt, een paal en/of wegdek dat beschadigd is, verkeerde bewegwijzering, noodzaak van omleiding naar aanleiding van wegeniswerken, overmatige begroeiing, bord overschilderd, enz. 

Elke route wordt vier keer per jaar gecontroleerd door verschillende peters en meters. Na de controle worden de onvolkomenheden ingegeven in een databank. Elk paaltje heeft een uniek nummer. Zo weten de onderhoudsploegen meteen over welk paaltje het gaat, welk type bord er hangt, enz. Op basis daarvan voert een ploeg van Westtoer herstellingen uit.

Het fietsnetwerk telt 3.180 km fietsplezier, met meer dan 1.000 knooppunten en ongeveer 100 fietsstartpunten. Er zijn op het netwerk alleen al, meer dan 20.000 borden en meer dan 14.000 palen. En dan zijn er ook nog themafietsroutes, lusvormige routes, enz. Ook het wandelnetwerk en de -routes tellen samen bijna 2.200 km: stadswandelroutes, wandelnetwerken, wandellusjes, enz.

Uiteraard gaan hiermee gebreken gepaard. Zo waren er in 2021 in totaal 2.957 meldingen, waarvan 1.724 over fietsnetwerken en fietsroutes, 1.067 over wandelnetwerken en wandelroutes. Sommige melden moeten ook worden doorgestuurd naar partners, bijvoorbeeld lokale besturen (slecht onderhoud van wegdek, ...). In de wintermaanden zetten de medewerkers zoveel mogelijk in op preventief onderhoud, waardoor we een aantal klachten in de controleperiodes kunnen vermijden.

Dank aan de medewerkers, de peters/meters en eenieder die Westtoer helpt om goed onderhouden wandel- en fietsroutes / -netwerken te kunnen aanbieden!

 Westtoer zet keihard in op goed onderhouden wandel- en fietsproducten