81 miljoen Belgen maken jaarlijks een daguitstap in Vlaanderen en Brussel


Dit zijn enkele resultaten in een nieuw onderzoek over dagtrips door Belgen naar Vlaanderen en Brussel van het provinciebedrijf Westtoer in opdracht van Toerisme Vlaanderen, de vijf Vlaamse provincies, de vzw Kunststeden Vlaanderen en Visit Brussels. Gedurende een volledig jaar (juni 2021 - juni 2022) werden tweewekelijks 3000 Belgen bevraagd over hun dagtrips naar Vlaanderen en Brussel.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir: "Meer dan ooit trekken Vlamingen erop uit in eigen streek. De Vlaamse kust blijft met stip op nummer één staan van dagtrippers. Een wandeling op de dijk en de frisse zeebries doet de Vlaming duidelijk deugd. Tijdens de coronacrisis hebben we met Toerisme Vlaanderen en de partners kosten noch moeite gespaard om Vlaanderen vakantieland te promoten in onze eigen streek, en met succes. Sinds de pandemie hebben veel Vlamingen ontdekt dat ze ook voor mooie natuur en cultuur geen uren in de auto of op het vliegtuig moeten zitten. Over heel Vlaanderen stijgt het dagtoerisme, en dat is zowel positief voor onze toeristische ondernemers als voor de lokale gemeenschappen."

81 miljoen Belgen op daguitstap in Vlaanderen en Brussel                                         

Bij een daguitstap verplaatst men zich meer dan twintig kilometer buiten de eigen gemeente en is men meer dan drie uur van huis. Gedurende een jaar noteerden de onderzoekers 81 miljoen Belgen op daguitstap naar Vlaanderen en Brussel. Daarvan gaan er bijna 18 miljoen naar de Kust. De Kunststeden (Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen en Leuven) en Brussel zijn samen goed voor 30 miljoen Belgen op daguitstap. De overige 33 miljoen vinden plaats in de Groene Vlaamse Regio's.

Concreet betekent dit dat een Vlaming gemiddeld 9,7 daguitstappen per jaar maakt naar Vlaanderen en Brussel. Walen en Brusselaars maken gemiddeld 3,4 daguitstappen per jaar naar Vlaanderen en Brussel.

Globaal gezien komen acht op de tien Belgen op daguitstap uit Vlaanderen zelf, de overige 20% uit Franstalig België. Eén op vijf gezelschappen (21%) op daguitstap reist met kinderen. Dit ligt iets hoger bij gezelschappen uit Franstalig België (28%). Gemiddeld bestaat een gezelschap op daguitstap uit 3,3 personen.

De populairste activiteiten tijdens een daguitstap zijn wandelen (29%), bezoek aan een stad of een dorp (21%), bezoek van een museum, tentoonstelling, attractie of groendomein (20%), uitstap naar de Kust (15%), bezoek van een evenement (13%) en fietsen (10%).

"Het binnenlands dagtoerisme en de omgevingsrecreatie is in Vlaanderen en Brussel goed voor een omzet van 3,7 miljard euro. Dat is welvaartscreatie met een grote impact voor onze samenleving", vertelt Igor Philtjens, Limburgs gedeputeerde van Toerisme en voorzitter van de beleidscommissie Toerisme van de Vereniging van de Vlaamse Provincies. "De vrijetijdssector levert jobs op, zorgt voor return voor onze ondernemers en welzijn voor onze bewoners. De ontwikkeling van ons toerisme verdient dus meer dan ooit al onze aandacht."

Denise Vandevoort, voorzitter vzw Kunststeden Vlaanderen: "Binnen de vzw Vlaamse Kunststeden ligt de nadruk al geruime tijd op tal van onderzoeken die we als steden alleen nooit op deze manier zouden kunnen realiseren. Samenwerking en kennisdeling zijn van groot belang, tussen de steden onderling, maar zeker ook met en tussen andere sterke partners als de PTO's, Visit Brussels en Toerisme Vlaanderen. Onderzoeksresultaten vormen steeds een essentiële basis voor de invulling en uitvoering van stedelijk toeristisch beleid."

Dagtoeristen naar Vlaanderen en Brussel zorgen voor 2,7 miljard omzet

Gemiddeld besteedt een Belgische dagtoerist €32 tijdens de daguitstap: €17,70 gaat naar restaurant en café, €5,70 voor shopping, €3,70 voor toegang, €1,70 voor voeding en drank en nog €3,30 voor andere zaken zoals parking, brandstof en openbaar vervoer.

De bestedingen verschillen naargelang het type activiteit. De grootste besteding gebeurt bij een daguitstap naar een stad of dorp (€50 per persoon). Tijdens een daguitstap naar een museum, tentoonstelling, attractie, groendomein of evenement besteedt men gemiddeld €28 per persoon. De bestedingen liggen iets onder het gemiddelde bij wie een dag gaat wandelen (€18) of fietsten (€14).

55 miljoen omgevingsrecreanten

Naast de dagtoeristen zijn er ook de omgevingsrecreanten die een activiteit doen buiten de eigen gemeente maar niet verder dan twintig kilometer. Gedurende een jaar noteerden de onderzoekers 55 miljoen omgevingsrecreanten die een trip maakten naar Vlaanderen en Brussel. Daarvan gaan er ruim 33 miljoen naar de groene Vlaamse regio's. De Kunststeden (Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen en Leuven) en Brussel zijn samen goed voor bijna 20 miljoen omgevingsrecreanten. Daarnaast heb je nog een kleine twee miljoen omgevingsrecreanten naar de Kust. Omgevingsrecreanten naar Vlaanderen en Brussel zijn goed voor 1 miljard euro omzet. Gemiddeld besteedt een omgevingsrecreant €18 tijdens een dagtrip.

Verschillen per regio                                                                                                  

Er zijn enkele verschillen merkbaar naargelang de regio. Gezelschappen die een dagtrip doen naar de Kust, komen iets vaker met kinderen en iets vaker in de zomer. Ook bij trips naar de groene regio's komt men iets vaker in de zomer. In de groene regio's komen de dagtoeristen meer dan gemiddeld met een grotere groep. Fietsen en wandelen zijn hier meer populaire activiteiten in vergelijking met de andere regio's. Trips naar de kunststeden en Brussel vinden iets vaker dan gemiddeld plaats in de lente. In de mix van activiteiten tijdens een trip naar een kunststad of Brussel zijn evenementen iets belangrijker.

https://www.westtoer.be/nl/cijfers-en-onderzoek/onderzoek-dagtrips-vlaanderen-brussel-2022

 81 miljoen Belgen maken jaarlijks een daguitstap in Vlaanderen en Brussel