Provincie West-Vlaanderen zet in op een sterk toegankelijkheidsbeleid


Er is een nauwe band tussen de provincie, Inter en het netwerkoverleg. Alleen in West-Vlaanderen organiseert Inter zo'n overleg. Het netwerkoverleg is een onderdeel van het provinciaal toegankelijkheidsbeleid en hoort bij de opdrachten die Inter voor de provincie uitvoert. We voorzien de nodige middelen om dit te organiseren.

Als provincie hebben we bevoegdheid op heel wat terreinen, denk bijvoorbeeld aan toerisme of mobiliteit. We hebben zelf veel gebouwen, domeinen, evenementen en dienstverlening. We horen dus graag van gebruikers zelf welke inspanningen nodig zijn voor een goede toegankelijkheid. Zodat iedereen overal kan meedoen in West-Vlaanderen.

Het netwerkoverleg heeft bijgevolg een belangrijke signaalfunctie en is een onmisbaar klankbord als het over ons toegankelijkheidsbeleid gaat. We horen van jullie welke thema's belangrijk zijn en houden hier rekening mee. Een hartelijk dankjewel dus voor jullie volgehouden engagement en jullie inspiratie voor ons toegankelijkheidsbeleid.

Het provinciaal toegankelijkheidsbeleid

Gezien de rol van het netwerkoverleg zijn jullie goed vertrouwd met het provinciaal toegankelijkheidsbeleid.

In 2018 reeds keurde de deputatie het referentiekader voor een integraal en geïntegreerd provinciaal toegankelijkheidsbeleid goed. Bedoeling was om doorheen de volledige werking van de provincie aandacht te hebben voor toegankelijkheid. Aan de hand van dit kader werd een algemeen beleidsplan opgemaakt en elk jaar wordt dat omgezet in actieplannen die Inter samen met de bevoegde provinciediensten uitvoert.

De provincie voorziet hiervoor jaarlijks een budget van 150 000 euro.

Tijdens mijn periode als gedeputeerde noteerde ik tot nu toe  een aantal vaststellingen.

De huidige manier van werken, waarbij het toegankelijkheidsbeleid meer dan vroeger gericht is op een duurzame inbedding binnen onze eigen organisatie leidde tot een sterkere betrokkenheid van meer provinciale diensten. Vroeger was vooral de gebouwendienst met het thema bezig, maar nu ook de mensen van de groendienst, het beleid wonen, de personeelsdienst, de juristen van de provincie. Elk heeft binnen de eigen opdracht een taak rond toegankelijkheid te vervullen.

Een aantal opdrachten van Inter worden jaar na jaar verlengd, ik denk hierbij aan het werk rond de voorbehouden parkeerplaatsen, cafés en restaurants aan de kust, aangepast sanitair op het hele grondgebieden, de toegankelijke fiets- en wandellussen, toegankelijkheidspagina's op websites van gemeenten. Dat zorgt ervoor dat gebruikers en de overheden altijd over up to date toegankelijkheidsinformatie beschikken over thema's die jullie vanuit het netwerkoverleg belangrijk vinden. Deze aanpak blijft niet onopgemerkt. Ik hoor dat er in parlementaire vragen over toegankelijkheid regelmatig verwezen wordt naar de aanpak in West-Vlaanderen.

‘Zon zee zorgeloos' vierde in 2021 haar 15-jarig bestaan. En in dat jaar werd het aanbod uitgebreid. Men kan sindsdien ook in de paasvakantie een strandrolstoel gratis ontlenen als men zich op het strand wil begeven. 

In het provinciaal referentiekader staat onder andere dat de provincie een voorbeeldrol moet opnemen als bouwheer. Ik denk dat we dit ook zo goed mogelijk proberen te doen. Door radicaal te kiezen voor toegankelijkheid als voorwaarde. Eén van de belangrijke lopende projecten is de verbouwing van het Provinciaal Hof in Brugge. Dit wordt een toonbeeld van hoe we erfgoed en toegankelijkheid mooi verzoenen. De installatie van een changing place in het provinciaal hof toont dat iedereen echt welkom is. Ook als je nood hebt aan speciale voorzieningen.

Mijn laatste vaststelling is dat het belang van toegankelijkheid meer en meer doordringt. We zijn er nog altijd niet helemaal, maar bij steeds meer mensen is er een toegankelijkheidsreflex. Maar we blijven op de nagel kloppen!

Meer info: www.vlaanderen.be/inter

 Provincie West-Vlaanderen zet in op een sterk toegankelijkheidsbeleid