Sabien verzorgt inleiding tijdens studiedag over leefbaarheid van West-Vlaamse dorpen


Het provinciebestuur West-Vlaanderen krijgt regelmatig zo'n vragen over de leefbaarheid van landelijk gelegen woonkernen. Daarom legde ze een hoop leefbaarheidsvragen voor aan 1.938 sleutelfiguren, zeg maar kenners van specifieke dorpen.

Die rondvraag leverde verrassende conclusies op, die op de studiedag werden gedeeld. Bovendien werd met enkele experten van buiten de provinciegrenzen bekeken wat voor beleidsaanbevelingen dat oplevert, en hoe die vorm kunnen krijgen. Uiteraard werden heel wat meningen en ervaring en uitgewisseld. Er waren dan ook deelnemers met verschillende achtergronden: gemeentebesturen, bewonersverenigingen, provinciebesturen, belangengroepen (o.a. Dorpsbelangen) en Vlaamse besturen (o.a. Wonen en Vlaamse Land Maatschappij)

Dorpscinema ‘De Keizer'

De locatie voor de studiedag was niet toevallig gekozen. Het is een plek met een verhaal. Het is een van de laatste dorpscinema's uit het land, opgericht in  1924, met een interieur dat dateert uit 1947. Toch is het géén museumstuk. Na het overlijden van Agnes Debaillie, de dochter van de stichter-uitbater, namen zeven investeerders in 2012 het pand over, werd het opgefrist met o.a. digitale projectie, als een filmhuis. Tijdens Corona werd de estafettestok overgenomen door een zeer dynamische groep vrijwilligers, Podium C, die er een bredere waaier aan plannen voor hadden, noem gerust het 'een slimme mix aan voorzieningen'.

Ze noemen deze plek dan ook een Cultuurhuis, eerder dan een Cinema: er zijn muziekavonden, kwissen, muziek- en zangkampen, repetities van popgroepen en een musicalgezelschap, workshops, kortom het is een aanvulling of zelfs overloop voor OC De Schouw.

Het toont hoe bruisend een dorpsgemeenschap kan zijn, ook ver buiten de grote steden. Als ze maar de tijd en de plaats krijgen om hun leefbaarheid uit te spreiden. En daarom was het dan ook het ideale kader voor het thema van deze bijeenkomst. 

 Sabien verzorgt inleiding tijdens studiedag over leefbaarheid van West-Vlaamse dorpen