Matige krokusvakantie voor de Kust


  • Vorig jaar waren de Walen en Brusselaars goed voor 25 procent van de toeristen in de krokusvakantie (één week). In 2023 was het aandeel in eerste week lager (ongeveer 20 procent) maar is voor de tweede week een aandeel van 35 procent genoteerd.
  • Het totaal van de toeristische overnachtingen aan de Kust wordt voor de twee weken ingeschat op een daling van 5 à 10 procent. De extra zonnige week krokusvakantie heeft de minder goede eerste week niet kunnen goedmaken. Het grootste deel van de tweede verblijvers zijn Vlamingen die in de eerste vakantieweek naar zee reisden. De Franstalige tweede verblijvers in de tweede week hebben de matige cijfers niet kunnen goedmaken.
  • Bij de online hotelboekingen is voor de eerste week een daling van 9 procent genoteerd in vergelijking met 2022. In de extra week (voor de Franstalige Belgen) is een stijging van 19 procent opgetekend.  Bij de totale raming in de hotels voor de twee weken krokusvakantie in vergelijking met 2022 noteert Westtoer een status quo.
  • Bij het dagtoerisme is een daling van ongeveer 15 procent genoteerd in vergelijking met 2022 en inclusief de tweede week.
  • Vorig jaar startte de krokusvakantie op het einde van februari en was het extreem zonnig, vooral tijdens de weekends. Dit zorgde voor sterke cijfers in zowel dag- als verblijfstoeristen. Bij aanvang van de krokusvakantie in 2022 was er net een periode met verstrengde corona-maatregelen voorbij. Hierdoor werd ook minder naar het buitenland gereisd en zijn meer vakanties in eigen land genoteerd.

Alle info: www.dekust.be

 Matige krokusvakantie voor de Kust