Laatste nieuwe of herwerkte fietsroutes voorgesteld


De lancering van de fietsroutes kadert in een volledige herwerking van het recreatieve fietsaanbod in West-Vlaanderen. Westtoer speelt nog beter in op de beleving van recreanten dankzij de integratie van nieuwe paden, natuurgebieden en leuke stopplaatsen langs de fietsroutes.

In totaal worden 25 nieuwe fietsroutes gelanceerd. Zeven daarvan werden vorig jaar reeds geopend en de 18 andere nieuwe en vernieuwde fietsroutes in het voorjaar van 2023.

Westtoer organiseert in 2023 een themajaar rond fietsen en wandelen vanuit het nieuwe merk ‘Visit West-Vlaanderen'. Dit is een overkoepelend toeristisch platform dat vooral de fiets- en wandelmogelijkheden alsook de gastronomische troeven uit West-Vlaanderen presenteert.

Alle nieuwe en herwerkte routes worden als ‘bewegwijzerde suggestieroute‘ geïntegreerd op de fietsnetwerkkaarten. Van deze routes zal er geen aparte folder meer verschijnen. De fietsnetwerkkaarten met de suggestieroutes zijn vanaf eind maart te koop in de webshop van Westtoer (shop.westtoer.be) en partners (diensten voor toerisme, bezoekerscentra, boekhandels, etc.). Via visitwestvlaanderen.be vind je alle informatie over deze nieuwe fietsroute terug en kan er een gratis pdf-bestand met routekaart en gpx-bestand van het traject worden gedownload. 

Kastelenfietsroute 

De Kastelenfietsroute laat je de groene omgeving van Brugge, Torhout, Jabbeke en Zedelgem ontdekken. De route brengt je door domeinen die lange tijd niet toegankelijk waren, zoals Merkemveld en domeinbos Tillegem. De vele kastelen waarlangs je passeert vormen de rode draad doorheen deze fietsroute. Verschillende hiervan zijn te bezoeken, zoals die van Loppem en Beisbroek. Het Vloethemveld kent dan weer een heel andere geschiedenis. Midden dit prachtige bosrijke natuurgebied bevond zich na de Tweede Wereldoorlog een Brits krijgsgevangenkamp. Andere bezienswaardigheden onderweg zijn Kinderboerderij d'Oude Smelterij, het Park van Loppem met zijn doolhof en Kinderboerderij De Pierlapont.

De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en kent startpunten aan het Wijnendalebos in Torhout, de Sint-Eligiuskerk in Snellegem en aan domein Tudor in Brugge. Aan deze drie startpunten staat telkens een startbord. De route kan ook worden ingekort tot lussen van 27 km en 40 km.

Heuvellandfietsroute

De Heuvellandfietsroute brengt je op de meest verrassende plekken van Mesen, Heuvelland en een stukje Poperinge. Sommige hellingen zijn best pittig, maar weet dat boven telkens een prachtig uitzicht wacht. Je fietst tussen wijngaarden en groene stilteplekken, op heuvels en langs pittoreske dorpen, bruine cafés en bruisende ontmoetingsplekken. In het landschap springen ook de WO I - sites in het oog, zoals de loopgraven Bayernwald of de Spanbroekmolenkrater. Vanop de toren van de Sint-Niklaaskerk in Mesen geniet je van een fenomenaal zicht over het glooiende landschap, net als vanop de Mouttoren Sint-Joris in Reningelst. Deze uitkijkpunten kaderen in het project Horizon 2025. Onderweg geniet je van een streekbiertje in een volkscafé, een glaasje Heuvellandse wijn of hou je halt aan één van de vele leuke picknickplekjes.

De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en kent startpunten aan het toeristisch infopunt in Mesen, Toerisme Heuvelland en aan het Dorpsonthaalpunt in Loker. Aan deze drie startpunten staat telkens een startbord. De route kan ook worden ingekort tot lussen van 23 km en 33 km.

Vredesfietsroute

Vanuit vredesstad Ieper verken je het vroegere front van de Eerste Wereldoorlog op de Ieperboog. Tijdens de fietstocht passeer je verschillende WO I-sites. Het Soldatenfriedhof in Langemark-Poelkapelle is een aangrijpende stilteplek. Boven aan het gigantische Tyne Cot Cemetery krijg je een mooi uitzicht over de streek. De Mijnenslag van 1917 laat zich goed zien in de Caterpillarkrater in provinciedomein Palingbeek. Wie meer wil weten over de meest beslissende slag van de oorlog aan het Westfront moet beslist een kijkje nemen in het Memorial Museum Passchendaele 1917. Vanuit de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke geniet je van een prachtig uitzicht op de weidse omgeving. Dit uitkijkpunt kadert in het project Horizon 2025. De route voert je ook door prachtige natuur zoals de Gasthuisbossen, Zillebekevijver, Provinciedomein De Palingbeek en het Polygoonbos. Neem even de tijd om uit te blazen op een gezellig terras, bij hoeveproducenten of op een leuk picknickplekje. Je passeert onder andere picknickzones aan Hill 60 en Site John McCrae.

De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en kent startpunten aan Toerisme Ieper, Provinciedomein Palingbeek, de Markt van Langemark en Toerisme Zonnebeke. Aan deze vier startpunten staat telkens een startbord.

 

 Laatste nieuwe of herwerkte fietsroutes voorgesteld