Nieuwe Bulskampveldfietsroute officieel voorgesteld


De lancering van de Bulskampveldfietsroute kadert in een volledige herwerking van het recreatieve fietsaanbod in West-Vlaanderen. Westtoer speelt nog beter in op de beleving van recreanten dankzij de integratie van nieuwe paden, natuurgebieden en leuke stopplaatsen langs de fietsroutes. In totaal werden al 24 fietsroutes geopend. De Bulskampveldfietsroute is de 25ste en laatste in deze reeks. Westtoer organiseert in 2023 een themajaar rond fietsen en wandelen vanuit het nieuwe merk ‘Visit West-Vlaanderen'. Hiermee wil Westtoer niet alleen de fiets- en wandelmogelijkheden belichten, maar ook de vele gastronomische troeven die onze provincie rijk is.

De Bulskampveldfietsroute laat je via erfgoedhotspots onderweg kennismaken met boeiende verhalen, interessante historische weetjes of gewoon leuke info over het Landschapspark Bulskampveld. Op 13 plaatsen langs de route, staat een houten hotspotdrager met een QR-code. Wanneer je die inscant, krijg je een boeiend filmpje te zien of kan je info opsteken over de omgeving waar je bent. De dragers zijn goed te herkennen aan hun rode kleuraccent.

"In elke gemeente werd één van de hotspots nog wat uitgebreider en creatiever ingericht, zodat de plek zelf al een link legt naar het verhaal achter de QR-code. Zo weerspiegelt de hotspot in hartje Sint-Maria-Aalter de 19de-eeuwse vlucht naar een beter leven. In Kruiskerke werd de hotspot ingericht als een kerk met gotische poort en altaar. Daar kan je o.a. het verhaal lezen van het ontstaan van de parochies. Op het provinciedomein leggen de kleine kasteeltjes dan weer vlot de link naar het verhaal van de kastelen en de landgoederen. Bij de vleermuisbunker aan het kanaal in Oostkamp kan je voortaan picknicken aan een steiger die het verhaal van het kanaal insinueert en in de Sint-Pietersveldstraat in Wingene tuur je door de zendmastkijkers. Kortom, de route toont je niet alleen het mooie Landschapspark Bulskampveld, ze brengt ook de vele verhalen tot bij de bezoeker", aldus Sabien Lahaye-Battheu gedeputeerde voor Toerisme.

De Bulskampveldfietsroute verbindt de verschillende gemeenten van het Landschapspark met elkaar en laat recreanten en erfgoedliefhebbers de streek herontdekken op een unieke manier. "Deze route zorgt voor de ontsluiting van de toeristische troeven, ze toont het erfgoed en loodst de bezoeker langs de prachtige bos- en heidegebieden van het Landschapspark Bulskampveld," zegt gedeputeerde voor Natuur, milieu en landschap Jurgen Vanlerberghe. "Deze route is opnieuw een sterk staaltje van samenwerking tussen de vele partners die het Landschapspark Bulskampveld rijk is. We blijven in de toekomst de handen in elkaar slaan om dit ongelooflijk mooie gebied verder te ontsluiten, met respect voor wie er woont en werkt."

De Bulskampveldfietsroute met erfgoedhotspots werd mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, door Westtoer, de Provincie West-Vlaanderen en door de vijf gemeenten van het Landschapspark Bulskampveld. De route werd ontwikkeld binnen het Leaderproject ‘Landschapspark Bulskampveld vertelt... het verhaal van een streek'.

De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en heeft verschillende startpunten. Starten bij het Aanwijs in Beernem geniet de voorkeur want daar ligt erfgoedhotspot n°1.

De Bulskampveldfietsroute wordt als ‘bewegwijzerde suggestieroute‘ geïntegreerd op de fietsnetwerkkaarten, maar er werd voor deze erfgoedfietsroute nog een fietskaart voorzien met wat meer duiding. De kaart wordt gratis verspreid via de diensten toerisme van het Landschapspark Bulskampveld, via het Bezoekerscentrum en via de vele ondernemers in het gebied.

Op www.landschapspark-bulskampveld.be en op de website van Visit West-Vlaanderen vind je alle informatie over deze nieuwe fietsroute terug en je kan er een gratis pdf-bestand met routekaart en gpx-bestand van het traject downloaden. 

 Nieuwe Bulskampveldfietsroute officieel voorgesteld