Nieuw wandelnetwerk Ieperboog Oost is het grootste wandelnetwerk van West-Vlaanderen


Wijnranken en werelderfgoed

Op het wandelnetwerk worden paden en trage wegen geïntegreerd en met elkaar verbonden. Alles werd vakkundig bewegwijzerd met maar liefst 734 palen en 1707 borden. Het nieuwe netwerk is het 15de wandelnetwerk dat door Westtoer werd gerealiseerd in de provincie West-Vlaanderen en sluit direct aan op het reeds bestaande wandelnetwerk Ieperboog.

De Midden West-Vlaamse heuvelrug die door het wandelnetwerk loopt trakteert wandelaars op schitterende vergezichten. Bakens in dit gevarieerde landschap zijn de Basiliek van Dadizele, het kasteelpark van Zonnebeke en de Steenakkermolen in Sint-Juliaan. Langs de paden vind je open vlakten en bossen met een rijk verleden. Ook de Eerste Wereldoorlog is herkenbaar aanwezig. The Road to Passchendaele leidt naar Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld. Je vindt in deze voormalige frontstreek nog heel wat andere UNESCO werelderfgoed sites zoals het Polygon Wood Cemetery, het Buttes New British Cemetery en het iconische Canadees monument ‘The Brooding Soldier'.  

"Wandelen is een eenvoudige maar effectieve manier om je gezondheid, humeur en geest te verbeteren. Westtoer faciliteert dit door extra wandelmogelijkheden aan te bieden. Wandelnetwerk Ieperboog Oost ontsluit ook zeven wijndomeinen waar je langs of tussen wijnranken kan wandelen en kunt genieten van het uitzicht op de glooiende valleien. We zijn de wijnbouwers dankbaar dat ze hun wijndomeinen openstellen," aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.

Bewegwijzerde suggestieroutes

Wandelaars kunnen aan de hand van 247 knooppunten hun eigen routes uitstippelen op het nieuwe wandelnetwerk en Westtoer integreerde ook zeven bewegwijzerde suggestieroutes: De Boerenkrijgwandelroute (7,8km), De Vierkavenboswandelroute (14,8km), Gasthuisbossenwandelroute (10,6km), Kruisekewandelroute (6,3km), Palingbeekwandelroute (12,2km), Pompeschitterswandelroute (8,8km) en De Legacy of Passchendaele wandelroute (17,6km). Op de wandelnetwerkkaart staan ook drie toegankelijke lussen die werden gescreend door Inter Vlaanderen.

De wandelnetwerkkaart Ieperboog Oost is te koop voor €10 in de webshop van Visit West Vlaanderen www.shop.visitwestvlaanderen.be en bij partners (diensten voor toerisme, bezoekerscentra, boekhandels, etc.).

Via de wandelplanner: www.visitwestvlaanderen.be/nl/wandelen/wandelplanner kunnen wandelaars hun eigen route uitstippelen aan de hand van knooppunten. Verder zijn ook alle routeplannen en gpx-coördinaten van de zeven bewegwijzerde suggestieroutes beschikbaar op de website van Visit West-Vlaanderen.

Partners

Het wandelnetwerk Ieperboog Oost is een initiatief van Westtoer apb, de Provincie West-Vlaanderen, Toerisme Westhoek en Toerisme Leiestreek in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Agentschap Wegen en Verkeer, het Regionaal Landschap Westhoek, Inter, de Commonwealth War Graves Commission, de gemeenten Zonnebeke, Moorslede, Wervik, Langemark-Poelkapelle en stad Ieper.

Het wandelnetwerk Ieperboog Oost is de derde grote realisatie binnen het Europese Leaderproject 'Westhoek Wandelproof'. Waarbij aandacht wordt geschonken aan de beeldkwaliteit van het landschap en duurzame wandelbeleving: nieuwe wandelmogelijkheden ontsluiten nieuwe wandelgebieden, zorgen voor meer spreiding van de wandelaars en het ontlasten van een aantal drukkere gebieden.

 Nieuw wandelnetwerk Ieperboog Oost is het grootste wandelnetwerk van West-Vlaanderen  Nieuw wandelnetwerk Ieperboog Oost is het grootste wandelnetwerk van West-Vlaanderen