Maak kennis met XR-junior, virtuele realiteit in het basisonderwijs


Woordje Gedeputeerde voor Onderwijs Sabien Lahaye-Battheu

Goeienamiddag,

Scholen zijn steeds op zoek naar innovatieve ontwikkelingen, die belangrijk zijn binnen de mogelijkheden en educatie van onze jeugd. Virtual Reality experience kan dit op een laagdrempelig en veilige manier realiseren.

Reeds enkele jaren werkt de Provincie West-Vlaanderen samen met het Regionaal Technologisch Centrum om ons West-Vlaams onderwijs te versterken op het gebied van STEM. STEM staat voor: Science, Technology, Engeneering, Mathematics. 

Met dit project zetten we zeker in op de T van Technology. Een nieuwe technologie introduceren binnen de West-Vlaamse basisscholen, met name 4 VR-brillen en de 360°-camera.

Technologie is mooi maar soms ook uitdagend. Het XR-Junior project proberen we zo laagdrempelig mogelijk te maken voor de gebruikers nl de leerkrachten en de kinderen.

We leveren niet alleen de toestellen aan de scholen, maar we voorzien ook meerdere opleidingen waarbij we leerkrachten ondersteunen om met de toestellen te werken.

We gebruiken graag de kennis die voorhanden is in West-Vlaanderen. Zo organiseren we de opleidingen in samenwerking met Hogeschool VIVES. Ook Howest draagt zijn steentje bij binnen het XR-Junior project door o.a. te helpen zoeken naar goeie applicaties. Ze gaan ook een student uit de lerarenopleiding een eindwerk over het project laten maken.

De meerwaarde van de nieuwe technologie is echt om het onbereikbare toch in de klas proberen te brengen, bijvoorbeeld een reis naar de oudheid of meevliegen met een ruimtestation, niets lijkt onmogelijk met deze nieuwe technologie.

Op 6 juni wordt door de STEM-ambassadeur en hogeschool VIVES een opleiding gegeven aan de directies en ICT-coördinatoren van de geïnteresseerde West-Vlaamse basisscholen.

Ik zou zeggen: ga voor innovatie en breng XR naar de klas! Ontdek samen de meerwaarde van XR!

 

 Maak kennis met XR-junior, virtuele realiteit in het basisonderwijs