Veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap van Diksmuide


Het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk, dat nu al van de Dodengang tot aan Delva loopt, wordt doorgetrokken tot aan de Paxpoort. Deze nieuwe doorsteek, die onder de Hoge Brug loopt, verhoogt de veiligheid voor de zachte weggebruikers én is een toeristische meerwaarde. Fietsers en wandelaars kunnen zo ongestoord twee iconische WO I-sites en de charme van de IJzer ontdekken. Voor de uitbreiding van het fiets- en wandelpad sloot het lokaal bestuur een samenwerkingsovereenkomst af met De Vlaamse Waterweg nv, de beheerder van de IJzerdijk.

Aannemer Van Huele begon in april van dit jaar met de werken. Het deel tussen de Hoge Brug en de Paxpoort is al afgewerkt, na het bouwverlof volgt de rest.  

De bedoeling is om de vier bestaande pontons bij de veerdiensten beter toegankelijk te maken, zowel aan de Dodengang en Rapestraat/De Fot'oeil. Toerisme Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen zien hier een grote meerwaarde op het vlak van beleving. Daarnaast komen er ook extra rustpunten dicht bij het water: aan de Muidebrug (waar de Handzamevaart in de IJzer uitmondt), de Calvarieberg (bij Delva) en aan de Paxpoort bij de IJzertoren.

"Bij het begin van deze beleidsperiode hebben we de toeristische-reactieve kaart van het water als troef op tafel gelegd", aldus burgemeester Lies Laridon. "Alle Diksmuidse toeristische attracties hebben een band met water: van de natuur- en rustgebieden, ons erfgoed in de binnenstad, de poldervlaktes met de lekkerste landbouw- en streekproducten - met onze boter in het bijzonder - , tot de drieste episode van de Eerste Wereldoorlog. Water is een kostbaar goed en verdient ook recreatief en toeristisch onze volle aandacht. Ik ben blij dat heel wat partners mee op de boot stapten om dit project te helpen verwezenlijken."

De totale kostprijs voor alle acties bedraagt 1.740.129,93 (incl. btw), maar het lokaal bestuur kan rekenen op steun van heel wat partners. De Vlaamse Waterweg nv investeert 300.000 euro voor de technische ingrepen. Het provinciebestuur draagt 150.000 euro bij via het ‘Reglement Toeristische Impulsen in West-Vlaanderen'. Van Toerisme Vlaanderen ontvangt de stad 437.629 euro via het relancefonds omwille van de ‘Veerkracht voor Landschap en Natuur' en 381.112,61 euro van het Kopenhagenplan van de Vlaamse overheid om investeringen in fietsinfrastructuur te stimuleren.

 Veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap van Diksmuide