Wijndomein Cense de l'Alouette opent officieel de deuren van 'De Proeverie'


In 2018 werden de eerste druivenstokken in de grond gestoken in Nieuwkerke. Jan Staelens en schoonzoon Sebastian Braet plantten een hectare wijnstokken aan. Op de schitterend gelegen zuidflank van de 18de-eeuwse site Cense de l'Alouette -vandaar de naam- groeide een nieuw wijndomein. Niet te groot, maar met focus op kwaliteit.

De Proeverie, voorlopig alleen geopend op zondagnamiddag, wordt afgescheiden door ramen van 8 meter lang. Het zicht is dan ook enorm. Alle heuvels zijn te zien net als de terrils van Noord-Frankrijk en de bezienswaardigheden van Mesen. Het toekomstige ‘Mine E Wine' verwijst enerzijds naar de mineralen aanwezig in de wijn en is ook West-Vlaams voor ‘mijn wijn'.

 

Lees hier het woordje van Sabien:

Goedemorgen iedereen, 

Een verbluffend zicht op Frankrijk, een uniek zicht op de ‘Eigen Kweek' dorpen Wulvergem, Wijtschate en Mesen én een zicht op de Vlaamse bergen! Dát, in combinatie met kwalitatieve wijnen die er sinds 2018 door wijnbouwer Jan Staelens en schoonzoon Sebastian Braet verbouwd worden, is Cense de l'Alouette.

En vandaag staan we hier omdat dit wijngoed hier in Nieuwkerke (gelegen op een oude duinenrij) een volgende stap zet op het vlak van beleving dankzij ‘De Proeverie'.

Voor wie de Westhoek en in het bijzonder Heuvelland wil ontdekken, is Wijngoed Cense de l'Alouette voortaan een ‘must do', in het bijzonder om ‘de Grote Goesting' te proeven. En dat mag letterlijk genomen worden. Want naast een rondleiding, biedt het domein vanaf nu een gloednieuwe degustatieruimte met een 360 graden zicht op de prachtige streek.

Wijnbelevingen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, ook in Vlaanderen. Naast bierbelevingen zijn we enkele jaren geleden, samen met de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer, begonnen met het ondersteunen van deze domeinen.

Ze bieden de bezoeker niet alleen de kans om wijnen te proeven, maar ook om het vakmanschap en de passie achter elke fles te ervaren.

Bovendien leer je hier op Cense de l'Alouette dankzij de passie van Jan hoe de ondergrond van zandleem bepalend is voor het type wijnen dat hier wordt verbouwd. Met andere woorden, hoe de terroir een cruciale rol speelt in de smaak.

Inmiddels hebben we in de Westhoek grote stappen gezet op dit gebied. Wijnbeleving is immers in de zuidelijke Westhoek een onmisbaar onderdeel van de verhaallijn ‘de Grote Goesting' geworden. Tegenwoordig vind je niet meer alleen wijndomeinen in Heuvelland, maar ook in Zonnebeke, Poperinge, Wervik, Ieper en Staden.

Veel wijnbouwers hebben naast hun core-business - het verbouwen van wijn - ook fors geïnvesteerd in de toeristische ontsluiting ervan door middel van de realisatie van kwalitatief onthaal, zonneterrassen, degustatieruimtes en de organisatie van belevingsvolle evenementen.

Binnen het provinciaal reglement ‘Beleef West-Vlaanderen', dat in 2020 werd gelanceerd, werden inmiddels meerdere wijndomeinen betoelaagd zoals d'Hellekapelle, Monteberg en Entre-Deux-Monts. Hierbij draait het telkens om het versterken van de beleving op deze wijndomeinen voor individuele bezoekers. De betoelaging voor Cense de l'Alouette vanuit de Provincie bedraagt in totaal 40.750 EUR.

Dit project past volledig in het DNA van de regio en versterkt de bezoekersbeleving in de Westhoek. Het is dan ook met veel plezier dat wij onze schouders gezet hebben onder dit project en vandaag met enige trots dit unieke project mee lanceren.

Van harte proficiat aan de families Staelens en Braet met de realisatie en nog heel veel succes gewenst! 

 Wijndomein Cense de l'Alouette opent officieel de deuren van 'De Proeverie'  Wijndomein Cense de l'Alouette opent officieel de deuren van 'De Proeverie'  Wijndomein Cense de l'Alouette opent officieel de deuren van 'De Proeverie'  Wijndomein Cense de l'Alouette opent officieel de deuren van 'De Proeverie'
 Wijndomein Cense de l'Alouette opent officieel de deuren van 'De Proeverie'