88 kustchefs zetten de Noordzeegarnaal in de kijker met nieuwe actie 'Zee van Smaak'
Luc Abbeloos, algemeen directeur Westtoer: "De
visserij, de Belgische vissers en de Noordzeegastronomie behoren tot het DNA
van de Kust. De Kust telt tientallen grote en kleine adressen die verse
Noordzeevis op de menukaart plaatsen. Voor Zee van Smaak wordt intens
samengewerkt met de visserijsector en de vele chefs langs de Kust: zij zijn de
ambassadeurs die elke dag opnieuw een uniek verhaal vertellen".
De Zee van Smaak-actie plaatst dit jaar de Noordzeegarnaal in de schijnwerpers.
Naast de originele bereidingen van de 88 chefs zorgt ook het project ‘Beleef de
Noordzeegarnaal' voor een extra dimensie. Met een hele reeks initiatieven
worden bezoekers uitgenodigd om kennis te maken met de veelzijdigheid van dit
unieke streekproduct. Naast nieuwe projecten in Oostende en Nieuwpoort speelt
de Noordzeegarnaal de hoofdrol in een campagnevideo. Met 5.000 displays in
kustlogies presenteert Westtoer via een QR code het verhaal van de
Noordzeegarnaal. ‘Beleef de Noordzeegarnaal' wordt gesteund door Toerisme Vlaanderen.
"De grijze Noordzeegarnaal is een unieke delicatesse," zegt de Vlaamse
minister van toerisme. "Een lekkernij die perfect weergeeft wat onze Vlaamse
kust en onze Vlaamse keuken te bieden hebben. Met dit project willen we
bezoekers laten proeven van de rijke smaak van onze garnalen en ervaren hoe ze
vers aan land komen. Door de nauwe samenwerking met Westtoer en de
kustgemeenten versterken we de aantrekkingskracht van onze regio en zetten we
de Noordzeegarnaal als culinair hoogtepunt van Vlaanderen op de kaart."
Het verhaal van de garnaal
Nieuw is een Zee van Smaak-pocketgids waarin de Noordzeeproducten en de kustchefs centraal staan. Naast de deelnemende restaurants in de nieuwe ‘Zee van Smaak'-actie is het verhaal van de garnaal en de maritieme beleving aan de Kust een inspiratiebron voor de bezoekers. De pocketgids presenteert recepten met garnalen maar nodigt vooral uit om de culinaire en maritieme troeven van de Kust te ontdekken. De pocket (NL & FR) is gratis te verkrijgen via de deelnemende restaurants en bij de diensten voor toerisme aan de Kust.
Steun aan de vissers
Zee van Smaak is niet alleen een culinaire actie, maar ook een belangrijk
initiatief om de Belgische vissers en het toerisme aan de Kust te ondersteunen.
De actie zet zich in voor een duurzame, lokale visserij en versterkt de
verbinding tussen streekgastronomie en de Noordzee. Westtoer wil met Zee van
Smaak een breed publiek inspireren om de Kust te bezoeken.
Praktisch:
- Zee van Smaak-actie, van
15 september tot 15 oktober 2024.
- Reserveren is aan te raden. Alle deelnemende restaurants en het Zee-van-Smaak-gerecht dat ze serveren, zijn te vinden op: https://www.dekust.be/proeven/zee-van-smaak