Fractie Open VLD vraag onafhankelijk onderzoek naar oorzaken van wateroverlast in Poperinge.


Vroonhof net op tijd klaar voor eerste schooldag

Het is een heel korte vakantie geworden voor de leerkrachten en werklui van basisschool Vroonhof. Een maand lang werkten ze keihard om de sporen van de overstroming van 24 juli weg te krijgen en de school maandag te kunnen heropenen. "Alle klassen zijn gereinigd en alle lesmateriaal is vernieuwd, maar de kelder is nog een puinhoop", zegt directrice Martine Viaene.

Van alle gebouwen in Poperinge die met wateroverlast te kampen kregen, werd basisschool Vroonhof ongetwijfeld het zwaarst getroffen. In de nacht van 23 op 24 juli gutste het water de kelders van de school binnen en duwde daar een stookolieketel omhoog tot tegen het plafond. Resultaat: de tegels van de gelijkvloerse verdieping werden uit de grond geduwd en ruim 30.000 liter stookolie kwam vrij.

"Op de gelijkvloerse verdieping stond het water 30 en op sommige plekken 60 centimeter hoog. Alles wat zich onder die grens bevond, werd door de smurrie van water en stookolie aangetast. De brandweer en de civiele bescherming zijn hier een week aan het werk geweest, de stookolie werd grotendeels opgeruimd door een gespecialiseerde firma, de klassen werden tot in de puntjes gereinigd. Al het lesmateriaal dat in aanraking kwam met de stookolie, was rijp voor de vuilnisbak en werd vervangen. We zijn dus klaar om maandag onze leerlingen opnieuw te verwelkomen", aldus Martine Viaene.

verwarming

Voor het personeel van de school was het een heel korte vakantie. «Heel wat leerkrachten, werklui en andere personeelsleden waren een volle maand in de weer om het gebouw schoon te maken. Zelfs de collega's wiens klassen niet getroffen werden, staken de handen uit de mouwen. Van ouders van leerlingen hebben we bijna geen hulp gekregen, al kunnen we daar wel begrip voor opbrengen: de meeste van hen zaten zelf in de miserie.»

Ondanks de inspanningen van de leerkrachten is de school verre van volledig hersteld. Veel probleempjes komen ook nu pas aan het licht. «Het gras van het speelveld is volledig vernield door de stookolie, de houten vloer van de turnzaal krult hier en daar op, deuren slepen, kasten vallen uiteen en overal hangt nog de geur van mazout.»

Maar dat is niks in vergelijking met de kelder. «Die kampt merkwaardig genoeg nog steeds met opstekend grondwater en is nog altijd een puinhoop. Nu de klassen weer in orde zijn, zijn de branders nu onze prioriteit. Als alles meezit, moeten we tegen half oktober opnieuw verwarming hebben», besluit de directrice, die de schade op meer dan 250.000 euro schat.

Studie over waterbeheersing Watou en Proven

De gemeenteraad keurde donderdag de opmaak van een studie voor de waterbeheersing in Watou en Proven goed. Burgemeester Christof Dejaegher herhaalde voor een volle raadszaal nogmaals welke stappen er al genomen zijn en welke nog zullen volgen om een nieuwe ramp te vermijden.

Oppositielid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) stelde voor om een onafhankelijk onderzoek te laten voeren over de oorzaken, maar Dejaegher blijft erbij dat de massale hoeveelheid neerslag de hoofdschuldige was.

«We betwisten niet dat her en der een minder goed onderhouden beek of gracht lokaal wateroverlast veroorzaakte, maar de grootste oorzaken zijn de vele regen, de verzadiging van beken en grond door eerdere regenvlagen en de overstromingen net over de grens», aldus Dejaegher.

De stad besliste om, behalve een waterstudie over Watou en Proven te laten opmaken, ook nabij de wijk Proones een bufferbekken aan te leggen.

De omwonenden waren na afloop niet volledig overtuigd. Ze vrezen dat de problemen in de Duinkerkestraat en Sint-Andrieshof nog zullen vergroten door de geplande bouw van sociale appartementen nabij de KSA-lokalen.

Bron: Het Laatste Nieuws