Laat dossiers collectieve schuldenregeling uitdoven bij de rechtbanken van Eerste Aanleg.


Sinds 1 september zijn de Arbeidsrechtbanken bevoegd voor de dossiers collectieve schuldenregeling. Het informatiesysteem hiervoor is echter nog niet in alle rechtbanken geïnstalleerd. Bedoeling is dat iedereen bediend zal zijn tegen het einde van het jaar, wat nog maar de vraag is.

 

Toch doen rechters, griffiers en personeel hun best en blijven ze enthousiast, zo zegt Sabien, die de situatie opvolgt. De nieuwe zaken collectieve schuldenregeling komen al vlot binnen, en het ziet ernaar uit dat de arbeidsrechtbanken de instroom zullen aankunnen.

 

Wat hen meer zorgen baart, is de overheveling van de lopende dossiers collectieve schuldenregeling  vanuit de Rechtbanken van Eerste Aanleg naar de arbeidsrechtbanken op 1 september 2008. Daar zal een schoentje knellen. De arbeidsrechtbanken beschikken immers niet over voldoende personeel om die enorme overheveling  af te handelen. De rechtbanken van Eerste Aanleg beschikken wel over het nodige personeel. Als laatste argument zijn diverse beslagrechters ook vragende partij om hun oude dossiers uitdovend te behandelen en ze niet uit handen te geven op 1 september 2008.

 

"Om deze redenen zal ik, bij de start van de parlementaire werkzaamheden,de opvolger van Minister Onkelinx vragen naar een wettelijk initiatief opdat de overheveling van de lopende dossiers niet zou doorgaan", aldus Sabien.