Vlaming krijgt 100 euro voor gemeentelijke schuldaflossing.


De 308 Vlaamse steden en gemeenten krijgen in de loop van 2008 600 miljoen euro om hun schulden vervroegd af te lossen. Met dit financiële extra wil Vlaams Open Vld minister van Financiën en Begroting, Dirk Van Mechelen, vooral beletten dat de Vlaamse steden en gemeenten in de loop van volgend jaar hun gemeentebelastingen opnieuw verhogen.

Concreet krijgt elke stad of gemeente 100 euro per inwoner. Open Vld-voorzitter Bart Somers vindt het alvast een prima voorstel: "Op die manier krijgen de gemeenten meer beleidsruimte en hebben ze ook geen excuses meer om de lokale belastingen te verhogen. Ook de burger profiteert dus van deze maatregel."

 
In totaal staan de Vlaamse steden en gemeenten voor een bedrag van 9 miljard euro in het rood. Om die uitstaande schuld te bekostigen, spenderen heel wat Vlaamse steden en gemeenten jaarlijks daarvoor een aanzienlijk deel van hun inkomsten. Ondertussen neemt die schuldenlast jaarlijks nog vaak toe. Waardoor op hun beurt ook de schulduitgaven weer toenemen en er weer minder geld overblijft om te investeren in actuele noden. Hierdoor verhogen heel wat lokale overheden de gemeentelijke belastingen. Met als gevolg dat de effecten van zowel Vlaamse als federale lastenverlagingen teniet worden gedaan. Vlaams minister Van Mechelen doorbreekt met zijn voorstel deze vicieuze cirkel.
 
Van Mechelen: "Elk zou in 2008 maar liefst 100 euro per inwoner ter beschikking willen stellen voor versnelde schuldaflossing. Daardoor vallen toekomstige rente-uitgaven weg en ontstaan er voor onze Vlaamse steden en gemeenten twee bijkomende gunstige effecten. De opwaartse belastingsdruk wordt weggenomen en er komt meer reccurente beleidsruimte voor de structurele financiering van nieuwe beleidsmaatregelen."

Open Vld verbaast zich over de terughoudende reacties van Minister-president Peeters en de CD&V-minister van Welzijn, Steven Van Ackere. Bart Somers: “De middelen die minister Van Mechelen wil gebruiken zijn kasgelden. Die mogen enkel worden gebruikt om schulden af te lossen en omdat de Vlaamse regering â€" dankzij het beleid van minister Van Mechelen - er zelf geen meer heeft volgend jaar, is het een uitstekend idee om de gelden te gebruiken voor de vermindering van de lokale schuldenberg. Deze discussie staat dus volledig buiten de begrotingsdiscussie."