Herstellingswerken asbestverwijdering gerechtsgebouw Kortrijk starten binnenkort.


Plafonds en muren in de zittingszalen en gangen werden ontmanteld, waarna een volledige renovatie van het gebouw zou volgen. Dit was echter zonder de budgettaire beperkingen gerekend. Begin 2006 werd daardoor afgestapt van de idee om het gebouw volledig te renoveren, doch de meest dringende herstellingswerken zouden worden uitgevoerd.

 

"De aanbesteding voor de herstellingswerken, waarvoor 1.260.000 euro werd voorzien, vindt plaats op 13 december. Na de vastlegging van de kredieten kunnen de werken binnen de 45 dagen van start gaan", aldus federaal Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) die de minister van Financiƫn hierover een vraag stelde.

 

De plafonds in de gangen en de achterwanden van de zittingszalen worden dus opgelapt. De plafonds in de zittingszalen zullen niet worden hersteld, omdat daar later voorzieningen voor elektriciteit en ventilatie in verwerkt moeten worden.

 

Dat de piste van volledige renovatie voorlopig wordt verlaten, betekent niet dat die er nooit meer komt. Van zodra (ooit) de nodige financiƫle middelen worden gereserveerd, kan de studie voor een volledige renovatie worden heropgestart. De plaatselijke magistratuur liet trouwens al weten dat zij vragende partij is voor het vernieuwen van de elektriciteit en het buitenschrijnwerk. Daarnaast is het gebouw qua beveiliging onaangepast aan de nieuwe normen van Justitie, zeker wat betreft de circulatie voor de gedetineerden en de inrichting van het cellenkwartier.