Uitstel voor afschaffing statuut grensarbeiders


Met de oprichting van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai wordt het startschot gegeven voor een betere grensoverschrijdende samenwerking tussen Frankrijk en België. De voorbereiding werd geleverd door een parlementaire werkgroep, die de grootste knelpunten tussen Frankrijk en België onderzocht op het vlak van oa ruimtelijke ordening, transport en telecommunicatie, milieu en water, veiligheid, gezondheidszorg en onderwijs. Federaal volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) stond samen met haar Franse collega Patrick Delnatte (UMP) in voor het onderzoek in het luik tewerkstelling, fiscaliteit en bedrijven.

 

Terwijl de parlementairen bij het einde van hun werkzaamheden erop hamerden dat de impact van het behoud of de afschaffing van het statuut "grensarbeider" goed afgewogen diende te worden, kondigde minister van Financiën Reynders in maart 2007 de nakende afschaffing aan van het statuut "grensarbeider", en dit vanaf 1 januari 2009. Een door in het oog voor vele Vlaamse ondernemingen, die hun vacatures nu grotendeels ingevuld zien door Franse werknemers die "omwille van het gunstig fiscaal voordeel" maar wat graag de grens oversteken om in België te komen werken. Zij vrezen dat zij zonder de Fransen na 2009 geen werknemers meer zullen vinden om op een rendabele manier te kunnen draaien, laat staan groeien.

 

De zoektocht naar andere arbeidsreserves levert nog geen resultaat. De mannelijke frictiewerkloosheid van 3,64% in de Belgische grensregio staat lijnrecht tegenover de 16,52% werkzoekenden in de nabijgelegen Waalse regio. Toch komen de Walen niet in Vlaanderen werken.

 

Premier Verhofstadt en de betrokken federale ministers ontvingen gisteren een delegatie van Vlaamse ondernemingen teneinde tot een akkoord te komen over toereikende overgangsmaatregelen die de overstap voor de bedrijven kan verzachten. Lahaye-Battheu, die erbij was, concludeerde na afloop van het gesprek als volgt: “De nieuwe regeling voor grensarbeid wordt uitgesteld tot 2010. Intussen zal er verder worden nagedacht over de manier waarop de overgang zal gebeuren, en moet er via een samenwerkingsakkoord werk worden gemaakt van de bevordering van de mobiliteit tussen de Gewesten.”

 

De daad werd bij het woord gevoegd, en vandaag voelde Sabien Lahaye-Battheu de minister van Werk, Josly Piette, aan de tand. Hij antwoordde: "De 3 ministers van de deelstaten zullen samen voorstellen uitwerken om oplossingen aan te reiken. Als er een tekort aan arbeidskrachten in Vlaanderen is, moeten die werkkrachten elders gevonden worden. Taal of afstand mogen geen beletsel vormen om een passende betrekking te vinden."

 

Aan de regeling, zoals onderhandeld door minister Reynders, wordt niet getornd wat betreft de Belgen die in Frankrijk gaan werken. In 2010 treedt het avenant op dit punt in werking zoals het nu voor ligt, met terugwerkende kracht tot 2007.