Hertekening landschap strafuitvoeringsrechtbanken


Sinds 1 februari 2007 beslissen negen nieuw opgerichte strafuitvoeringsrechtbanken over het elektronisch toezicht en over de voorwaardelijke en voorlopige invrijheidsstellingen van gevangenen die een gevangenisstraf moeten uitzitten van drie jaar of meer. Op het Koninklijk Besluit van 29 januari 2007 kwam veel kritiek. Het grootste knelpunt is ongetwijfeld de toewijzing van de gevangenis van Hasselt aan de strafuitvoeringsrechtbank van Gent.

 

Deze onlogische situatie wordt binnenkort rechtgezet. Zo antwoordde de Minister van Justitie, Jo Vandeurzen (CD&V), op een parlementaire vraag van Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD).

 

« De minister hertekent het landschap van de strafuitvoeringsrechtbanken. Dit wordt een onderdeel van zijn actieprogramma voor de strafuitvoering in het algemeen, » zo vernam Lahaye-Battheu. « Het Koninklijk Besluit wordt aangepast. Wat de gevolgen zullen zijn op budgettair gebied, en of er een uitbreiding van de personeelsformatie komt, is nog niet duidelijk.»

 

De strafuitvoeringsrechtbank van Antwerpen krijgt een bijkomende kamer. Een eerste kamer zal bevoegd zijn voor de gedetineerden van de gevangenis van Hasselt en Mechelen. De tweede kamer blijft bevoegd voor de veroordeelden die verblijven in de strafinrichting van Antwerpen, Hoogstraten, Merksplas, Turnhout en Wordtel.

 

De wijziging bij de Antwerpse strafuitvoeringsrechtbank zal gevolgen hebben voor de bevoegdheid van andere strafuitvoeringsrechtbanken. Die van Gent beschikt over een kamer met bevoegdheid voor de gevangenen van Gent, Oudenaarde en Dendermonde, en een andere kamer wordt bevoegd voor de West-Vlaamse strafinrichtingen van Brugge, Ieper en Ruiselede.

 

In Brussel wordt een eerste kamer bevoegd voor Nijvel en Ittre, en een tweede voor de Franstalige gedetineerden in Berkendaal, Vost, Sint-Gillis en Andenne. Een derde kamer wordt bevoegd voor de Nederlandstaligen in Berkendaal, Vorst, Sint-Gillis, Leuven-Hulp en Leuven-Centraal.

 

De strafuitvoeringsrechtbank van Luik blijft met twee kamers bevoegd voor de veroordeelden in Lantin, Verviers, Aarlen, Dinant, Saint-Hubert en Marneffe. De oprichting van een bijkomende kamer wordt nog onderzocht.

 

De bevoegdheden van de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen blijven ongewijzigd : Bergen, Doornik, Jamioulx en Namen.