Wanbetalers moeten sneller uit huurhuis.


Verhuurders kunnen wanbetalers binnenkort sneller uit hun huis zetten. Een huiseigenaar die opgescheept zit met een huurder die al enkele maanden niet betaalt, wacht nu een gerechtelijke lijdensweg die gemakkelijk een jaar tot anderhalf jaar kan duren. Open Vld en CD&V willen die procedure voor de vrederechter inkorten, zodat een uitspraak twee maanden sneller kan vallen.

"De procedures om wanbetalers aan te pakken zijn erg omslachtig", zegt Luc Machon, voorzitter van de makelaarskoepel CIB Vlaanderen. "Tussen het ogenblik dat er een betalingsachterstand is van drie maanden en de feitelijke uitzetting kan er gemakkelijk een jaar tot anderhalf jaar verlopen." Dat heeft onder andere te maken met de wettelijke verplichting om voor de start van een gerechtelijke procedure een verzoeningspoging te ondernemen. "Pas als er geen verzoening mogelijk is tussen eigenaar en huurder, kan de eigenaar een tweede verzoekschrift richten tot de vrederechter om de wanbetaler te dagvaarden", zegt Kamerlid Guido De Padt (Open Vld). "In de praktijk betekent dat zes weken vertraging of meer. Voor huurders van slechte wil is die verzoening een manier om hun 'gratis' verblijf wat langer te rekken. Vaak zijn die verzoeningspogingen ook een slag in het water: veel huurders dagen niet eens op."

Daarom hebben Open Vld-Kamerleden Guido De Padt, Sabien Lahaye-Batteu en Herman De Croo een wetsvoorstel ingediend. "Als er geen verzoening wordt bereikt, kan de vrederechter dan onmiddellijk een datum vastleggen om de zaak ten gronde te behandelen, zonder nieuw verzoekschrift of dagvaarding. Dat moet één tot twee maanden tijdswinst opleveren", zegt De Padt.

Een gelijkaardig wetsvoorstel van Katrien Schryvers (CD&V) gaat nog een stapje verder: «Wij stellen voor dat de vrederechter op de eigenlijke zitting een minnelijke schikking probeert te bereiken tussen huurder en verhuurder. Als dat niet lukt, of één van de partijen niet opdaagt, kan hij meteen een vonnis vellen.»

Zowel bij CD&V als Open Vld valt te horen dat er in de Kamer een ruime meerderheid bestaat om de gerechtelijke lijdensweg voor een uitzetting in te korten. «Daar kunnen we alleen maar blij om zijn, want die lange procedures zijn een oud zeer», zegt Luc Machon (CIB Vlaanderen).

Ook de Vlaamse Huurdersbonden hebben niets tegen kortere procedures. «Iedereen kan er alleen maar wel bij varen als de vrederechter korter op de bal speelt», zegt Geert Inslegers. «Ook de huurders, want hoe langer een zaak aansleept, hoe hoger zijn betalingsachterstand oploopt.»

Gemiste kans

Toch spreken de Vlaamse Huurdersbonden van een «gemiste kans». «Het is altijd beter een conflict te vermijden dan alleen de procedure te versnellen», zegt Inslegers. «Daarom ware het beter het OCMW sneller bij de zaak te betrekken. Dat gebeurt nu na de dagvaarding. Als je het OCMW al zou informeren dat er een betalingsprobleem is bij de poging tot minnelijke schikking, dan heeft het OCMW meer kans om een afbetalingsplan uit te werken en een uitzetting te voorkomen.»

Bron: Het Laatste Nieuws