Verhofstadt krijgt applaus op partijbureau.


Voor deze krachttoer ontving de premier maandag dan ook een warm applaus van het partijbureau. Zondagnacht bereikte de Raad van Wijzen een eerste akkoord over de staatshervorming. Maar daarnaast liggen ook de contouren en timing vast van een tweede pakket waarin een rits belangrijkere stappen vervat zitten, zoals de regionalisering van het arbeidsmarktbeleid of de vraag naar meer fiscale autonomie. Open Vld-voorzitter Bart Somers is tevreden: "Dankzij Verhofstadt is er na 8 maanden communautair gekibbel nu eindelijk een akkoord."

 

Meer bevoegdheden voor Vlaanderen
 
De Raad van Wijzen ging zondagnacht akkoord over een staatshervorming in twee fasen. Het eerste pakket bevat vooral de overdracht van een reeks bevoegdheden naar de deelstaten, onder meer inzake economisch en industrieel beleid, huisvestingsbeleid en mobiliteitsbeleid en het landbouwbeleid. Het gaat meer concreet over de huurwet, de Ikea-wet (handelsvestigingen), het Fonds voor Collectieve Uitrustingen en Diensten, het Participatiefonds, de sociale economie, bepaalde aspecten van het energie- en telecombeleid, het landbouwrampenfonds, de landbouwaspecten van het Belgische interventie- en restitutiebureau. Ook delen van het verkeersreglement worden overgeheveld.

Maar ook een sterkere federatie
 
In dat eerste pakket staan ook een paar maatregelen om de onderlinge samenwerking tussen de verschillende overheden te versterken. Het gaat dan bijvoorbeeld over het afsluiten van een samenwerkingsakkoord over de oprichting van een investeringsdesk. Daarnaast kan de federale regering zich inzake de omzetting van Europese regelgeving in de plaats van de deelstaten stellen indien één van die deelstaten in gebreke blijft.
Brussel krijgt voor mobiliteit enkel 35 miljoen euro extra om de lasten en de problemen van de pendelaars te ondervangen. Daarnaast gaat de federale overheid in Brussel zelf 30 miljoen investeren. Ook dat geld is voor mobiliteit bestemd.

Duidelijke afspraken over tweede pakket
 
De wijzen raakten het daarnaast ook eens over de contouren en de timing van het tweede pakket, de grotere staatshervorming. De regering engageert zich hier om dat tweede pakket tegen midden juli af te ronden. Het parlement zal worden gevraagd om alles al voor het zomerreces goed te keuren. De onderwerpen van het tweede pakket worden concreet opgelijst. Het gaat onder meer om het arbeidsmarktbeleid, gezondheidsbeleid, gezinsbeleid, ambtenarenzaken, vervolgingsbeleid inzake overtredingen op het vlak van de gewestbevoegdheden en dergelijke meer.
 
Behalve de overdracht van bevoegdheden bestaat het tweede pakket ook uit voorstellen tot hervorming van de instellingen en de kieswetgeving, zoals het samenvallen van verkiezingen, de invoering van een federale kieskring en een onderhandelde oplossing voor Brusel-Halle-Vilvoorde.