Kwaliteit pril moederschap zeflstandigen gaat erop vooruit.


Zelfstandige vrouwen die net bevallen zijn, en die na hun bevallingsverlof hun zelfstandige activiteiten hervatten hebben recht op 105 dienstencheques, waarvoor ze 105 uren hulp krijgen in hun huishouden.

 

Sabien herinnerde minister Laruelle in de commissie aan de tweede maatregel die ze destijds aankondigde, namelijk het voorzien van een goedkope uitzendkracht. Op die manier kan de zelfstandige vrouw wat meer tijd doorbrengen met de kersverse baby, terwijl de uitzendkracht haar vervangt in haar zelfstandige activiteit. De uitwerking van deze maatregel is in de praktijk echter niet zo eenvoudig. « Er wordt nog steeds overlegd met de zelfstandigenorganisaties », zo klinkt het. Nieuw is dat de minister het ook mogelijk wil maken voor zelfstandige vrouwen om hun 6 weken moederschapsverlof per week op te nemen, in plaats van opeenvolgend.

 

Sabien : « Wat intussen wel vaststaat, is de gelijkschakeling van de vergoeding voor het eerste kind. Vanaf april 2008 stijgt deze met 10 euro. In 2003 ontving het eerste kind van een zelfstandige 39 euro. Nu is het ongeveer 60 euro, en het zal ongeveer 70 euro worden. Een laatste verhoging met 8 tot 9 euro moet dan nog volgen.»