Open VLD Westhoek wil afschaffing lokale zegelrechten. Een pestbelasting minder.


Sinds deze datum moeten de gemeenteambtenaren geen federale fiscale zegels meer kleven op de documenten die zij opstellen. De afschaffing betekende meteen een last minder, niet alleen voor de burgers maar ook voor de administraties van de gemeenteambtenaren.

 

Met het verdwijnen van de federale fiscale zegels, werd verwacht dat ook de lokale rechten op geschriften geen lang leven meer beschoren zouden zijn. Toch zijn er steden en gemeenten die ze willen behouden, ook al weegt de kleine opbrengst ervan niet op tegen de werkingskosten en de administratieve lasten die zij voor het personeel veroorzaken.

 

Samengevat gaat het veelal om stukken die nodig zijn in een procedure bij een notaris of advocaat: een uittreksel uit het register van de burgerlijke stand (geboorteakte, huwelijksakte), een attest van identiteit, een bewijs van woonplaats. Een voorbeeld: als Jan gaat scheiden heeft hij een kopie van zijn huwelijksakte nodig voor zijn advocaat. Woont Jan in Vleteren, dan overhandigt de gemeenteambtenaar het uittreksel gratis. Woont Jan in De Panne, dan betaalt hij 1,50€.

 

Sabien Lahaye-Battheu roept namens Open VLD regio Westhoek op tot volledige afschaffing van deze “pestbelasting”. In de gemeenten van de Westhoek waar nog een bijdrage wordt gevraagd, zal Open VLD dit vragen door middel van een toegevoegd punt in de gemeenteraad. Het gaat meer bepaald om de gemeenten Poperinge, Nieuwpoort, Veurne, De Panne en Mesen.